Het is voor iedereen ongemakkelijk, dringend moeten maar geen toegang tot een wc hebben. Voor wie de nood altijd hoog is, is het een drama. Zoals voor Inflammatory Bowel Disease-patiënten, die de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben. IBD kan onder andere hevige buikkrampen en acute diarree veroorzaken. Daarom hebben ze snel een wc nodig, vaak telt elke seconde.

Toiletpas
Om deze mensen tegemoet te komen kent België sinds 1987 de zogenoemde 'toiletpas'. De toiletpas zou mensen met chronische problemen aan het spijsverteringskanaal toegang tot alle toiletten moeten geven. Die toegang is alleen niet wettelijk afdwingbaar. Uit undercoverbeelden van twee patiëntenverenigingen en een farmabedrijf blijkt dat in de praktijk darmpatiënten geregeld geen toegang krijgen tot het toilet van winkels en restaurants.

"In de video is te zien hoe medewerkers van winkels en andere zaken weigeren om IBD-patiënten toegang te geven tot hun toilet", zegt Inge Vandelannoote van patiëntenvereniging CCV-vzw. "Zelfs wanneer ze hun situatie duidelijk uitleggen en hun toiletpas tonen, stuiten ze op een muur van onbegrip. Als een IBD-patiënt niet binnen de minuut een toilet vindt, kan dat leiden tot een ‘ongelukje'."


Undercoverbeelden van de Crohn- & Colitis ulcerosa Vereniging vzw, Association Crohn-RCUH en Takeda.


Wettelijk
Om hier verandering in te brengen, starten de patiëntenvereniging een petitie om de toiletpas wettelijk afdwingbaar te maken en de overheid "wakker te schudden".

"Om het tij te keren, willen de verenigingen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zichtbaar maken, zodat patiënten op vertoon van de toiletpas altijd en overal toegang krijgen tot toiletten op openbare plekken. Deze verborgen camera toont duidelijk aan hoe belangrijk het begrip voor de patiënten en de wettelijke afdwingbaarheid van de toiletpas is", aldus Daniel De Bast van patiëntenvereniging Association Crohn-RCUH.

Wc's beter in kaart brengen
Vorig jaar kaartte de Nederlandse Maag Lever Darm Stichting een soortgelijk probleem aan. Volgens de stichting zijn er te weinig openbare toiletten in Nederland. Amsterdam onderzocht recent de openbare toiletvoorzieningen, berichtte het AD gisteren. De afgelopen jaren zouden er al verschillende faciliteiten zijn bijgekomen. Zoals tijdelijke wc's in parken in de zomer en vier nieuwe MVG-toiletunits (voor zowel mannen, vrouwen als mindervaliden) in het centrum van Amsterdam. Nieuwe gebouwen bijplaatsen is duur, kost veel ruimte, is moeilijk in te passen in de drukke binnenstad en het bereik ervan is maar klein, concludeert het onderzoek. Volgens de gemeente moeten de huidige toiletten simpelweg beter onder de aandacht worden gebracht. Daarnaast adviseert het rapport om in gesprek te gaan met ondernemers of zij hun toiletten open kunnen stellen en om openbare wc's in nieuw te bouwen (fiets)parkeergarages te overwegen.
Dit artikel afdrukken