Chinezen gebruiken steeds meer houten weggooistokjes. Daarmee zorgen ze voor ontbossing. Dat moet anders kunnen.
Om de een of andere reden zijn Chinezen de laatste jaren veel meer houten eetstokjes gaan verbruiken. Produceerde China in de jaren 2004-2009 nog 57 miljard paar stokjes per jaar, de laatste jaren is er een reuzensprong gemaakt naar 80 miljard paar stokjes per jaar. Dat komt neer op 60 paar stokjes per persoon per jaar in China. Voor al die stokjes zijn jaarlijks 20 miljoen bomen nodig, 1,5 procent van het bosoppervlak van China.
In China is slechts 20 procent van het land bedekt met bos. De toegenomen eetstokjesproductie zorgt dus voor een zorgwekkende versnelling in het tempo van ontbossing, toch al een groot probleem in Azië, waar jaarlijks 28.000 vierkante kilometer bos verdwijnt. Ter vergelijking: de Japanners laten zich voorstaan op hun bebossing van 69 procent, maar dat land importeert dan ook het merendeel van z'n weggooistokjes (bijvoorbeeld uit China). Het is de vraag hoeveel waarde nog toegekend kan worden aan de tijdens een klimaatconferentie in 2009 beloofde herbebossing van 40 miljoen hectare in 2020.
Er gaan dan ook stemmen op voor alternatieven. Waarom zouden de Chinezen persé houten eetstokjes moeten gebruiken? In landen als Vietnam eet men meestal met plastic stokjes. De Koreanen geven de voorkeur aan metalen. Waarom al die houten weggooistokjes? Ieder z'n eigen stokjes, al dan niet in een mooi hoesje, altijd op zak of thuis. Dat is de oplossing.
Fotocredits: misswired
Dit artikel afdrukken
In China is slechts 20 procent van het land bedekt met bos. De toegenomen eetstokjesproductie zorgt dus voor een zorgwekkende versnelling in het tempo van ontbossing, toch al een groot probleem in Azië, waar jaarlijks 28.000 vierkante kilometer bos verdwijnt. Ter vergelijking: de Japanners laten zich voorstaan op hun bebossing van 69 procent, maar dat land importeert dan ook het merendeel van z'n weggooistokjes (bijvoorbeeld uit China). Het is de vraag hoeveel waarde nog toegekend kan worden aan de tijdens een klimaatconferentie in 2009 beloofde herbebossing van 40 miljoen hectare in 2020.
Er gaan dan ook stemmen op voor alternatieven. Waarom zouden de Chinezen persé houten eetstokjes moeten gebruiken? In landen als Vietnam eet men meestal met plastic stokjes. De Koreanen geven de voorkeur aan metalen. Waarom al die houten weggooistokjes? Ieder z'n eigen stokjes, al dan niet in een mooi hoesje, altijd op zak of thuis. Dat is de oplossing.
Fotocredits: misswired
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Opmerkelijk om dit te lezen. Inderdaad als je nagaat hoeveel stokjes er gebruikt worden daar, klinkt het wel logisch. Sowieso wel grappig, omdat stokjes oorspronkelijk bedacht zijn om hout te besparen. Met stokjes kan je tenslotte alleen klein gesneden stukjes groenten en vlees eten. Kleinere stukjes eten hebben ook een kortere kooktijd en daardoor hoefde men vroeger minder hout op te stoken om te koken. Nu werkt het precies de andere kant uit. Overigens zijn veel wegwerp eetstokjes ook van bamboe. Zelf eet ik ook graag met stokjes, je eet zo namelijk minder snel, waardoor je eerder door hebt dat je vol zit. Schijnt heel erg gezond te zijn. Bij chopstickx.nl verkopen ze stokjes die gemaakt zijn van staal, dus dat draagt niet bij aan de ontbossing haha...
Wouter, ik durfde het niet te zeggen, maar hier gaat het net zo. Bergen stokjes en ze worden steeds hergebruikt omdat stokjes voor heel wat gerechten beter geschikt zijn dan een mes en een vork. En dan hebben we ook nog 'echte' die je moet bewaren. Zowel Chinese als Japense (met een veel 'scherper' puntje), maar ook van hout, hoewel gelakt.
Van de schrik van Piets link zette ik er een stel in het water. Goddank, geen verkleuring.
Uit China kwamen eerder berichten, ik denk tien jaar geleden, over de ramp van de wegwerpstokjes. Het is moeilijk te begrijpen. Alle eetstokjes die ik ergens bij kreeg, heb ik nog. Ik heb zoveel eetstokjes dat ik ze in driehonderd jaar niet slijten kan aan mijn eigen rijst. Komt u morgen eten, ik heb voor honderd man (m/v) bestek. Stokjes. Tweedehands. Schoon uit de afwasmachine? Welnee, even afvegen en laten drogen.
Waarom doet men twee stokjes weg na het eten? Dat doet men toch ook niet met een stoel na de zit?
De huidige wegwerp- chopsticks zijn nog gevaarlijk ook ... Zie recent artikel
in een Chinese krant.
Ongeveer de helft wordt van bamboe gemaakt, volgens een NY-Times artikel: "About 45 percent of disposable chopsticks are made from trees like cotton wood, birch, and spruce, while the remainder are made from bamboo."