Wetenschappers zijn er in geslaagd tomatenplanten 82% meer vruchtgewicht te laten produceren met ook nog eens meer antioxidanten door ze te besproeien met nanodeeltjes. De nanodeeltjes helpen de tomatenplanten licht en mineralen beter te absorberen. De onderzoekers lieten zich inspireren door hun werk met zonnecellen en gebruikten nanodeeltjes zinkoxide en titaniumdioxide. Zink is een essentiële nutriënt voor planten, die enzymen helpt goed te functioneren. Titanium is geen essentiële voedingsstof, maar verhoogt de lichtopname door de hoeveelheid chlorofyl in de bladeren te vergroten.

"Wanneer een plant groeit, geeft hij signalen af aan de bodem dat hij nutriënten nodig heeft. Maar die nutriënten komen niet voor in de vorm die de plant direct kan opnemen, zodat hij enzymen afscheidt die met de bodem reageren en bacteriën aanzetten om de nutriënten om te zetten in een vorm die de plant wel kan gebruiken. Wij proberen dat proces te helpen door nanodeeltjes toe te voegen", zegt onderzoeksleider Pratim Biswas op Newswise. Het onderzoeksteam sproeide de nanodeeltjes in een hele fijne spray direct op de bladeren. Op deze manier neemt de plant veel meer nutriënten op dan wanneer je ze toevoegt aan de bodem. In de bodem gaan de nutriënten ofwel verbindingen aan waar de plant niets aan heeft, of ze spoelen weg.

De behandelde tomatenplanten leverden 82% meer opbrengst op dan onbehandelde planten. Bovendien bevatten de tomaten van de nano-planten ongeveer de dubbele hoeveelheid lycopeen, een antioxidant die in verband gebracht wordt met een verlaagd risico op kanker, hartkwalen en leeftijdsgerelateerde oogaandoeningen. Het team werkt nu aan een nieuwe formule voor alle essentiële nutriënten die een plant nodig heeft.
Newswise - abcTomatoes Get Boost in Growth, Antioxidants From Nano-Sized Nutrients
Reageer
  • Deel
Druk af