Het Europees Parlement stemt in met een afgezwakte natuurherstelwet die de verslechtering van de bodem- en waterkwaliteit in Europa moet stoppen. Spannend was het wel. Van de 649 Europarlementariërs stemden 336 voor de natuurherstelwet en 300 tegen. Net voor de stemming ontsnapte de wet aan een motie die het voorstel in zijn geheel wilde verwerpen. Tegenstanders kwamen daarvoor 13 stemmen tekort. Alle bindende doelen zijn geschrapt.
In de aanloop naar de stemming vandaag had Eurocommissaris Frans Timmermans te maken met hevig verzet van de conservatieve en extreem-rechtse fracties in het Europees Parlement. De teams van Timmermans en commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) waren tot het laatste moment druk om parlementariërs over te halen, schrijft de Volkskrant. Gisteren vond er nog een boerenprotest plaats in Brussel.

Timmermans waarschuwde dat het voorliggende voorstel een 'alles of niets' voorstel was. Zou het Europarlement zijn natuurherstelwet verwerpen, dan zou hij niet met een nieuw wetsvoorstel komen. De natuurherstelwet maakt integraal onderdeel uit van de Green Deal, waarmee Europa zowel de klimaatverandering tegen wil gaan als onder druk staande ecosystemen wil herstellen.

De afgelopen maanden mobiliseerde de Europese Volkspartij de tegenstand tegen de wet, uit vrees dat economische ('stikstofcrisis 2.0') en agrarische activiteiten erdoor in de knel komen, met minder voedselproductie en hogere prijzen in de supermarkt tot gevolg. Een motie van de EVP om het wetsvoorstel volledig naar de prullenbak te verwijzen, haalde het niet. Het EVP-plan kreeg 312 stemmen vóór en 324 tegen, aldus het FD.

'Gebutst'
Dat gaf ruimte voor aanpassingen. Een stevig uitgeklede versie van de wet werd wel aangenomen: 336 vóór, 300 tegen en 23 onthoudingen. Met dat voorstel zullen natuurherstelmaatregelen beperkt blijven tot Natura 2000-gebieden, is het verslechteringsverbod uit het wetsvoorstel verdwenen, net als het artikel over vernatten van veengebieden. Ook krijgt het Europees Parlement een "noodrem op de wet zodra de voedselveiligheid, voedselvoorziening, hernieuwbare energie of volkshuisvesting in de knel komt door bepalingen in de Natuurherstelwet," aldus LTO. De Nederlandse land- en tuinbouworganisatie is ondanks deze aanpassingen teleurgesteld: "Het is niet te geloven dat het Europees Parlement het signaal van haar eigen experts op dit gebied negeert en dit voorstel, dat kan rekenen op weinig draagvlak, er toch doorheen heeft geloodst," zegt Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie. LTO bedankt de Nederlandse Europarlementariërs die zich hebben ingezet voor de afzwakkingen, onder wie CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Zij uitte dinsdag nog de vrees dat nationale rechters – onder druk van ‘extremistische milieuclubs’ – de nieuwe wet zouden aangrijpen om talloze bouwprojecten stop te zetten.

Triloog
Nu dat de natuurherstelwet een feit is, zal de de 'triloog' van start gaan: de slotonderhandelingen tussen de Europese Commissie, regeringsleiders (lidstaten) en het Europees Parlement (onder leiding van de 'rapporteur', sociaal-democraat César Luena) om tot een definitief wetsvoorstel te komen. Naar verwachting zullen de lidstaten en het parlement dit najaar tot een definitief akkoord komen.