17
Fotocredits: 'Hond in de natuur', hettyvanderzanden, via Pixabay

Flash PerspectiefHonden aan de lijn in strijd tegen stikstof

In Natura 2000-gebied bij Hoek van Holland geldt vanaf 2024 een aanlijnplicht voor honden. Ambtenaren van de gemeente Rotterdam verdedigden de maatregel tegenover 250 verontwaardigde hondenbezitters in Dorpshuis Hoekstee. Hondendrollen bevatten stikstof en dat is slecht voor de biodiversiteit, aldus de ambtenaren.

Nu is er al een opruimplicht, maar een drol van een aangelijnde hond heb je eerder in de gaten dan een drol van een loslopende hond, zou je zeggen. Bovendien laten loslopende honden wilde dieren schrikken en dat is ook niet wenselijk.

Het plan roept vragen op. Raadslid Marike Abrahamse van de VVD Rotterdam vraagt zich af wat voor effect het aanlijnen van honden heeft op de stikstofreductie, als je het vergelijkt met andere vervuilers, zoals de havens waar Hoek van Holland tegenaan ligt. Dat effect kan significant zijn. Uit vorig jaar verschenen onderzoek naar uitlaatplekken in natuurgebieden bij de Vlaamse stad Gent blijkt dat honden natuurgebieden daadwerkelijk flink overbemesten.

Het aanpakken van loslopende honden is onderdeel van een breder plan om de natuur te herstellen in het Natura 2000-gebied. Zo worden bijvoorbeeld woekerende bramenstruiken gesnoeid en worden paden verwijderd om rustigere terreindelen te creëren.

De Telegraaf - Just a moment..., 26 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #17
  • 30 sep '23
  • 20:48

Productie van diervoeders voor honden, katten en paarden is een véél groter probleem wat nog steeds geen aandacht van de politiek krijgt, alsof onze politici allemaal zelf een huisdier hebben!
"Indicatie van de ecologische foot-print van gezelschapsdieren Eerste verkenning, toegespitst op katten, honden en paarden in Nederland" (bron, pdf).
"In Nederland worden 3,2 miljoen katten, 1,8 miljoen honden en 400.000 paarden als gezelschapsdieren gehouden. Om deze dieren te voeden is zo’n 820.000 hectare landbouwgrond nodig. Dat komt neer op zo’n 40% van het totale Nederlandse areaal." (Foodlog)

Gerda van Deelen
  • #16
  • 28 sep '23
  • 19:55

Hondenpoep opruimen scheelt ongeveer de helft aan stikstofuitstoot van honden in de bodem. En een fors deel van de fosfaat.
[https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hondenpoep-opruimen-kan-de-helft-van-de-stikstofuitstoot-van-je-hond-verminderen/]
Ook bossen en natuurgebieden met een hogere stikstofopname door de beplanting verliezen een deel van hun buffercapaciteit voor stikstof en ammoniak (filteren uit de lucht) wanneer er permanent, zomer en winter, overbemesting plaatsvindt door urine en poep van honden. Poep opruimen is effectief (juist om bomen beter stikstof en ammoniak uit de lucht te laten halen) maar niet afdoende in stikstofgevoelige natuur en in waterwingebieden, daar is een hondenuitlaatverbod meer op haar plaats.
En wat te denken van honden die tegen aluminium palen van straatverlichting urineren? Laatst zag ik zo'n gebroken paal, onderaan ongeveer een band van 20 cm breed geoxideerd en net boven de grond afgebroken. Komt die aluminium ook in de bodem en in het grondwater terecht?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #14
  • 27 sep '23
  • 20:52

Ook inheemse dieren - dus beschermd.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #13
  • 27 sep '23
  • 20:11

Wat te denken van ruiterpaden in natuurgebieden. Paardenvijgen brengen nogal wat meer stikstof in natuurgebieden dan hondendrollen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.