De geplande eindstemming tijdens de vergadering van milieu-ministers van de EU-lidstaten maandag 25 maart aanstaande is uitgesteld door landenvoorzitter België.

Om wet te worden, heeft het voorstel voor de wet de steun nodig van minimaal 55% van de EU-landen die samen 65% van de bevolking van het blok moeten vertegenwoordigen. Door het besluit van Hongarije om de steun voor het voorstel in te trekken, is het quorum van de baan.

Nederland (tegen de zin van het demissionaire kabinet), Italië, Zweden en Polen stemden tegen het voorstel. Oostenrijk, Finland en België onthielden zich van stemming.

Voorzitter België van de Europese raad gaat onderzoeken of er toch een consensus tussen de lidstaten kan worden bereikt. Het resultaat daarvan is beslissend of het voorstel toch EU-wetgeving wordt of volledig van tafel gaat. Het ANP citeert een Belgische diplomaat: "Het zal op een goed moment weer op tafel komen." De kwestie zou nu te gepolitiseerd om compromissen te vinden. Het is wachten tot de hitte van de strijd om het Europese klimaat- en milieubeleid wat is bekoeld en de belangstelling wat is weggeëbd, denkt de ingewijde.

De Natuurherstelwet streeft naar het behoud van 30% van het land en de zee van Europa voor biodiversiteit, met extra doelstellingen voor het herstel van habitats die in slechte staat verkeren.

In februari werd een compromisversie van het betwiste voorstel goedgekeurd door het Europees Parlement. Daarbij ontsnapte het voorstel nipt aan afwijzing door de conservatieven in het Parlement.

Na de boerenprotesten van begin dit jaar sneuvelden cruciale onderdelen van het groene beleid voor natuur en landbouw dat onder de nog zittende Europese Commissie was opgebouwd als een ambitieus 'man op de maan'-project voor ons continent. Met de annulering van de Natuurherstelwet is dat beleid binnen de zittingsperiode van één Commissie opgebouwd en weer onttakeld.

Nederlandse onderzoekers riepen Nederland vandaag op toch voor de wet te stemmen

Ruim zestig wetenschappelijk onderzoekers op verschillende vakgebieden aan Nederlandse universiteiten riepen vandaag via een open brief het kabinet op om de alsnog Europese natuurherstelwet te steunen. Mede omdat Nederland op verzoek van de Tweede Kamer heeft aangekondigd aanstaande maandag tegen te stemmen, is er in de EU geen meerderheid meer voor de wet.

Ze schrijven:
"Het demissionaire kabinet is voornemens om op 29 maart namens Nederland tegen de Europese Natuurherstelwet te stemmen. Daarmee volgt het de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer om niet in te stemmen met nieuwe natuurregels, vanwege de angst dat Nederland niet aan nieuwe natuurdoelstellingen kan voldoen. Hiermee wordt het doel om natuur te herstellen al bij voorbaat opgegeven, terwijl de slechte staat van de Nederlandse natuur herstel juist extra urgent maakt. Natuurherstel is namelijk niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor het klimaat, schoon (drink)water, de economie en onze gezondheid.

Een terugkerend patroon in politieke besluitvorming over zowel de stikstofcrisis als over de Natuurherstelwet, is dat korte-termijn private belangen prioriteit krijgen boven bredere publieke belangen op de langere termijn, zoals biodiversiteitsherstel en het realiseren van een natuurinclusieve economie. Natuur wordt als een luxe-dingetje geframed, terwijl gezonde ecosystemen en natuurherstel zowel boeren als burgers in dit land veel opleveren. Zo benadrukken vele wetenschappelijke onderzoeken het belang van biodiversiteit voor de basisbehoeften van mensen, zoals de voorziening van schoon (drink)water, schone lucht, een stabiel klimaat, en fysieke en mentale gezondheid. Het herstellen van natuur levert dus vele voordelen op, waar wij allemaal van profiteren. Kortom, natuurherstel dient ook de mens."

De volledige brief en lijst van ondertekenaars is te lezen op de site van het Algemeen Dagblad.
Dit artikel afdrukken