Het gezondste onderdeel van tomaat, maar dan anders.

Het Spaanse bedrijf Vitatene heeft bij het Britse voedselagentschap (FSA) een verzoek ingediend tot goedkeuring van de toepassing van lycopeen in een waterige oplossing als novel food ingrediënt. Het Spaanse bedrijft wil dit product marketen als een voedingsingredient in diverse producten, zoals drankjes, graan- en graanproducten, melk- en melkproducten, suikers en conserven.

Lycopeen is een antioxidant, die onder andere voorkomt in rood fruit en tomaten. De lycopeen van Vitatene wordt geproduceerd door de schimmel Blakeslea trispora. Een novel food is een levensmiddel of ingrediënt dat nog geen significante geschiedenis heeft als consumptiegoed binnen de EU voor 15 mei 1997. Voordat een novel food op de Europese markt kan worden geïntroduceerd, dient de veiligheid te worden vastgesteld.

De CEN werkgroep 'Vitamins and carotenoids'' overweegt momenteel normalisatie van een analysemethode voor lycopeen in diverse groentes en fruit. De groep heeft al diverse normen met analysemethodes voor vitamines opgesteld, zowel in voedsel als in supplementen.


bron: NEN/NutraIngredients.com
Dit artikel afdrukken