Kort 25 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak. Je kunt ook, net zoals op Facebook, nu ook op Foodlog reageerders met een account oproepen. Dat doe je door hun naam in een reactie te tikken met het @teken daarvoor. Degene die je oproept, krijgt daar per mail melding van. Wil je naar een eerdere reactie verwijzen in de draad waarin je reageert, dan tik je op dezelfde manier # in, zonder spatie gevolgd door het nummer van die reactie.

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'leestafel', David, Bergin, Emmett and Elliott

Vanaf komend voorjaar zullen in Groot-Brittannië de Magnums, Cornetto's, Feast en eenpersoons bakjes van Ben &Jerry's een stuk kleiner uitvallen. Producent Unilever verkleint de porties en haalt de meest calorierijke ijsjes - de Magnum Infinity Chocolate & Caramel, Magnum Infinity Chocolate en de Cornetto Choc ’N’ Ball - zelfs uit het assortiment.

Unilever wil het de consument "makkelijker maken om gezonder te leven". Daarom bevatten de verpakte roomijsproducten van Unilever straks nog hoogstens 250 kilocalorieën per stuk, aldus de multinational in The Guardian. Smaak en kwaliteit van de ijsjes blijven hetzelfde.

De prijs van de ijsjes gaat ook omlaag, maar wel iets minder hard. Unilever had in 2012 al het formaat van verschillende kinderijsjes in Groot-Brittannië verkleind, zodat deze niet meer dan 110 calorieën bevatten.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is ruim 5 miljard ton aan plastic geproduceerd. Dat is genoeg om de hele planeet in folie te wikkelen, aldus de Daily Mail. De grootte van het plastic loopt uiteen van microscopisch kleine deeltjes tot grote stukken, maar ze hebben een cumulatieve impact op het milieu, blijkt uit onderzoek van de Leicester University.

Hoewel plastic pas een jaar of 70 bestaat, is er geen plekje op de aarde meer waar geen plastic is te vinden. Onderzoeker Jan Zalasiewicz: “Het drijft niet alleen op de oceanen, maar is ook tot de diepste delen van de zeebodem gezakt. Het is geen teken dat onze aarde in een gezonde conditie verkeert.” Microplastics zijn ook in significante hoeveelheden gevonden in het zee-ijs op de Noordpool en daar drijven inmiddels zelfs grote stukken plastic rond. Al dat plastic is vooral schadelijk voor de natuur. Vissen eten stukjes plastic en zeevogels en schildpadden raken erin verstrikt.

De studie toont aan dat plastic een groeiend probleem is. Momenteel wordt er jaarlijks rond de 300 miljoen ton geproduceerd. Geologen stellen dat plastic inmiddels zo alomtegenwoordig is op aarde en in de oceanen dat het een nieuw geologisch tijdvak van onze planeet markeert. De studie besluit: "Plastics zijn nu al in zulke grote hoeveelheden aanwezig dat ze een van de belangrijkste types ‘technofossiel’ zijn, die een permanente markering van de aanwezigheid van mensen op aarde vastleggen."

Een slechte hygiëne in de slaapkamers van tieners leidt tot slaapproblemen, die ook de schoolprestaties beïnvloedt. Dat meldt de Sunday Times op basis van een onderzoek van de Oxford University.

Onderzoeker Colin Epsie: “Jonge mensen openen nooit hun ramen en ventileren hun kamers niet. Hierdoor ademen ze steeds dezelfde lucht in, die laag in zuurstof en hoog in stikstof is. Als je die lucht steeds inademt in een kleine kamer die warm en niet geventileerd is, word je wakker met hoofdpijn na een slechte nacht.”

In een onderzoek van de Universiteit van Oxford, wordt onder 32.000 kinderen onderzocht of een latere start van de schooldag (10.00 uur) leidt tot betere resultaten. In het kader hiervan krijgen de tieners ook educatie over het belang van voldoende slaap. Tieners krijgen in die ‘slaaplessen’ instructies om de ramen te openen en de verwarming uit te zetten om zo de slaapkwaliteit te verbeteren.

In oktober maakte de Nederlandse kweekvleesprofessor en -ondernemer Mark Post bekend een commercieel kweekvleesbedrijf op te willen richten. De NOS meldt vandaag dat Post en voedseldeskundige Peter Verstraate deze maand het bedrijf Mosa Meat echt oprichten. Binnen vijf jaar willen ze hun kweekvlees commercieel kunnen aanbieden.

Post en Verstraate onderzoeken hoe ze het productieproces kunnen opschalen zodat het vlees goedkoper wordt. Verder zijn ze bezig om de smaak van het vlees te verbeteren door vetweefsel aan het droge spierweefsel toe te voegen.

Kweekvlees uit de fabriek kost in het begin waarschijnlijk tussen de 10 en 20 euro per kilo. Dat is nog steeds te duur voor hamburgervlees. "De voeding van de cellen maakt het voornamelijk duur. Maar je zult zien in de jaren daarna dat de voeding goedkoper wordt, simpelweg omdat er veel meer van geproduceerd gaat worden", zegt Post.

Pas als er een product is ontwikkeld dat in de buurt komt van vlees zoals we dat nu kennen, wordt de productie opgestart. Tot die tijd zoekt Mosa Meat investeerders en denkt het bedrijf na over de positionering van het kweekvlees ten opzichte van andere vleesproducten en vleesvervangers. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met het vlees nog goedkeuren voor verkoop op de Nederlandse markt.

Dat meldt GlobalMeatNews. Het bedrijf AMK Metal Fzco uit Dubai gaat Zuid-Kazachstan voor $30 miljoen een veebedrijf bouwen op 2.000 hectare geïrrigeerde grond en 17.000 hectare grasland. De bedoeling is daar 20.000 runderen te houden. Voor de slacht en verwerking is een 5 hectare groot gebied voorzien in de industriezone bij Ordabasy. Daar moet 5.000 ton hoog-kwalitatief rundvlees met halalcertificering geproduceerd gaan worden.

Het complex moet vooral rundvlees voor de export gaan opleveren. De halalcertificering zorgt er voor dat het vlees een hogere prijs zal opbrengen. De fabriek zal ook vee van lokale veehouders verwerken, waarmee ook zij de gelegenheid krijgen hun producten - voor een hogere prijs - te exporteren. Kazachstan trad vorig jaar toe tot de Wereldhandelsorganisatie en is inmiddels met China, Iran en Saoedi-Arabië in gesprek over de mogelijkheden om vlees naar die landen te exporteren.

Volgens de Kazachstaanse autoriteiten is het land momenteel zelfvoorzienend in rundvlees. De extra productie van de halal-fabriek zal voor de export ingezet worden. "Landbouwexport kan een belangrijk middel zijn om de economie te ontwikkelen", zegt de voor investeringen en ontwikkeling verantwoordelijke minister, Asset Issekeshev. "De grootste nadruk zal daarbij op hoogkwalitatief halal en biologisch voedsel liggen. Kazachstan kan in die sector een belangrijke nichepositie innemen."

Duitse onderzoekers stelden op basis van met GPS-zendertjes uitgeruste ooievaars vast dat veel ooievaars hun jaarlijkse trektocht naar Afrika inkorten. De vogels 'overwinteren' op stortplaatsen waar ze genoeg te eten vinden.

De onderzoekers volgden 70 witte ooievaars uit 8 verschillende kolonies in Armenië, Griekenland, Polen, Rusland, Spanje, Duitsland, Tunesië en Oezbekistan gedurende de eerste 5 maanden van hun leven. Ooievaars trekken tussen juli en september naar Afrika, een trektocht van duizenden kilometers, om daar ten zuiden van de Sahara vooral insecten (sprinkhanen) te eten.

Uit het onderzoek bleek dat de Russische, Griekse en Poolse ooievaars hun traditionele migratieroutes tot in Zuid-Afrika volhielden. De Spaanse, Tunesische en Duitse ooievaars kwamen niet verder dan de Sahel, waar ze op vuilnisbelten overwinterden. De Oezbeekse ooievaars trokken helemaal niet weg. Op de vuilnisbelten is voor de ooievaars genoeg voedsel te vinden om de energieverslindende trektocht er voor op te geven. Behalve voedsel krijgen de overwinterende vogels op de belt ook plastic en vervuilende stoffen binnen.

De onderzoekers stellen dat het nog te vroeg is om te constateren of de voordelen van genoeg te eten hebben opwegen tegen de gevaren die met het eten van afval gepaard gaan. Ook zijn de gevolgen op lange termijn voor de soort en de ecosystemen op de verschillende locaties van de ooievaarstrek nog niet te overzien.

Zaterdag opende Stichting Met Zuid in Rotterdam een 'sociaal warenhuis', de Swingmarket.

In de winkel kunnen minima die in aanmerking komen voor ondersteuning door de voedselbanken, hun eigen pakketten komen samenstellen. Bij de meeste van de 162 voedselbanken in Nederland worden de pakketten vooraf samengesteld. "Dat is een groot probleem’’, zegt Marij de Ronde van het sociaal warenhuis. "De helft van de inhoud van de pakketten blijft vaak staan, omdat klanten de aangeboden spullen niet lusten of om andere redenen niet willen hebben. Ik vind dat mensen zelf moeten nadenken over wat ze deze week nodig hebben om te kunnen overleven. Bovendien, wie ben ik om te bepalen dat jij deze week zuurkool moet eten.''

Leo Wijnbelt, voorzitter van de Stichting Voedselbanken Nederland (SVN) "noemt het een mooi initiatief en hoopt op veel navolging", schrijft De Telegraaf. "Maar dat zal beperkt blijven, omdat de meeste voedselbanken al hun handen vol hebben aan het binnenhalen en verdelen van voedsel. Wij zouden onze klanten graag meer keuzevrijheid geven, maar dat kan pas als je structureel voldoende en gevarieerd voedsel binnenkrijgt." Volgens de SVN zijn er in Nederland 94.000 gezinnen afhankelijk van de voedselbanken. Zij krijgen jaarlijks rond de 2 miljoen pakketten.

Behalve voedingsmiddelen, biedt het sociaal warenhuis ook kleding, huisraad, speelgoed en andere non-foodartikelen. De Stichting hoopt in de komende jaren in meerdere steden soortgelijke winkels te openen.

Wat labels op sommige producten ook beloven, het eten van superfoods of slikken van extra vitamines kunnen het immuunsysteem niet verhogen. “Mensen hebben het idee dat het immuunsysteem een soort intern krachtveld is dat sterker gemaakt of opgelapt kan worden ,” zegt Charles Bangham van Imperial College London. “Ze kunnen er niet verder naast zitten. Zoals de naam al zegt, is het een systeem waarbij veel organen en biologische functies betrokken zijn.”

Het immuunsysteem bestaat uit twee delen, de aangeboren en de verworven reactie. Het aangeboren systeem werkt snel (koorts, geen energie), maar niet erg specifiek. De verworven reactie komt pas na 5 tot 10 dagen in actie en bestaat uit de antilichamen die zich direct op de indringer richten. Supplementen die claimen ‘de weerstand te verhogen’ zijn geen antilichamen en versterken dus niet het immuunsysteem. De enige manier waarop het verworven immuunsysteem sterker kan worden, is door vaccinaties.

Vitamines zoals A, C, D en mineralen als zink zijn onmisbaar voor ons immuunsysteem, maar zijn volop aanwezig in onze voeding, zoals fruit, groente en vlees. Bij een normaal voedingspatroon krijg je deze nutriënten meer dan voldoende binnen en er nog meer van innemen via supplementen helpt niet. Het enige dat we kunnen doen om zo min mogelijk kans te lopen om ziek te worden, is gezond eten, regelmatig bewegen en een goede persoonlijke hygiëne.

Daarmee is dus niet gezegd dat mensen met een minder gezond en gevarieerd eetpatroon, geen profijt kunnen hebben van een supplement.

Tijdens het World Economic Forum in Davos kondigde een groep van 30 CEO's, politici en agrofood-experts een wereldwijd initiatief aan dat er naar streeft voedselverspilling met de helft terug te dringen.

De groep, waarin onder meer Nestlé, Tesco en Unilever deelnemen, noemt zichzelf de Champions 12.3 Taskforce, naar de VN duurzame doelstelling om voedselverspilling tegen te gaan. Volgens de groep is met het verminderen van voedselverspilling een driedubbelslag te slaan:
- kostenbesparing voor boeren, bedrijven en huishoudens
- meer voedsel voor meer mensen
- minder druk op klimaat, water en landgebruik.

"Wereldwijd staan voedselverliezen en -verspilling voedselzekerheid in de weg. Ze dragen bovendien bij aan de klimaatverandering. Willen we de afgesproken Duurzame Agenda 2030 van de VN halen, dan moeten we vandaag beginnen hier iets aan te doen", zei Directeur-Generaal van het Nederlandse ministerie van EZ Hans Hoogeveen op GlobalMeatNews. "Voedsel dat uiteindelijk verloren gaat of verspild wordt, gebruikt een kwart van al het water dat in de landbouw gebruikt wordt, neemt landbouwgrond in beslag ter grootte van China en is verantwoordelijk voor een geschatte 8% van de broeikasgasuitstoot. Het leiderschap van de Champions 12.3 zal het mogelijk maken deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken, door slimme allianties aan te gaan en leiders uit de private sector, lokale gemeenschappen, boeren, wetenschap en overheid bijeen te brengen."

Terwijl grote voedsel,- en drankgiganten beloven de caloriegehaltes in hun producten te verlagen, zal de hoeveelheid suiker in Coca-Cola mogelijk onveranderd blijven. Dat schrijft The Sun.

De Britse frisdrankenindustrie zegt te komen met een serie maatregelen die de suikerconsumptie in het land met 20% verlaagt. De maatregelen omvatten onder andere het introduceren van kleinere verpakkingen en minder calorierijke producten.

Coca-Cola is onderdeel van deze industrie-brede alliantie. Toch belooft het bedrijf slechts een 5% in plaats van 20% minder calorieën in zijn producten voor de komende 9 jaar. Het klassieke rode 330ml blikje zou zijn 7 theelepels suiker behouden.

Ondertussen nemen andere frisdrankbedrijven verdergaande maatregelen. Pepsi stopt met TV reclames gericht op kinderen; Tizer belooft al dit jaar een calorieverlaging van 5%.

FoodAndDrinkTechnology meldt dat de hoeveelheid verkochte frisdranken het afgelopen jaar met 0,8% daalde. Dit komt vooral door de negatieve aandacht voor de suiker die de frisdranken bevatten. Frisdranken gelden als de boosdoener die de suikerconsumptie van kinderen omhoog jaagt. Volgens de frisdrankenindustrie zouden vruchtensappen een belangrijker bron van suikerinname voor kinderen zijn.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag

Jan Cees Vogelaar 1

Likes vandaag

Wiebren van Stralen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

willem van aaken

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag