8
Fotocredits: 'Tomahawk Steak', ReinhardThrainer op Pixabay

Flash GezondheidDublin Declaration of Scientists verklaart vlees gezond

Vlees, zuivel en eieren zijn in het verdomhoekje geraakt. Dierlijk voedsel zou de oorzaak zijn van een verhoogd risico op welvaartsziekten zoals urineweginfecties, hart- en vaatziekten en kanker. In 2019 verscheen de Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factor Study die concludeerde dat een dieet met veel vlees jaarlijks wereldwijd bijna 900.000 vermijdbare sterfgevallen veroorzaakt.

Nu is er The Dublin Declaration of Scientists. Ruim 1.000 academische onderzoekers wijzen de studie af op basis van negen wetenschappelijke studies waaruit naar voren komt dat vlees goed is voor zowel de menselijke gezondheid als algeheel maatschappelijk welzijn.

De pro-vlees onderzoekers vinden vlees een essentiële bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B12, ijzer en zink. Die zouden moeilijk uit plantaardige voeding binnen te krijgen zijn.

Ook protesteren ze tegen de geldende opvatting dat roodvlees schadelijk zou zijn. Ze zeggen niet dat veel vlees eten gezond is. Al evenmin beweren ze dat bijvoorbeeld een op verwerkte vleesproducten gebaseerd menu onder hun opvatting van gezonde vleesconsumptie valt.

Wie dagelijks niet meer 75 gram vlees eet, eet volgens de onderzoekers gezond.

Op Foodlog legden we met medewerking van een aantal bekende voedingsonderzoekers in 2019 uit waarom vlees door de ene onderzoeker gezond en door de andere ongezond wordt genoemd.

Volgens de ondertekenaars van de Dublin Declaration zijn financiële en ideologische agenda's de oorzaak van een anti-vleeshouding onder wetenschappers. Wat dat betreft is de keuze voor de Ierse hoofdstad Dublin als naamgever voor de verklaring wat ongelukkig. Ierland heeft grote vleesbelangen.

Onder de ondertekenaars bevinden zich 8 Nederlandse bij het bredere publiek niet bekende onderzoekers.

Dublin Declaration - Home, 22 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #8
  • 24 mei '23
  • 12:34

Je kan natuurlijk ook een dag 150 gram eten en de dag erna een heerlijke champignonburger ;)

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #7
  • 23 mei '23
  • 14:07

#4 #5 Het vlees in de gewenste portiegroottes snijden en de rest in de diepvries is niet zo moeilijk dunkt mij. Overigens bestaat vlees niet alleen uit hoogwaardige eiwitten, B-12, ijzer en zink. Het gemiddelde lapje hedendaags vlees valt nauwelijks meer te vergelijken met dat van toen. Het bevat door de verander(en)de veevoer samenstelling ook een overdaad aan linolzuur dat de belangrijkste oorzaak vormt van cellulaire ontstekingen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #6
  • 22 mei '23
  • 20:20

Is dat dan het einde van het eindeloze gedoe over (on)gezond: het lapje of gehakje van <75 gram?

En dat zegt natuurlijk niets over het milieueffect.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #5
  • 22 mei '23
  • 17:24

Bij de slager lukt dat misschien nog, maar in de supermarkt zelden. Lastig voor kleine huishoudens inderdaad.

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #4
  • 22 mei '23
  • 16:51

Vlees is niet ongezond, maar te veel wel, zoals met alles. Punt is dat bijna elke vleeseter te veel eet. Wie zit onder de 75 gram per dag? Probeer eens bij de slager een lapje van 50 gram te scoren?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.