imageIk hoor net op BNR radio dat het innovatienetwerk een nieuwe aanpak heeft ontwikkeld om de financiële situatie van het boerenbedrijf wat meer stabiliteit te geven.

Het concept
Het concept beoogt een golfbaan (of cluster van golfbanen) te ontwikkelen, die als een lint door het landschap loopt, over de grond van meerdere agrariërs. De boeren blijven er boeren, maar nu met een stevige structurele economische basis via de koppeling aan een krachtige economische functie: golf.
Het gaat om nieuwe organisatie- en financieringsmodellen, andere inpassing in het landschap (dat mogelijk bij clusters van banen leidt tot geheel nieuwe gebiedsontwikkeling), het doorbreken van het isolement van golf door een combinatie met andere functies (variërend van recreatie tot zorg) en het toegankelijk maken van het agrarisch landschap. Daarmee helpt het concept om de volgende problemen aan te pakken:

*Verbreding van de landbouw levert tot nu toe veelal een marginale economische basis voor agrarische bedrijven;
*Het agrarisch landschap is weinig toegankelijk, terwijl de behoefte aan ‘groene recreatie’ groot is;
*Golfbanen vormen enclaves in het landschap, vaak niet in harmonieus geheel met het omringende landschap;
*Bij aanleg van golfbanen is de grondverkopende boer er beter van geworden, maar de situatie verandert niet wezenlijk voor de omringende boeren.

Eén vraag schiet mij dan gelijk te binnen: wat nu als golfen 'uit' raakt?
Dit artikel afdrukken