20
Fotocredits: 'Melktruck', FrieslandCampina

Flash VoedselketenMelkplas zonder markt dreigt bij FrieslandCampina

Op een omzet van €6,9 miljard in het eerste halfjaar van 2023 hield de Nederlandse zuivelreus Royal FrieslandCampina slechts €8 miljoen nettowinst over. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog €139 miljoen op een omzet van €6,6 miljard.

De nieuwe CEO Jan Derck van Karnebeek legt uit dat het teleurstellende resultaat te wijten is aan oude voorraden boter en kaas. Die zijn gemaakt toen de melkprijs meer dan 60 cent per liter voor de boer was, terwijl in de tweede helft van de jaren '10 die melkprijs voornamelijk rond de 35 cent had gelegen. Die voorraden kaas en boter zijn van dure melk gemaakt en liggen in de pak- en koelhuizen. Daar vertrekken ze niet zo snel uit omdat consumenten minder kaas en boter zijn gaan eten nu die door de inflatie een stuk duurder zijn geworden.

Inmiddels zijn de melkprijzen weer gedaald (tot een niveau ruim boven de 40 cent) en worden er partijen kaas en boter gemaakt die straks minder duur hoeven te zijn voor de consument. De overtollige voorraden die echter nog in de pakhuizen liggen, dalen in waarde als gevolg van overaanbod van te duur spul.

Royal FrieslandCampina - de verwerkende fabriek - en de boeren van de coöperatie FrieslandCampina die eigenaar zijn van de fabriek zitten met het verlies. De kaasvoorraden zijn te duur om voor de juiste marge de deur uit te gaan. Wat rest is uitverkoop en dat drukt de winst voorlopig.

De verdere toekomst ziet er volgens deze logica al evenmin mooi uit.

Ook al dalen de prijzen van melk, kaas zal volgens marktkenners niet meer terugkeren naar de prijzen van voor de oorlog in Oekraïne. Dat komt doordat de basiskosten van de grondstof melk structureel hoger zijn geworden; dat houdt ook de kaasprijs hoog. Consumenten blijven daarom minder kaas eten. Kaasmaker Catharinus Wierda van het premiummerk 'De Fryske' zegt in de Volkskrant dat ook standaardkaas voor de gemiddelde consument een luxe imago heeft gekregen.

Dat creëert een nieuw probleem voor FrieslandCampina: waar moet het bedrijf heen met al die liters melk waar straks geen kaas meer van gemaakt kan worden omdat de vraag is gedaald? In 1 kilo Hollandse harde Goudse kaas gaat 10 liter melk. Er komt een flinke plas melk zonder markt aan.

Door de teleurstellende resultaten krijgen de boeren geen halfjaarsuitkering.

Food Personality - FrieslandCampina: fors lagere resultaten in eerste jaarhelft, 20 jul 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
 • #20
 • 28 apr '24
 • 18:59

#19 De diefstal van kaas is niet van de laatste jaren. Kaas brengt nu eenmaal wel wat op per kilo en het is ook nog eens behoorlijk anoniem (voor de leek, zeg ik er gelijk maar even bij).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
 • #18
 • 22 jul '23
 • 19:47

Zou Nina op koers liggen om haar Parijse doelen te halen?

Het is allemaal zo krom als een hoepel. Zie ook deze #56 van Jopie Duijnhouwer uit een andere draad.

En verdomd, mijn supermarkt heeft nog steeds geen CO2loze-haversap-magere-yoghurt.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #17
 • 22 jul '23
 • 14:44

#13 Henric van der Krogt, denkbaar is het opsplitsen van de coöperatie in deelcoops die verwerkende en commerciële SLA's met de centrale fabrieken sluiten (en ook naar buiten mogen) en dan rustig uitfaseren. Lang geleden heb ik die gedachte weleens geopperd in Amersfoort. Niet alle leden zijn tegen was mijn gevoel.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #16
 • 22 jul '23
 • 14:43

Ik aarzelde om het hier in te brengen, maar doe het toch. Onderwijl zit Milieudefensie de grootste zuivelaar van ons land op zijn nek. Ik benijd van Van Karnebeek niet.

FrieslandCampina laat boeren én het klimaat in de steek en ligt nog steeds op ramkoers met het klimaat. Dat stelt Nina Gulien van Milieudefensie Jong omdat CEO Jan Berck van Karnebeek zich niet wil commiteren aan de doelen die zijn gesteld in het klimaatakkoord van Parijs. "Ik maak me niet alleen zorgen over de gevaarlijke klimaatverandering die FrieslandCampina hierdoor veroorzaakt", zegt Nina Gulien. "Ik maak me ook zorgen over de boeren in Nederland. Ik vraag me serieus af hoe FrieslandCampina denkt dat de landbouw in Nederland er over 20 jaar uit moet zien." Zij noemt het kortzichtig dat de nieuwe CEO de klimaatplannen van het bedrijf niet durft aan te scherpen.

Milieudefensie Jong voerde vrijdag actie voor het hoofdkantoor van FrieslandCampina en daagde CEO Jan Derck van Karnebeek uit om op een voetbalveld recht in het doel van het Klimaatakkoord van Parijs te schieten. Van Karnebeek faalde jammerlijk, nadat hij een speciaal voor hem ontworpen shirt met de klimaateis van Milieudefensie in ontvangst had genomen. Deze trok hij niet aan, want ‘jullie doel is niet de onze’.

De jonge activisten stelden Van Karnebeek dé Klimaatvraag: Is FrieslandCampina van plan zijn CO₂-uitstoot te verminderen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat wil zeggen: 45% CO₂ reduceren in 2030, in absolute zin, in de hele keten, ten opzichte van 2019. Deze vraag stelde Milieudefensie de afgelopen maanden al aan een reeks andere vervuilende bedrijven, waaronder Ahold Delhaize, Tata Steel en ING. Dat gebeurde op aandeelhoudersvergaderingen.

FrieslandCampina heeft geen aandeelhoudersvergadering, maar een coöperatievergadering die alleen voor boeren toegankelijk is. Daarom stelde Nina Gulien van Milieudefensie Jong dé klimaatvraag buiten bij de ingang aan de CEO. Milieudefensie Jong wilde weten waar hij staat en wat zijn klimaatplannen zijn. Zij boden Jan Derck van Karnebeek een T-shirt aan met daarop de eis. De CEO nam het shirt aan, maar wilde hem niet aantrekken. “Dat is jullie doel, niet het onze", zei hij. Het antwoord van Jan Derck van Karnebeek was duidelijk een 'nee', constateert Nina Gulien van Milieudefensie Jong na afloop.


‘Boeren die willen verduurzamen worden tegengewerkt’

Nina Gulien van Milieudefensie Jong: “Op de website van FrieslandCampina word je overspoeld met natuur, bijtjes en verduurzaming. Ze doen zich graag voor als een groen bedrijf. Maar dat ruikt naar greenwashing, want in de praktijk zie je dat FrieslandCampina het liefst werkt met grote veebedrijven. Daar maken ze de meeste kans op winst mee. Wij spraken deze week nog verschillende boeren die bewust een kleiner bedrijf hebben of willen werken in balans met de natuur. Zij worden niet gestimuleerd, maar tegengewerkt."

Iets meer dan 1 procent van de FrieslandCampina-producten heeft het stempel ‘biologisch’. Het percentage plantaardige producten is zelfs nog lager. Demissionair Landbouwminister Piet Adema streeft ernaar dat dat 15 procent van alle zuivelproducten in 2030 biologisch is. "Maar zelfs dat magere percentage haalt dit bedrijf bij lange na niet", stipt Gulien aan. "Als Van Karnebeek de CO₂-uitstoot wil verminderen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs, dan zal hij veel diepgaander moeten ingrijpen. Anders blijft FrieslandCampina een klimaatgevaarlijke vervuiler en loopt de CEO het risico dat onze volgende ontmoeting niet op een voetbalveld, maar in de rechtbank plaatsvindt."

Nieuwe rechtszaak

In 2021 won Milieudefensie de Klimaatzaak tegen Shell. De rechtbank oordeelde dat Shell zijn uitstoot in 2030 met 45% moet hebben teruggebracht ten opzichte van 2019, over scope 1, 2 en 3. Door nog eens 29 vervuilende Nederlandse bedrijven te vragen of zij hun klimaatbeleid in lijn brengen met het Klimaatakkoord, verzamelt Milieudefensie informatie ter voorbereiding van een nieuwe rechtszaak. Bouwbedrijf BAM en autoproducent Stellantis beantwoordden dé vraag met ‘ja’. Of FrieslandCampina het volgende bedrijf is dat voor de rechter moet verschijnen, hangt mede af van de vraag of CEO Jan Derck van Karnebeek durft te scoren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.