Om de een of andere reden zijn Chinezen de laatste jaren veel meer houten eetstokjes gaan verbruiken. Produceerde China in de jaren 2004-2009 nog 57 miljard paar stokjes per jaar, de laatste jaren is er een reuzensprong gemaakt naar 80 miljard paar stokjes per jaar. Dat komt neer op 60 paar stokjes per persoon per jaar in China. Voor al die stokjes zijn jaarlijks 20 miljoen bomen nodig, 1,5 procent van het bosoppervlak van China.

In China is slechts 20 procent van het land bedekt met bos. De toegenomen eetstokjesproductie zorgt dus voor een zorgwekkende versnelling in het tempo van ontbossing, toch al een groot probleem in Azië, waar jaarlijks 28.000 vierkante kilometer bos verdwijnt. Ter vergelijking: de Japanners laten zich voorstaan op hun bebossing van 69 procent, maar dat land importeert dan ook het merendeel van z'n weggooistokjes (bijvoorbeeld uit China). Het is de vraag hoeveel waarde nog toegekend kan worden aan de tijdens een klimaatconferentie in 2009 beloofde herbebossing van 40 miljoen hectare in 2020.

Er gaan dan ook stemmen op voor alternatieven. Waarom zouden de Chinezen persé houten eetstokjes moeten gebruiken? In landen als Vietnam eet men meestal met plastic stokjes. De Koreanen geven de voorkeur aan metalen. Waarom al die houten weggooistokjes? Ieder z'n eigen stokjes, al dan niet in een mooi hoesje, altijd op zak of thuis. Dat is de oplossing.

Fotocredits: misswired
Dit artikel afdrukken