Wat is er aan de hand? Het cijfermateriaal wijkt niet af van reeds bekende onderbouwingen van de nadrukkelijk naar buiten gebrachte stelling dat rood vlees geassocieerd is met een verhoogd risico op kanker. Ik vroeg het een aantal wetenschappers in ons eigen taalgebied.
De discussie lijkt op die over suiker. Suiker is schadelijk omdat ons eten er van vergeven is. Maar daarom is suiker nog geen vergif. Met vlees is dat niet andersJaap Seidell
Volksgezondheidsdeskundige Jaap Seidell, hoogleraar aan de Vrije Universiteit zegt: "Ik maak deze discussie nu al een kleine dertig jaar mee. De feiten blijven dezelfde, maar de manier van interpreteren hangt af van iemands belangen of idealen." Seidell maakt allereerst een academische opmerking: de causale relatie tussen rood vlees en kanker geldt als minder zeker (probable), terwijl die voor vleeswaren convincing heet. "Daarom staat rood vlees wel in de Schijf van Vijf en vleeswaren niet." Voor Seidell is gezond leven eenvoudig samen te vatten: "Eet gevarieerd, matig, niet te veel bewerkt voedsel, beweeg, vermijd stress en slaap voldoende." Maar we willen precies bewijs voor onderdelen, zegt hij. "Dat is niet eenduidig te geven, omdat altijd de nodige andere factoren meespelen." Niet vlees, maar de onmatigheid is het probleem en die is weer niet tot op de gram precies te bepalen. Seidell: "Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Dat suggereert een hardheid van bewijs tot op de gram precies. Dat wekt onjuiste verwachtingen. De discussie lijkt op die over suiker. Suiker is schadelijk omdat ons eten er van vergeven is. We moeten er dringend veel minder van binnenkrijgen. Daar is geen discussie over. Maar daarom is suiker nog geen vergif. Met vlees is dat niet anders."
Tobias Leenaert
Tobias Leenaert reageert op een soortgelijke manier. Hij is in Vlaanderen en van daaruit in ons taalgebied een belangrijke motiverende kracht achter de vegan beweging. In kleinere kring staat hij bekend om zijn genuanceerde standpunt. Het is feitelijk onjuist om matig vleesgebruik ongezond te noemen, vindt Leenaert. Tevens vindt hij dat de nudge ‘vlees is ongezond’ een ethische zegen is omdat het mensen motiveert minder dieren te laten doden. Dat is meteen ook beter voor het klimaat. De eigen gezondheid motiveert nu eenmaal meer dan het algemene en altruïstische belangen, maar een hoge vleesconsumptie is milieu- en klimaattechnisch ontegenzeggelijk een probleem. Daarom vraagt Leenaert terug: "Kan zo’n frame kwaad?" Leenaerts agenda is vooral ethisch; dieren verdienen een beter leven dat niet in een slachthuis en onze mond eindigt.
Klimaat en milieu zijn goede redenen, maar worden niet vanuit de voedingskundige feiten bepaald. Daarom moet je altijd de feiten en interpretaties onderscheidenAnnet Roodenburg
Annet Roodenburg, voedingsdeskundige en lector aan de HAS Hogeschool, wijst vlees niet af. Ze vindt het een goed product, maar ook een product met verzadigd vet en zout als het bewerkt is. "Het is bij een hoog consumptieniveau gerelateerd aan kanker en diabetes. Die effecten zijn niet groot, maar wel voldoende overtuigend om er een minderend advies op te baseren, bovendien is minder vlees eten beter voor milieu en klimaat." Is minder vlees eten dan misschien via gezondheid een nudge om het klimaat en het milieu te redden? Roodenburg: "Klimaat en milieu zijn goede redenen, maar worden niet vanuit de voedingskundige feiten bepaald. Daarom moet je altijd de feiten en interpretaties onderscheiden. Het is niet goed om net te doen of ethische en ecologische wenselijkheden uit de feiten van het voedingsonderzoek voortkomen, want dat is niet zo." Statistisch besparen we 1 op de honderd mensen darmkanker als de bevolking als geheel minder rood- en bewerkt vlees zou eten.
Frédéric Leroy
Frédéric Leroy, bio-ingenieur en professor levensmiddelentechnologie aan de Vrije Universiteit van Brussel, is aanmerkelijk scherper. Volgens hem is er een verschuiving gaande. Onder aanvoering van de strenge Stanford statisticus en methodoloog John Ioannidis durven onderzoekers weer het onderscheid te maken tussen feiten en meningen. Leroy: "Voedingsleer en voedingsadviezen zijn in belangrijke mate gebaseerd op “health beliefs” terwijl we weer durven toe te geven dat robuuste bewijzen ontbreken. Adviezen zijn sterk aangezette normen, maar doorgaans geen door éénduidige feiten ondersteunde wetenschap." Ook EAT - de wereldwijde door The Lancet ondersteunde normering voor een gezond gevoed leven, met een zeer lage en louter optionele dosis aan vlees - lijdt wat Leroy betreft heel sterk aan dat euvel.
Tiny van Boekel
Emeritus hoogleraar en levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel van Wageningen University and Research (WUR) laat weten dat het onderzoek feitelijk gezien geen enkel nieuw inzicht oplevert. Wel vindt hij het opmerkelijk dat er zulke andere conclusies uit worden getrokken. Dat laat zien hoe belangrijk het is om een onderscheid te maken tussen theorie, de feiten die daarmee ontdekt kunnen worden, hun zekerheid en de adviezen die op basis daarvan worden geformuleerd. Adviezen en interpretaties zijn inschattingen, maar geen wetenschappelijk onderbouwde feiten, vindt Van Boekel.
Het zou verkeerd zijn om te suggereren dat een individu zijn gezondheid sterk kan beïnvloeden door weinig of geen vlees te etenEdith Feskens
Hoogleraar Voedingsleer Edith Feskens (WUR) spreekt van ‘weak evidence’ als het aankomt op het kankerrisico van rood en bewerkt vlees. Overmatige consumptie veroorzaakt op het niveau van de populatie een licht verhoogd risico op kanker. "Dat is statistisch verdedigbaar. Het zou echter verkeerd zijn om te suggereren dat het even gevaarlijk is als roken en dat een individu zijn gezondheid sterk kan beïnvloeden door weinig of geen vlees te eten," zegt Feskens. Ze vindt dat advies en causaliteit nadrukkelijk onderscheiden moeten worden, zoals ook Roodenburg benadrukt. Feskens voegt toe: "in ontwikkelingslanden zou ik vlees nooit ontraden omdat het voor arme bevolkingen heel waardevolle voedingsstoffen bevat die ze nooit uit plantaardige voedsel alleen kunnen opnemen. Maar in onze contreien is er alle reden om vlees te minderen. Klimaat en milieu spelen daar ook een belangrijke rol in."
Ellen Kampman
De in kanker en voeding gespecialiseerde hoogleraar Ellen Kampman (eveneens WUR) is veel stelliger over de relatie tussen darmkanker en rood vlees: "Zowel statistisch als experimenteel is een relatie aangetoond tussen een hoge consumptie van rood vlees en kanker. Daarom ben ik ervan overtuigd dat die relatie causaal is, zij het niet heel groot. Te veel vlees is het probleem, daarom moeten we minderen om medische redenen." Kampman vindt het uiterst kwalijk dat het publiek "nu weer gaat denken dat vlees helemaal geen probleem is. Dat is niet zo," zegt ze, "en dat kunnen we feitelijk onderbouwen."
Voedingsleer ziet Witkamp als ‘een beetje moralistisch’; mensen een stramien geven om ‘goed te leven’Renger Witkamp
Farmacoloog en hoogleraar Renger Witkamp (WUR) is heel bescheiden. "Hoe ouder ik word, hoe minder ik zeker weet," vertelt hij. Voedingsleer ziet hij als ‘een beetje moralistisch’; mensen een stramien geven om ‘goed te leven’. Het heeft wat hem betreft raakvlakken met religies die voorschrijven hoe je goed moet leven. de voedingswetenschap kan namelijk maar weinig echt hard onderbouwen. "Het is goed," benadrukt Witkamp, "dat wetenschappers constant vragen stellen bij interpretaties. Ze moeten zich toeleggen op het niet-weten. Dat zoiets als dit nu gebeurt, is niet meer dan logisch en juist goed voor de wetenschap. Dat de consument en samenleving het dan niet meer snappen, is wel heel vervelend. Daarom moeten we beter communiceren en geen (schijn-)zekerheden verkondigen."
'Waarom is vlees (on)gezond?'
Terug naar de kwestie ‘Waarom is vlees (on)gezond?’. Vlees kun je op basis van precies dezelfde data gezond of gevaarlijk noemen. Dat kan omdat voedingsleer gedrag normeert vanuit motieven om het publiek houvast te geven en te motiveren. Dat kan doorschieten en mondt dan uit in een correctie. Wie zich niets van het gekrakeel aantrekt, mag concluderen dat vlees gezond voedsel is, maar beter met mate kan worden gegeten. Dat is beter voor het klimaat en milieu en ook nog eens voor 1 op de honderd mensen in jouw omgeving.
Dat is wetenschapstheoretisch een boeiende kwestie: heeft de expert een beter inschattingsvermogen of heeft hij/zij meer kennis? De kentheoreticus Karl Popper definieerde een expert als iemand die goed weet wat hij niet weet, c.q. niet werkt. Maar wie een praktisch advies moet geven, moet een sprong maken van weten naar voorspelling. Immanuel Kant noemde die sprong ‘oordeelsvermogen’. Zo beschouwd zou de ene expert beter kunnen oordelen, dan een andere op een aansluitend, maar toch net ander vakgebied.
Dat levert wel een probleem op: wie geen expert is, kan en mag geen oordeel hebben over het oordeel van de expert. Dat vraagstuk zou weleens de kern van de kift in de voedingsleer kunnen zijn.
TOPSTUK: Is de voedingswetenschap in de war?
— Stephan Peters (@StephanDenHaag) November 11, 2019
Vlees kun je op basis van precies dezelfde data gezond of gevaarlijk noemen. Dus verschillends wetenschappers oordelen ook anders. @dickfoodlognl vraagt mening o.a. @edithfeskens @RoodenburgA @jaapseidell https://t.co/8ZnBL3fTuF
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank Hu et al. slaan terug met een artikel in Diabetes Care: Red and Processed Meats and Health Risks: How Strong Is the Evidence
Hun conclusie:
The “dietary guideline recommendations” by the NutriRECS consortium suffer from multiple methodological limitations and involve misinterpretations of nutritional evidence. These recommendations are not justified by current evidence and have led to considerable confusion among health professionals and the general public. While more evidence regarding the health effects of red and processed meats is needed, the body of epidemiologic data showing their associations with T2D, CVD, and cancer is large and consistent. Meanwhile, short-term randomized intervention trials have demonstrated the benefits of replacing red meat with plant protein sources in reducing LDL cholesterol and other cardiometabolic risk factors (10). For the prevention and management of diabetes and other chronic diseases, it is important to follow current nutritional recommendations by the American Diabetes Association (15) and other professional and governmental organizations that allow for personalized choices but also emphasize dietary patterns high in minimally processed fruits and vegetables, whole grains, nuts, and legumes, while limiting red and processed meats, refined carbohydrates, saturated fats, and sugar-sweetened beverages. Although there is still some uncertainty regarding current evidence, we should not fall into the trap of demanding absolute proof before taking public health actions. As Sir Austin Bradford Hill succinctly articulated nearly half a century ago (47):
All scientific work is incomplete—whether it be observational or experimental. All scientific work is liable to be upset or modified by advancing knowledge. That does not confer upon us a freedom to ignore the knowledge we already have, or to postpone the action it appears to demand at a given time.
Ik moet vooral glimlachen om deze zin: "Although there is still some uncertainty regarding current evidence, we should not fall into the trap of demanding absolute proof before taking public health actions."
Martijn, hoe verhoudt zich de uitspraak ‘de zon schijnt’ (op het moment dat de zon schijnt) tot de uitspraak ‘vet (of suiker, je mag kiezen) is slecht?
Misschien zit er toch iets van wetenschap tussen die twee.
PS: objectieve feiten kunnen wij niet waarnemen. Dat is althans mijn kentheoretische overtuiging op rationele gronden. Over wat Kant het Ding an zich noemt - zeg maar de werkelijkheid en zijn onderdelen - kunnen we alleen maar gedachten hebben. We kunnen wel testen of we daarmee het gedrag van de werkelijkheid goed kunnen voorspellen. Tot slot: het bestaan van de werkelijkheid is een noodzakelijke aanname; anders valt er immers niet over na te denken. Zo heb ik al mijn epistemologische vooronderstellingen benoemd, dacht ik.
Dick Veerman #29 , mbt 'als ik het heel kort samenvat dan zegt het bovenstaand stukje dat wetenschappers* zodra ze zeggen wat hun onderzoek betekent, een interpretatie geven die boven de wetenschappelijk verkregen feiten uitgaat.'
Die alinea/benadering zit tsjokvol wetenschapsfilosofische en epistemologische aannames, mn rondom het bestaan van objectieve feiten tegenover theorie-geladen waarneming. Ik ben epistemologisch redelijk pragmatisch; in de praktijk is elke 'wetenschappelijke uitspraak' (zoals: 'de zon schijnt') een mengsel van theorie, feiten en interpretatie.
#26, Martijn, als ik het heel kort samenvat dan zegt het bovenstaande stukje dat wetenschappers* zodra ze zeggen wat hun onderzoek betekent, een interpretatie geven die boven de wetenschappelijk verkregen feiten uitgaat. Dat verandert niet zodra een groep wetenschappers dat doet.
Of zo'n interpretatie een autoriteitsopinie of dito oordeel is, of 'slechts' een menselijk oordeel of opinie is, is weer een volgende discussie.
Zelf houd ik altijd in de gaten wat een onderzoeker of groep onderzoekers motiveert om te kunnen begrijpen wat zijn/haar/hun uitspraken betekenen. Voedingsleer is vermoedelijk normatief: er is iets nodig - vinden wetenschappers - om mensen niet te laten verdwalen in het aanbod. Dat kan worde uitgedrukt met een eenvoudig statement 'eet gevarieerd en met mate' (de simpele versie; zie Jaap Seidell hierboven) of met ingewikkelde en verwarrende onderzoeken in de hand (de 'wetenschappelijke' versie; zie wat Renger Witkamp daarover zegt hierboven).
* NB: ik houd niet van het woord 'wetenschapper' omdat wetenschap is wat uit de wetenschappelijke methode - systematisch feiten verzamelen en testen of theorieën kloppen - resulteert en niet hoe individuen die feiten of tests interpreteren. Het woord onderzoeker is te prefereren boven 'wetenschapper'. Je hebt dus onderzoek en onderzoekers, maar - wat mij betreft - slechts wetenschap en geen wetenschappers. Dat houdt bescheiden.
Jammer dat de ‘experts’ rood vlees over één kam scheren. Als ze de moeite zouden nemen om te differentiëren tussen graangevoerd en 100% grasgevoerd rundvlees, zouden ze vaststellen dat consumenten gemiddeld minder lang leven als ze graangevoerd rundvlees eten maar gemiddeld langer leven als ze grasgevoerd rundvlees (dat hoog omega 3 en laag omega 6 én geconjugeerd linolzuur bevat) zouden eten.