In 2014 kreeg de toenmalig medewerker van Veiligheid en Service bij de NS Jeroen le Duc (32) voor het eerst last van steken in zijn buik. De steken werden steeds heftiger en kwamen vaker terug. Zijn onregelmatige dienstrooster hielp daar niet bij. Het bleek een ontsteking in de overgang van de dikke darm naar de dunne darm. In 2015 constateerde zijn internist de ziekte van Crohn.

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het maag-darmkanaal en ongeneeslijk. In de reguliere medische zorg worden de klachten met behulp van medicijnen verminderd en onder controle gehouden. Meestal zitten Crohnpatiënten voor de rest van hun leven aan de medicijnen.

Eigen lichaam als experiment
Le Duc trof een internist die alleen heil zag in een oplossing met medicijnen. Een week na de diagnose zou Le Duc te horen krijgen welke medicatie hij mocht gaan slikken. Die afspraak heeft hij nooit gemaakt, Le Duc wilde alleen weten wat er met hem aan de hand was. Medicijnen slikken wilde hij het liefst voorkomen. ‘Blij’ met een diagnose koos hij zijn eigen weg. Op zoek gaan naar oplossingen was hem van huis uit meegegeven.

Le Duc ging op zoek naar een manier waarmee hij zonder de beoogde medicatie kon leven. Hij struinde een half jaar lang het internet af over het effect van voeding op chronische darmziekten en experimenteerde met zijn eigen lichaam. “Ik heb alles wat ik las over voeding en darmproblemen toegepast op mijzelf. Dat was een hele zoektocht. Daarin zat ook een heel diep dal.” Nadat hij er bijvoorbeeld achter kwam dat zuivel en gluten uit granen een negatief effect kunnen hebben op onze darmen, stopte hij met zijn dagelijkse bak kwark voor het slapengaan en melk in de koffie.

Jeroen le DucJeroen le Duc


Na een half jaar was Le Duc klachtenvrij. “Het belangrijkste waar ik nu van afblijf zijn gluten en zuivel.” Ook beperkt hij zoveel mogelijk de inname van (toegevoegde) suiker. Met 12 bruine boterhammen per dag dacht Le Duc altijd gezond te eten. “Door de krachttraining die ik deed (en doe) was ik altijd al met voeding bezig. Maar dan op een heel ander vlak.” Zijn voedingspatroon van toen, rijk aan granen, ziet hij nu niet meer als gezond.

Missie
Die kennis wil hij nu graag delen met anderen. “Ik wil mensen laten weten dat voeding wel degelijk effect heeft op de gezondheid”. En dan met name voor darmpatiënten. “Want als ik iets bereik dat volgens mijn internist niet kon, dan vind ik dat anderen dat ook moeten weten”.

Het lichaam is niet gebouwd om cappuccino's en snickers te eten. Wel om vlees, groente en fruit te eten
Alle aanpassingen aan zijn voedingspatroon schreef Le Duc uit tot een methode, met de intentie om lotgenoten te helpen. “Tot ik tot het inzicht kwam dat een persoonlijke ervaring voldoende is voor een boek maar niet om professionele mensen te begeleiden.” In dezelfde periode kwam Le Duc in contact met een vrouw die bezig was met een opleiding tot orthomoleculair voedingscoach. “Haar kennis sloot naadloos aan bij mijn eigen ervaring.” Le Duc besloot om dezelfde opleiding te volgen. “Het bevestigde wat ik zelf had ontdekt en ik zo de theoretische kant kon leren van wat ik praktisch had ontdekt. Daarbij leerde ik veel breder wat het effect van voeding is op ons lichaam en hoe de systemen in je lichaam werken en welke vitaminen en mineralen noodzakelijk zijn voor deze systemen om te kunnen functioneren.”

Met de studie tot orthomoleculair therapeut op zak startte hij met zijn eigen bedrijf, Crohnproof. Hij begeleidt mensen die geen oplossing willen met medicijnen, of af willen van de medicatie die ze slikken. “Ik krijg reacties als ‘door jou heb ik mijn leven terug’. Het is niet altijd makkelijk om een bedrijf op te bouwen, maar als je dit hoort dan weet je wel waar je het voor doet.”

Hele lichaam
Le Duc vergelijkt zijn aanpak liever niet met het FODMaP-dieet. Dat is een dieet dat kan helpen bij een prikkelbare darm. “Het zit anders in elkaar. FODMaP kijkt waar het lichaam negatief op reageert. Ik kijk naar de orthomoleculaire kant van voeding en de negatieve effecten van voeding. Ook als er wel of geen klachten zijn in het lichaam.” In de 2 jaar dat zijn bedrijf nu bestaat, kwam Le Duc er achter dat het aanpassen van de voeding niet voor iedereen genoeg is om pijn- en klachtenvrij te leven.

“Het lichaam is niet gebouwd om cappuccino's en snickers te eten. Wel om vlees, groente en fruit te eten. Waar suiker, granen en zuivel gegeten wordt, zijn de meeste darmziekten”, zegt Le Duc. Bij de aanpak van darmziekten is aandacht voor het hele lichaam belangrijk, geeft hij aan. “Als één orgaan niet goed functioneert, dan kan er een oorzaak zijn in andere delen van het lichaam. Er is vaak sprake van een multifactorieel probleem: er zijn meerdere dingen in het lichaam verkeerd waardoor het ontsteken van de darm een gevolg is van andere problematiek in het lichaam.” Daarbij zijn vitaminen, mineralen en micronutriënten ook belangrijk. “Door ons voedingspatroon en de manier waarop gewassen worden geteeld krijgen we vaak niet genoeg micronutriënten binnen.” Waar Le Duc voor zichzelf alles zelf moest ontdekken, werkt hij nu met met bloed- en ontlastingsonderzoek. Hierbij kijkt hij naar andere waarden dan de reguliere zorg, zegt Le Duc. Dit geeft hem een ander inzicht in waar het in het lichaam mis gaat en biedt daardoor andere oplossingen.

‘Weggegooid geld’
Le Duc vindt het jammer dat, naar zijn mening, medisch specialisten de oplossing voornamelijk zien in medicijnen. “Geen granen eten versus een leven lang pillen van €30.000, bot gezegd”. Uit eigen ervaring van zijn praktijk schat hij dat 9 van de 10 internisten vindt dat het niet uitmaakt wat je eet en of je op je voeding let. Bij zijn klanten ziet Le Duc grofweg 2 verschillende reacties van huisartsen en internisten: de arts vindt het wel interessant en moedigt de patiënt aan, of de arts zegt dat voeding geen effect heeft en dat een behandeling via die weg weggegooid geld is. Hij zou graag zien dat artsen beide opties aan patiënten voorleggen en doorsturen naar de juiste mensen. “Het advies volgen van het Voedingscentrum, daar schieten patiënten niet veel mee op”, is de mening van Le Duc.

Ik dacht jarenlang hé, dat is geen mooie drol maar het zal wel
Le Duc heeft net als zijn vriendin, professioneel schaatsster Jorien ter Mors, weinig moeite meer met het aanpassen van zijn voedingspatroon. Alleen op een verjaardag als er “sorry Jeroen, ik heb geen gebak wat jij mag” vindt hij het soms nog lastig. “Gluten- en melkvrij eten in restaurants gaat tegenwoordig prima.” In het buitenland probeert hij zoveel mogelijk zijn eigen ontbijt en lunch mee te nemen. “Avondeten is bijna altijd wel te doen met vlees, groente en soms rijst”.

Na alles wat hij heeft meegemaakt adviseert Le Duc iedereen om regelmatig achterom te kijken in de wc. “Ik dacht jarenlang hé, dat is geen mooie drol maar het zal wel. Ook had ik enkele keer bloed bij mijn ontlasting. Dan dacht ik wel: dat is niet goed, maar we gaan er ook niets mee doen. Daar zal ik vast niet de enige in zijn. Het is alleen een beetje een taboe, er wordt niet over gepraat. Mijn advies: als het vaak niet is zoals het moet zijn, trek aan de bel. Het is een teken van je lijf dat er iets niet goed gaat. Het heeft effect op je gezondheid. Dat hoeft niet van vandaag of morgen te zijn, maar binnen een jaar of 10 kan het best zijn dat je lijf naar de knoppen aan het gaan is.”

FACTBOX
Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn chronische ontstekingsziekten van de darm, in het Engels ook wel ‘inflammatory bowel disease’ (IBD) genoemd. Bij Colitis Ulcerosa beperkt de ontsteking zich voornamelijk tot de dikke darm en endeldarm (soms stukje van de dunne darm). Bij de ziekte van Crohn kunnen ontstekingen voorkomen van mond tot anus (‘mond tot kont’).

Volgens de Maag Lever Darm stichting zijn er in Nederland ruim 80.000 mensen die te maken hebben met een chronische darmontsteking, waarvan net iets minder dan de helft de ziekte van Crohn. Crohn wordt meestal tussen het 15e en 30e levensjaar ontdekt, 20 tot 25% van de Crohnpatiënten in Nederland is jonger dan 20 jaar.

Hoe de ziekte van Crohn ontstaat is nog niet precies duidelijk. Wel spelen het afweersysteem, erfelijkheid en darmbacteriën een mogelijke rol.

Veel voorkomende klachten bij Crohn zijn een verslechterd ontlastingspatroon, buikpijn, koorts, gewichtsverlies (wat kan leiden tot ondervoeding) en vermoeidheid. De mate van de klachten is verschillend per patiënt en of er sprake is van een opvlamming.

Bij Crohn kunnen er in de darm vernauwingen ontstaan door littekenweefsel waardoor het spijsverteringskanaal verstopt kan raken. Ulcers, zweren die bij Crohn ontstaan in het spijsverteringskanaal, kunnen door de darmwand heen groeien en in verbinding komen te staan met andere weefsels. Ze worden dan fistels genoemd. Als de fistels ontstoken raken kan er een abces gevormd worden. Dit kan levensbedreigend zijn als er geen ingreep plaatsvindt.

Dit interview vormt een tweeluik met dit artikel van 28 mei 2019 waarin een aantal experts reageert op het verhaal van Jeroen le Duc.
Dit artikel afdrukken