India is de op een na grootste producent van tomaten ter wereld, en naast uien zijn tomaten 'absoluut essentieel' voor het dagelijks leven van Indiase consumenten. Het is een stapelvoedsel, zoals bij ons brood en aardappelen dat zijn.
Het is een stapelvoedsel, zoals bij ons brood en aardappelen dat zijnZo voelt het
Wat dat betekent? Stel je voor dat je in normale situaties al zo'n vier of vijf keer zoveel voor je dagelijks boodschappen betaalt als wij en het brood en avondmaaltijd dan ook nog eens drie tot vier keer zo duur worden. Zo voelt het ongeveer voor de gemiddelde Indiase burger.
De prijs van een tomaat steeg in de afgelopen weken met 300 of soms zelfs meer dan 400%. Reden voor fastfoodketen McDonald's om het gebruik van de tomaten te beperken. De meeste vestigingen in het noorden en oosten van India gebruiken zelfs helemaal geen tomaten meer voor hamburgers en wraps. Ook restaurants kijken naar alternatieven om de situatie het hoofd te bieden. Zelfs vaste contracten helpen niet, leveranciers weigeren tegen de afgesproken prijs te leveren.
Diefstal en plunderingen
Het maakt van de tomaat ook een populair diefstalproduct. Winkeliers, vervoerders en boeren maken melding van (grootschalige) diefstallen. Zo zag een groenteman 150 kilo van z'n product verdwijnen en worden tomatentransporten en boerderijen geplunderd.
In juli en augustus komen traditioneel de meeste tomaten op de markt. De hoop is dat de aankomende oogst de prijs laat kalmeren en India ruimte geeft om te zoeken naar betaalbare import. Een hackathon moet structurele ideeën opleveren voor de lange termijn. De overheid hoopt ermee tot betaalbare oplossingen te komen en tomatentelers op de thuismarkt een goed inkomen te laten behouden. Goedkopere import verpest immers hun prijzen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat mogelijk belangrijker is, is dat India, als grote landbouwnatie, de rijstexport wil/gaat stopzetten, vanwege tegenvallende productie door het klimaat, om voedselinflatie te remmen; het klimaat, dat ook de tomatencrisis veroorzaakte; vorig jaar augustus speelde dat ook (de rijst). Dit gaat zijn invloed krijgen op de wereldmarkt.
PS, kan het artikel ff niet vinden.
Ooit was ik in Auroville in India. Telers teelden daar tomaten in de volle grond, lokale variëteiten zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Een had een pakket gekocht met hydroponics ( = geen bodem gebonden ziekten en plagen). gebalanceerde bemesting, schaduwnet en een hybride variëteit maar zonder bestrijdingsmiddelen. Zijn planten waren nauwelijks of niet aangetast, de opbrengst was beduidend hoger, de tomaten hadden een mooie kleur en ook de smaak was beter. Of de meeropbrengst opwoog tegen de kosten, weet ik niet meer. De vraag was in hoeverre dat lag aan dat schaduwnet, die hydroponics, de gebalanceerde bemesting, die variëteit of de combinatie ervan ( = interactie). Ik kon dat daar zo gauw niet zien. Wel heb ik elders in de tropen vaak gezien dat bodemgebonden ziekten en plagen ( aaltjes) planten zozeer verzwakken, dat ze ook bovengronds aangetast worden. Het trieste is dat kleine groentetelers zich daar niet van bewust zijn en zich ook vaak geen vruchtwisseling zouden kunnen veroorloven, waarmee dergelijke ziekten en plagen voorkomen kunnen worden.
Dick, ik denk dat jouw suggesties een kapitaals-input vereisen, die niet opgebracht kunnen worden door de seizoenskwekers van tomaten in India. Ze gokken liever (tegen beter weten in) op een keer een 'gouden' oogst van tomaten. Het is uiteraard wel een ecologische bom en tevens een menselijk drama. Ik denk dat de gemiddelde Nederlander onwetend is over India en de cultuur. Het is anders zeg maar.
Piet, bedekte teelt en druppelirrigatie kan toch een wereld van verschil maken? En spaart ook meteen tonnen pesticiden (hoognodig in India, liet Ben Koks nog niet zo lang geleden weten hier).
It's all in the game. Onbeschermde buitenteelt van een gevoelig gewas in een periode met onvoorspelbaar weer.
In het Westland zou men zeggen: hout of goud. Hout is overproductie met weinig marktwaarde per eenheid en goud is goed betaald door lage aanvoer.
Andere voorbeelden: appels en hagel, asperges en opeens een heet voorjaar, etc, etc.