Boeren realiseerden zich al vroeg dat zij, om hogere opbrengsten en betere kwaliteit te kunnen realiseren, zich niet konden redden met handarbeid en boerenverstand alleen. De boeren hoorden dus tot de vroegste bekeerlingen van mechanisatie en robottechnologie, ruim voor allerlei andere bedrijfstakken. Vandaag de dag maakt technologie integraal en onlosmakelijk onderdeel uit van de succesvolle agrarische bedrijfsvoering. Dat schrijft Les Echos. Geen boerenkar, maar een boerenrobot.

Astronaut
Een mooi voorbeeld is de (Nederlandse) melkrobot Astronaut. Deze is al 20 jaar op de markt en inmiddels zijn er zo'n 15.000 van verkocht. De Astronaut is in zijn eentje in staat een hele kudde koeien volautomatisch te melken. De koeien gaan naar de melkrobot als zij daar zin in hebben, worden herkend, hun melk wordt geanalyseerd en ze worden optimaal gemolken. De productie vaart er wel bij, claimt de fabrikant en hij kan zich daarin bij laten staan door vele tevreden melkveehouders.

Fruitplukrobot
Aan de andere kant van de wereld, in Nieuw-Zeeland, is een fruitplukrobot ontwikkeld. Met behulp van intelligente camera's kan deze robot rijp fruit herkennen en dit geautomatiseerd plukken. In Denemarken wordt gewerkt aan een wiedende robot, die onkruid kan herkennen en dan ook nog eens alleen de schadelijke soorten verwijdert, zodat de biodiversiteit niet in gevaar komt. Deze robot is vooralsnog ingezet in kerstbomenplantages. En in Frankrijk zijn - uiteraard - allerlei slimme en specifieke machines ontwikkeld voor de wijnbouw, van krent- tot oogstmachines. Het snoeien bleef nog (winters) handwerk, maar let op: daar is nu de robot VIN voor ontwikkeld. VIN zou volledig autonoom, zowel overdag als 's nachts 600 wijnstruiken per dag snoeien, naar wens 'en gobelet' of 'en cordon de Royal'. Slimme boeren.

Fotocredits: de Astronaut melkrobot, website www.lely.com
Dit artikel afdrukken