Dat is, met zoveel woorden, de conclusie die een argeloze krantenlezer van de Volkskrant zou kunnen trekken uit een bericht over de koude en natte weken die Nederland treffen. Ze zouden ervoor zorgen dat de oogst aan tomaten, komkommers en rode paprika's dezer weken met 30% terug is gelopen. Daarom loopt de prijs flink op, van 15 cent voor een kilo tomaten op het dieptepunt van een paar weken geleden, naar 60 cent nu.

Effect kleine volumes groter dan Ruslandban
Maar, zegt tuinbouwman Thijs Jasperse, het volume is te klein om genoeg te verdienen. Het heeft zelfs een groter effect dan de Russische sancties. "Een hoge prijs vermenigvuldigd met heel weinig groente, blijft weinig", zegt hij. 'Telers van paprika zijn gewend van een vierkante meter 1 kilo per week te oogsten. In deze koude augustusmaand is dat nog maar 500 gram', vult De Volkskrant aan.

Nederlandse telers lopen EU-steun mis
De oplopende prijzen zouden er ook voor kunnen zorgen dat de Nederlandse telers de Europese compensatie mis gaan lopen. De regeling, waarbij groenten uit de markt gehaald worden, geldt niet bij het huidige prijsniveau. Jasperse noemt de EU-regeling dan ook 'mosterd na de maaltijd'. Dat is niet iedereen met hem eens: 'Voor hetzelfde geld is het volgende week weer mooi weer', zegt Wim Rodenburg van het DPA. En dan zouden, met oplopende opbrengsten, de prijzen weer net zo hard kunnen kelderen. Dan is het vangnet er inmiddels wel.

De vraag die weer naar boven piept en de afgelopen weken rond de Ruslandcrisis vaak op Foodlog aan de orde is geweest, luidt: ligt het nou aan Rusland, het weer (waar boeren, tuinders en gewone mensen al sinds mensenheugenis mee te maken hebben) of toch aan iets anders?
Dit artikel afdrukken