Tijdens het World Economic Forum in Davos kondigde een groep van 30 CEO's, politici en agrofood-experts een wereldwijd initiatief aan dat er naar streeft voedselverspilling met de helft terug te dringen.

De groep, waarin onder meer Nestlé, Tesco en Unilever deelnemen, noemt zichzelf de Champions 12.3 Taskforce, naar de VN duurzame doelstelling om voedselverspilling tegen te gaan. Volgens de groep is met het verminderen van voedselverspilling een driedubbelslag te slaan:
- kostenbesparing voor boeren, bedrijven en huishoudens
- meer voedsel voor meer mensen
- minder druk op klimaat, water en landgebruik.

"Wereldwijd staan voedselverliezen en -verspilling voedselzekerheid in de weg. Ze dragen bovendien bij aan de klimaatverandering. Willen we de afgesproken Duurzame Agenda 2030 van de VN halen, dan moeten we vandaag beginnen hier iets aan te doen", zei Directeur-Generaal van het Nederlandse ministerie van EZ Hans Hoogeveen op GlobalMeatNews. "Voedsel dat uiteindelijk verloren gaat of verspild wordt, gebruikt een kwart van al het water dat in de landbouw gebruikt wordt, neemt landbouwgrond in beslag ter grootte van China en is verantwoordelijk voor een geschatte 8% van de broeikasgasuitstoot. Het leiderschap van de Champions 12.3 zal het mogelijk maken deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken, door slimme allianties aan te gaan en leiders uit de private sector, lokale gemeenschappen, boeren, wetenschap en overheid bijeen te brengen."
Global Meat News - abcLeaders unite in Davos to tackle food waste
Reageer
  • Deel
Druk af