image

Santessa Tomaten, van The Greenery, zouden gezonder zijn dan andere tomaten. Eea omdat deze tros-tomaten extra Lycopeen bevatten hetgeen zou helpen tegen kanker.

Santessa tomaten zijn gezonder dan gewone tomaten en nauwelijks duurder, prijst groentebedrijf The Greenery het nieuwe ras aan. Dankzij een ' natuurlijk hoog lycopeengehalte'.

Dat vraagt om een uitleg. Gelukkig kennen we de site van food-info.net waar dit soort zaken helder en begrijpelijk uiteengezet worden. Lycopeen is een natuurlijk pigment dat in tomaat en andere rode vruchten, zoals rozebottels, zit. Het wordt vooral tijdens het rijpingsproces in tomaten gevormd. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten. Tomaten die geler zijn bevatten minder lycopeen. De naam is afkomstig van de Latijnse naam voor tomaat Lycopersicon esculentum. Lycopeen wordt ook gebruikt voor het kleuren van voedingsmiddelen, zoals soepen en heeft het E-nummer E160d. Deze stof beschermt mogelijk tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het een sterke antioxidant is.

Het verhaal van anti-oxidanten is inmiddels wel bekent bij de lezers van foodlog, maar voor hen die deze term voor het eerst horen hier een link met de basis info.

The Greenery is op zoek gegaan naar een tomatenras met veel lycopeen. De Santessa van het zaadbedrijf De Ruiter uit Bergschenhoek, met tweemaal zoveel lycopeen, bleek optimaal. Het ras smaakt lekker en is goed te telen in de kas. De trostomaten hebben een gezondheid-plus, stelt The Greenery. Lycopeen beschermd tegen allerlei ziekten een stelling die ze niet hard kunnen maken.

Wat blijkt volgens foodnet:
Lycopeen is een bio-actieve stof. Bio-actieve stoffen komen in groente en fruit voor en hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen. Wetenschappers hebben al duizenden verschillende bio-actieve stoffen geïdentificeerd, maar veronderstellen dat er nog veel meer zijn. Binnen de bio-actieve stoffen zijn subgroepen gedefinieerd zoals de carotenoïden, hieronder vallen onder andere lycopeen (aanwezig in o.a. tomaten) en de flavonoïden zoals quercetine wat in appels zit. De carotenoïden zijn in vet oplosbare antioxidanten; er zijn ongeveer 600 verschillende soorten natuurlijke carotenoïden die vermoedelijk een belangrijke rol spelen bij de bescherming van vetmembranen van menselijke cellen tegen oxidatie. Carotenoïden komen voor in allerlei soorten groenten en fruit die oranje, geel, rood en groen van kleur zijn (zoals tomaten, wortels, spinazie en pompoen). Carotenoïden worden ook wel provitamine A of de precursor van vitamine A genoemd, omdat ze in de darmen omgezet kunnen worden in vitamine A. Bètacaroteen is een bekende en belangrijke carotenoïdensoort en wordt geassocieerd met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Er is veel onderzoek naar lycopeen in tomaten en de mogelijke preventieve rol bij prostaatkanker gedaan, waaruit niet altijd een eenduidig antwoord voortkwam. Vooral uit Amerikaanse onderzoeken bleek dat lycopeen een preventieve werking had. Het feit dat het vooral Amerikaanse onderzoeken waren waar deze resultaten uitkwamen zou kunnen liggen omdat hier veel producten van tomaten gegeten worden zoals bijvoorbeeld ketchup.

En tenslotte:

Lycopeen wordt echter beter opgenomen in gekookte vorm, doordat lycopeen onder invloed van hitte omgezet wordt in een meer biologisch beschikbare vorm (chemisch : isomerisatie van een trans- naar een cis-configuratie), wat betekent dat er meer lycopeen voor het lichaam beschikbaar is. Vandaar dat de rijkste bron geen rauwe tomaten zijn, maar bereide producten, zoals: tomaten soep, tomatensap, ketchup, tomatenpasta enz .

Dus als je de tomaten tegenkomt, vooral puree van koken en verwerken tot een saus.
Maar echt helpen tegen allerlei ziekten........... doen ze waarschijnlijk alleen in de vorm van ketchup!

Bron: Volkskrant

Dit artikel afdrukken