Op Trouw legt Cor Pierik van het CBS uit hoe dat komt.* Het probleem komt niet voort uit de groei van de pluimveesector, maar uit het feit dat de dieren vanwege dierenwelzijnseisen vaker buiten komen of binnen in de stal meer ruimte hebben, strooisel omwoelen en van actievere rassen zijn. “Ze woelen alles om. Dat is goed voor het dierenwelzijn, maar niet voor de lucht”, zegt Pierik. De pluimveesector veroorzaakt ruim twee derde van alle fijnstof dat aan de landbouw wordt toegerekend. Belangrijke veroorzakers van in het milieu vrijkomend stof zijn de vrije-uitloopkip én de scharrelstallen. Maatregelen bij buitenkippen zijn onmogelijk, want, zegt Pierik op Trouw, op een buitenkip kun je geen filter zetten.
De blije buitenkip en de binnenkippen met een hoger dierenwelzijn heten sinds vandaag stofkip. Onderwijl keert het publiek zich onder druk van imagocampagnes van NGO's af van de stofarme binnenkipImplicaties voor vergunningenbeleid
Het nieuws laat zien dat Nederland binnen afzienbare tijd keuzen moet gaan maken in zijn vergunningenbeleid voor nieuwe stallen in de pluimveehouderij. Voor welke typen pluimveehouderij moeten lokale overheden nog vergunningen af willen geven? Stallen worden gebouwd voor een periode van ruim 20 jaar. Sneller kunnen ze niet worden terugverdiend.
De blije buitenkip en de binnenkippen met een hoger dierenwelzijn heten sinds vandaag stofkip. Onderwijl keert het publiek zich onder druk van imagocampagnes van NGO's af van de stofarme binnenkip. Zowel de binnen- als de buitenkip zullen ruim binnen twintig jaar tegen een vergelijkbare kwaliteit als de onze ingekocht kunnen worden vanuit Oost-Europa, waar de productiekosten (nu -40%) en de fijnstofbelasting per inwoner aanmerkelijk lager liggen dan hier. In Nederland lijken kansen voor een klein buitenquotum stofkippen. De hier minder gewaardeerde binnenkip, zal van nieuwe welzijnswaarden moeten worden voorzien om in ons land commercieel-economisch te overleven. De Kipsterstal is een voorbeeld van zo'n nieuw en bovendien zoveel mogelijk stofvrij concept.
* Update, 17.00 uur: Trouw was niet correct in zijn weergave van de CBS-gegevens. Daarom wijkt de informatie die wij vermelden af van de tekst in die krant.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick Veerman milieu en dierwelzijn staan recht tegenover elkaar. Ik verbaas me dan ook altijd dat er geroepen wordt dat biologisch vlees, melk of eieren beter zijn voor het milieu. Dat geeft dan ook weer aan wat de kennis van zaken is van de groep mensen die zo denkt. Ook al gaan we minder dieren houden in nederland en verplaatst de productie zich het milieu wordt er niets beter van doordat de uitstoot per kg product toegenomen is.
Bram #11, dank!
Precies Bram, zoals het nu functioneert zijn stallen met overdekte uitlopen die in open verbinding staan met de buitenlucht voor de omgeving een bron van zorg. Een groot scharreloppervlak voor een grote concentratie aan leghennen (9 per m2) is voor de omgeving bepaald geen pretje. Bij mij in de buurt wil een bedrijf de overdekte uitlopen nu in gebruik gaan nemen voor permanente huisvesting. Alleen maar om nog meer kippen te kunnen gaan houden. Geef mij maar een dichte stal waar het fijnstof beheerst kan worden door technieken en gecontroleerde omstandigheden.
Jinke Hesterman , ja, die Wintergarten (overdekte uitloop) moet je dus mee-ontwerpen in het geval van vrije uitloop. Klimaattechnieken zijn veel lastiger daar, maar bronmaatregelen (zoals inderdaad scheiden van functiegebieden, en frequente verwijdering van mest) zouden ook daar kunnen helpen. Mijn collega Albert Winkel is daar inderdaad de grote pleitbezorger van.
Ook in vrije uitloopstallen scharrelen kippen in eigen mest. Denk aan de overdekte uitlopen die tegen deze stallen zijn aangebouwd. Deze overdekte uitlopen zijn een soort tussenstation tussen binnen en buiten. Daar verblijven overdag grote aantallen kippen, die niet naar buiten willen, kunnen of mogen. Ze scharrelen er in een mengsel van strooisel en mest. Emissiereducerende technieken in de stal hebben geen effect op het stof dat zich in de overdekte uitlopen ontwikkelt. Het zijn open inrichtingen van waaruit via natuurlijke ventilatie onbekende hoeveelheden stof in de omgeving terecht komt. Het valt te bezien of het veelgeprezen Kipster-concept fijnstof afdoende reduceert. Metingen van burgergroepen hebben tot dusver hoge concentraties van fijnstof rond de Kipsterstal laten zien. Albert Winkel is een groot pleitbezorger van nieuwe stalontwerpen waarin het vuile gedrag (stofbaden en scharrelen) wordt gescheiden van het schone gedrag (rusten, eten, drinken en eieren leggen). Zie video https://www.youtube.com/watch?v=GyXw3X8C_Rc
Er worden trouwens steeds meer stallen vergund met overdekte uitloop en zonder buitenuitloop. Dit omdat de boer niet voldoende hectares heeft voor al die loslopende kippen. De eis is 4 m2 per kip. Een stal met overdekte uitloop wordt wel beloond met een Beter Leven Keurmerk.