Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak. Je kunt ook, net zoals op Facebook, nu ook op Foodlog reageerders met een account oproepen. Dat doe je door hun naam in een reactie te tikken met het @teken daarvoor. Degene die je oproept, krijgt daar per mail melding van. Wil je naar een eerdere reactie verwijzen in de draad waarin je reageert, dan tik je op dezelfde manier # in, zonder spatie gevolgd door het nummer van die reactie.
Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!
Fotocredits: 'leestafel', David, Bergin, Emmett and Elliott
Kweekvlees blijft intrigeren. Het is een uitermate boeiend wetenschappelijk experiment en op de markt in 5 jaar zou misschien best kunnen, maar dan als hippe gadget in evenzo hippe restaurants voor forse prijzen. Marc heeft gelijk, ethisch moet je het e.e.a. overwinnen, maar vooral de kostprijs blijft een groot vraagteken. Daar zit ook direct een ander addertje onder het gras; kun je kweekvlees produceren met minder fossiel en andere resources dan echt vlees? Ook dat blijft nog even in raadselen gehuld omdat we de parameters niet kennen. Als er meer wordt geproduceerd, zal het efficiënter worden is natuurlijk een prima stelling, maar hoeveel en wat? We weten het niet.
Voordat je ook maar kunt gaan denken over concurrerende kostprijzen moet je eerst nadenken over de fundamentele input voor de cellen, de voedingsbodem bijvoorbeeld en een paar andere parameters zoals energie. Dat wetenschappers tegenwoordig al in een vroeg stadium naar de publiciteit grijpen en aldus suggereren dat we vlak voor een doorbraak staan heeft meer te maken met het verkrijgen van budget voor het onderzoek dan met de nabijheid van de doorbraak. Daarin staat invitrovlees beslist niet alleen. Want dat dingen technisch kunnen, wil nog niet zeggen dat er een goede economische haalbaarheid is, zie bijvoorbeeld waterstof.
De betrokkenen weten natuurlijk best wel, net als bij de kweek van binnendijkse tong, dat die parameters in de basis (nog) in de verste verte niet kloppen. Maar tegenover investeerders ben je liever positief en verdring je de problemen liever naar de achtergrond, al zijn die nog zo fundamenteel.
Er zal dus nog wel heel wat water door de Maas stromen voordat in Maastricht een heuse hoogvolumige kweekvleesfabriek staat die geld verdient, maar dat doet niks af van de prestaties van Mark Post e.a. die ervaring opdoen met een unieke nieuwe manier om vlees nu eens echt te "maken" en niet te "kweken", want dat laatste doe je met beesten. Het simpele feit dat het kan is boeiend, de kermis er omheen zie ik meer als noodzakelijk (financieel) kwaad.