imageOpvallend in zijn simpele logica.

Vanmorgen viel ik per ongeluk in het VPRO-programma Boeken met Midas Dekkers. Besproken werd zijn nieuwe boek over de zgn. homo adidas, 'Lichamelijke oefening'. Voor Dekkers is het heel duidelijk: omdat we niet meer 'normaal' leven moeten we de buitenkant (en dus onze slankheid) wel conserveren met sportscholen waar we kunnen bewegen ('gek doen' volgens Dekkers). En ... zijn we het vermogen tot nadenken waarschijnlijk verloren. Dus: doe normaal, ga fietsen, lopen, doe iedere dag boodschappen en je beweegt genoeg. Weg met de sportscholen. Vrijdagavond geloofde ik nog met de recensent van NRC Handelsblad dat Dekkers ook in dit nieuwe boek weer leuk boosaardig wilde zijn en het allemaal niet zo meende.

Meteen daarna zag ik vandaag de aankondiging van een Amerikaans-Portugese studie naar de 'mind factor' achter obesitas :

"The research suggests that a person's desire to eat, and when to stop eating, may be "all in their head".
A deeper understanding of which parts of the brain control the motivation to eat may lead to a greater understanding of what leads certain people to overeat, a particular concern with over 14 million Europeans obese or overweight.
"

Prachtig! Het zal best een rol spelen. Sommige mensen gaan flink eten als ze zich rot voelen. Maar laten we inderdaad nou maar 'normaal' doen. Ik moest uiteraard meteen aan Dekkers denken. Boosaardig of niet, ik kreeg er meteen meer sympathie voor. Want laten we ons zelf niet voor de gek houden. De gemiddelde Nederlander beweegt te weinig (wie zal dat bestrijden?) én eet simpelweg te veel eten dat geen vezels bevat. Dat is zolangzamerhand een heel gewone gezond-boerenverstand-wijsheid.

Vezels zorgen ervoor dat je lijf zegt: ik heb even genoeg en ff geen trek meer. Met die Midasiaanse simpelheid valt ongetwijfeld veel op te lossen. Als je er meer over wilt weten moet je je even verdiepen in het begrip Glycemische Index; gewoon even goegelen!
Voeding met een lage GI bevat veel vezels en zorgt ervoor dat suikers traag worden opgenomen. Zo levert het zelfs een bijdrage tegen de met obesitas samen hangende diabetesplaag die ons boven het hoofd hangt.
Pikant: we zijn én minder gaan bewegen én meer gaan eten uit pakjes en zakjes met een merk erop. Het grootste deel van die voeding bevat bar weinig vezels, maar wel veel calorieën. En omdat we steeds maar trek houden, blijven we maar calorieën stapelen zonder dat we daar erg in hebben.

Hoe je meer vezels kunt binnenkrijgen? Door heel 'normaal' je eten zelf te maken en er zelf achteraan te gaan bij de boer en al die bijzondere winkels! Doe dat maar zoals Dekkers: op de fiets.
Dit artikel afdrukken