Wijffels sprak in het Algemeen Dagblad over de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Het gericht ging dat Buma dwars zou liggen op het onderwerp klimaat. Het werd ontkend door VVD-er Halbe Zijlstra, maar informateur Edith Schippers bevestigde het vandaag toch. Klimaat en immigratie liggen echt lastig. Daarom is er nog steeds geen formateur. Het blijft bij informeren.

Wie het AD nog niet heeft gelezen, moet even doorklikken op de link. Over Buma zegt Wijffels: "Die man weet nergens van!" en "Ik denk dat Buma niet eens weet wat het antropoceen is." Mogelijk weten heel veel mensen niet wat het antropoceen is, dus dat mag Buma wellicht een beetje vergeven worden.

Dit echter niet, vindt Wijffels: "Buma’s idee, dat hij ventileert aan de onderhandelingstafel, dat de markt dit [het duurzaamheidsvraagstuk, DV] kan oplossen, getuigt van een volstrekt onbegrip van wat er aan de hand is." Dat ben ik met hem eens. Maar hij voegt er in één adem iets aan toe dat me wat meer moeite kost: "Terwijl er met VNO/NCW en de multinationals een maatschappelijk draagvlak is om samen die problemen aan te pakken."

Wat betekent die steun?

Dat is een tragikomische gedachte. Werkgevers en Wijffels willen dus met een Haagse formatie wereldvrede afdwingen om onze open economie te redden
"De wereld valt in blokken uiteen", zei VNO/NCW voorzitter Hans de Boer vandaag op de jaarvergadering van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) in Ermelo. Dat zei hij niet voor niets daar. Nederlandse pootaardappelen hebben wereldwijd een marktaandeel van 60%. Maar ook andere landen excelleren in zaken waarin wij vroeger goed waren. En juist die landen kiezen hun eigen belang. America First, onze oude bondgenoot, voorop. In die wereld moet Nederland het met zijn extreem open economie zien te redden. Zonder export, staat half Nederland op straat en volgt daarna nog een kwart. Ook dat zei diezelfde werkgeversvoorzitter De Boer met zoveel woorden. Daarom wil hij internationale normen voor een groene booming economie. Zo kan Nederland het redden en wellicht de blokvorming een beetje tegengaan door een groene economische wereldorde waarin we graag voorop willen lopen. We moeten blijven verdienen.

Dat is een tragikomische gedachte. Werkgevers en Wijffels willen dus met een Haagse formatie wereldvrede afdwingen om onze open economie groen te redden. En dat allemaal in een wereld die nou juist op zijn eigen belang gericht is.
Het is beslist waar dat Nederland volkomen afhankelijk is van vrije wereldhandel, wil het land niet drastisch verarmen. Het is echter net zo waar dat de wereld niet afhankelijk is van Nederland en zelfs niet van de export van onze agrotechnologie. Die zullen we zelfs vijanden graag leveren zolang zij die nodig hebben. Onze bereidheid is het gevolg van onze afhankelijkheid. Ingewikkelder is het niet.

In zo'n geval wordt duurzaam gif spuiten net zoiets als gezond Mars eten. Duurzaam is voor een land als Nederland doodgewoon vrije handel. Het volgt de wetten van de markt
Vlogger Knol
Er kwam nog een nieuwtje vandaag. Nefyto, de koepel van landbouwgifverkopers, gaat wellicht vlogger Enzo Knol (de man die hele dagen Mars eet om Nederland aan de Mars te houden) sponsoren om Nederland te 'informeren' over het belang van landbouwgif. Nederland gebruikt nogal wat landbouwgif. Niet zozeer per kilo product, maar wel per hectare. Dat komt omdat we veel gewas maken en - daar heb je het weer - veel exporteren. Als bijzonder land, hebben wij geen landbouw voor onszelf maar vooral voor de export. In zo'n geval wordt duurzaam gif spuiten net zoiets als gezond Mars eten. Nefyto schaamt zich daar niet voor omdat het logisch is; we eten er allemaal van.
Het probleem is dat we 70% van eigen onze landbouwproductie exporteren. Haal er slechts 15% af en bij de gangbare marges en de teruglopende EU-steun voor onze landbouw kunnen boeren hun erven al sluiten.

Eerst oorlog nodig voor de faillissementen
Zo'n land wil Wijffels al voordat er oorlog is, wederopbouwen. Dat gaat niet. Voor zulke massale faillissementen en afschrijvingen heb je eerst een oorlog nodig. Daarom weet ik niet of Hans de Boer wel zegt, wat Wijffels denkt. De echte vraag is dan ook of GroenLinks en Jesse Klaver toch die VNO-NCW-visie voor het nieuwe kabinet gaan steunen, inclusief het groene gif van vlogger Knol.

Ik heb geen twijfels over Wijffels. Hij zegt wat hij meent. Wel twijfel ik over zijn inschatting van intenties. Stekker uit de formatie, beveelt Elseviers Afshin Ellian al; hij vindt het allemaal teveel groen theater en heeft - denk ik - gelijk. De verhalen van De Boer en de vlogger zullen er niet minder 'duurzaam' om worden. Tot de oorlog komt, is duurzaam voor een land als Nederland doodgewoon vrije handel. Omdat de gegroeide belangen te groot zijn, volgt ons land de wetten van de markt. Duurzaamheid is een ouderwetse business case en niet die mooie balans tussen People, Planet en Profit waar velen - Wijffels incluis - het woord voor houden.

PS (14 mei, 10:00 uur); omdat ik merkte dat deze tekst een toelichting nodig had, voegde ik commentaar #3 toe.
Dit artikel afdrukken