Een fastfood-restaurant in de Chinese provincie Zheijang heeft voor de bediening een 20-tal robots ingezet, meldt De Morgen. De robots zijn uitgerust met 'optical sensing' en kunnen zich via een magneetstrip door het restaurant verplaatsen. De robots beschikken over een (beperkt) vocabulaire waarmee ze in staat zijn bestellingen van de klanten op te nemen en door te geven aan de keuken. Ook beschikken ze over een tiental verschillende gezichtsuitdrukkingen. Daar hoort die van de norse ober natuurlijk niet bij.

Met menselijke assistentie
Volgens plaatselijke media, zo meldt nu.nl, zijn de robots niet alleen in de bediening, maar zelfs in de keuken actief. Daar zijn ze geprogrammeerd om bepaalde kooktaken uit te voeren. Dat geeft meteen een hygiënevoordeel in Chinese horecakeukens waar persoonlijke hygiene wat minder hoog staat aangeschreven dan bij ons.

Bedrijfsleider Liu Hashheng, behalve restauranthouder ook voorzitter van de Robotacademie in Harbin, wil met zijn robots duidelijk maken dat binnen afzienbare tijd robots overal in ons dagelijks leven op zullen duiken. We kunnen er dus maar beter vast aan wennen.

Zonder menselijke hulp zal dat overigens vooralsnog niet gaan. De keukenrobots worden door mensen geholpen bij taken als het snijden van groenten. En op het filmpje over de restaurantrobots wordt de vloer schoongeveegd door een menselijke schoonmaakster.



Fotocredits: still, ODN, via YouTube
Dit artikel afdrukken