Zaterdag opende Stichting Met Zuid in Rotterdam een 'sociaal warenhuis', de Swingmarket.

In de winkel kunnen minima die in aanmerking komen voor ondersteuning door de voedselbanken, hun eigen pakketten komen samenstellen. Bij de meeste van de 162 voedselbanken in Nederland worden de pakketten vooraf samengesteld. "Dat is een groot probleem’’, zegt Marij de Ronde van het sociaal warenhuis. "De helft van de inhoud van de pakketten blijft vaak staan, omdat klanten de aangeboden spullen niet lusten of om andere redenen niet willen hebben. Ik vind dat mensen zelf moeten nadenken over wat ze deze week nodig hebben om te kunnen overleven. Bovendien, wie ben ik om te bepalen dat jij deze week zuurkool moet eten.''

Leo Wijnbelt, voorzitter van de Stichting Voedselbanken Nederland (SVN) "noemt het een mooi initiatief en hoopt op veel navolging", schrijft De Telegraaf. "Maar dat zal beperkt blijven, omdat de meeste voedselbanken al hun handen vol hebben aan het binnenhalen en verdelen van voedsel. Wij zouden onze klanten graag meer keuzevrijheid geven, maar dat kan pas als je structureel voldoende en gevarieerd voedsel binnenkrijgt." Volgens de SVN zijn er in Nederland 94.000 gezinnen afhankelijk van de voedselbanken. Zij krijgen jaarlijks rond de 2 miljoen pakketten.

Behalve voedingsmiddelen, biedt het sociaal warenhuis ook kleding, huisraad, speelgoed en andere non-foodartikelen. De Stichting hoopt in de komende jaren in meerdere steden soortgelijke winkels te openen.
De Telegraaf - Sociaal warenhuis moet voedselbank vervangen
Reageer
  • Deel
Druk af