9
Fotocredits: 'Mest', Pxhere

Flash VoedselketenMest, niet stikstof, laat veestapel nu krimpen

De kranten staan bol van de stikstof en steeds strengere eisen. Afgelopen week kwam naar buiten dat de WUR een nieuw model over de stikstofgevoeligheid van de natuur vertaalde naar het bestaande rekenmodel en constateerde dat Nederland nog strengere eisen moet gaan stellen aan de uitstoot van stikstof. Al snel sijpelde het nieuws naar Belgiƫ door. Ook daar bepalen modellen de wereld van de politiek. Maar al die modelmakerij zorgt even hard voor blokkades in het maken van keuzen, omdat die te groot en ingrijpend zijn.

Onderwijl haalt de werkelijkheid de politiek in. In Nederland verdween de derogatie, een regeling die door het groeizame Nederlandse klimaat boeren toestond meer mest op hun grond toe te passen dan volgens de Europese wetgeving mag. In 2022 besloten de Europese Commissie in samenspraak met het ministerie van LNV dat de ontheffing wordt afgebouwd tot die in 2026 geen overschrijding meer is. Boeren zitten nu met te veel mest. Een oplossing is er niet, want in die mest zit stikstof en daar durft niemand zijn handen meer aan te branden. En zo komt het dat het ministerie de boer met de stront laten zitten en hem dwingt tot krimp van de veestapel, omdat hij de mest niet meer kwijt kan.

Mestkoepel Cumela vindt het onverantwoordelijk en spreekt er schande van. De organisatie heeft voorstellen gedaan om tijdelijk meer stikstof uit te mogen stoten. Maar dat ligt zo gevoelig dat het ministerie 6 weken niet wist wat het moest antwoorden. Uiteindelijk kwam langs informele weg het antwoord: het ministerie gaat niet op de voorstellen in. Wat er wel moet gebeuren, weet niemand.

Op Nieuwe Oogst, het blad van boerenorganisatie LTO Nederland, is het antwoord te vinden: de echte krimp van de veehouderij is begonnen en dat gebeurt via het mestdossier. Zelfs meer betalen voor afvoer helpt namelijk niet meer om de mest van het erf te krijgen omdat de mest niet meer op het land mag. Over stikstof blijft de politiek nog lang praten. Mest doet de rest.

Boerenbusiness - Adema laat overvolle mestmarkt aan zijn lot over - Nieuws mest, 2 sep 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
 • #9
 • 6 sep '23
 • 15:37

#6 Piet mest gaat ook naar het buitenland. De Duitse en Franse akkerbouwers betalen er nog een goede prijs voor . Maar de regeringen van bijde landen werken het tegen.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #7
 • 3 sep '23
 • 22:57

Een stukje in het Financieele Dagblad van vandaag met dezelfde boodschap: Terwijl het beleid stilstaat krimpt de veestapel (vanwege 20 miljoen kilo overtollige mest).

De krimp is overigens beperkt: 10%. En alle bestuurders weten dat allang, schrijft het FD. Dat klopt ook wel. Alleen boeren verzetten zich nog.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
 • #6
 • 3 sep '23
 • 14:52

Men heeft mest een stempel als dwangmaatregel gegeven. Er is dus wel dwang.
Bovendien, dierlijke mest kan ook naar het buitenland.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
 • #5
 • 3 sep '23
 • 14:37

Zoals het er nu op lijkt, gaat die vlieger niet op. Er lijkt gen stempel ter goedkeuring gezet te worden. Ondanks alle argumenten voor. Ze zijn alleen bang dat er dan te veel boeren overblijven.
Een kennis van me zat vorige week bij Alex Datema aan tafel, die preekt alleen extensivering en verduurzaming. Ik zie het somber in.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.