Op de site van de Stichting is de Poepwijzer te vinden. Het ding leert je naar veranderingen in de kleur, structuur of frequentie van ontlasting te kijken en vertelt waar die op kunnen wijzen. Zeven van de 10 mensen blijken al 'achterom' te kijken, maar vaak niet te weten wat ze kunnen doen als ze veranderingen ontdekken.

Poeppaleis
De Maag Lever Darm Stichting gaat het land in met het Pop Up Poeppaleis. Vandaag staat de pop-up tentoonstelling op het Eemplein in Amersfoort. Om 14.00 uur vindt de officiële opening plaats. Onderdeel van het Poeppaleis is de ‘Grote Verteermuur’, een interactief spijsverteringskanaal dat basisschoolkinderen kennis laat maken met het thema. Initiatiefneemsters Tessie Vilé en Nieske Castelein vertellen in het AD "dat we veel te snel doortrekken en niet eens weten hoe een goede drol eruit ziet". Wat zie jij als je achterom kijkt: "ronde harde dropjes, een maïskolf, een serie losse worstjes of is je grote boodschap glad, zacht en smeuïg?"

Wat zie jij als je achterom kijkt: ronde harde dropjes, een maïskolf, een serie losse worstjes of is je grote boodschap glad, zacht en smeuïg?
Populair
Nu.nl sprak over poep met Nienke Tode-Gottenbos. Zij is darmflora-therapeut en schrijfster van de boeken De Poepdokter, gezond van mond tot kont en De Poepdokter bakt ze bruin. Eén van de fabel-versus-feit-stellingen gaat over hurkend poepen. Wij brachten daarover dit hilarische poepfilmpje.

Geen slang in je achterste meer
Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam komen met een snelle en eenvoudige poeptest. De test geeft binnen 5 uur uitsluitsel of een patiënt wel of niet aan inflammatory bowel diseases (IBD) lijdt. Dat zijn chronische darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn, die tot nu toe alleen met een behoorlijk ingrijpende coloscopie en langdurige kweek vastgesteld konden worden. De betrokken medici hopen hun IS-pro-techniek op termijn zelfs geschikt te maken voor thuisgebruik. Dat is nog eens nieuws, want het vermijdt een heleboel pijnlijk gedoe met een slang die via je achterste wordt ingebracht.

Op Science Daily beschrijven wetenschappers dat zij er in geslaagd zijn een darmbacterie tot een sensor om te bouwen die darmontstekingen kan signaleren. De omgebouwde E.colibacterie bleek bij muizen fluorescerende markeringen in de poep op te leveren. Toekomstbeeld van deze Amerikaanse poeponderzoekers: een thuistest waarbij degene die vermoedt dat er colitis in het spel is een yoghurtje kan eten met de omgebouwde bacteriën. Niets ingewikkelders daarna dan even achterom kijken: bruine poep is OK, blauwe poep betekent dat er inderdaad sprake is van een darmontsteking.
Achterom kijken heeft de toekomst.
Dit artikel afdrukken