De oceanen op aarde veranderen van kleur. Volgens onderzoekers van het Nationaal Oceanografisch Centrum van de Universiteit van Southampton wordt de diepblauwe zee geleidelijk groener. Dat fenomeen doet zich vooral voor in gebieden rond de evenaar op de lage breedtegraden.
De kleur is een weerspiegeling van veranderingen in de toestand van het ecosysteem, zeggen de onderzoekers in Nature. Hun onderzoek is vernieuwend. Eerdere onderzoeken naar de vergroening van de waterkleur - veroorzaakt door het chlorofyl in het plankton - keek naar maar één kleur - groen dus - om trends in het veranderende klimaat te onderzoeken. De onderzoekers van het oceanografisch onderzoekscentrum pakten 20 jaar data van een NASA-satelliet (Modis-Aqua) om naar veranderingen in de kleur van het oceaanwater over het gehele kleurenspectrum te kijken, inclusief rood en blauw.

Planktonorganismen van verschillende grootte en met verschillende pigmenten verstrooien het licht dat zij opvangen op verschillende manieren. Veranderingen in kleur geven een duidelijker beeld van veranderingen in planktonpopulaties in de wereldzeeën.
De onderzoekers keken aan de hand van hypothetische modellen of de kleur van de oceanen nu anders zou zijn als er geen menselijke activiteiten waren geweest die de aarde doen opwarmen.

Dat bleek het geval.

Vooral in tropisch en subtropisch gebied zijn duidelijk kleurverschuivingen te zien. Mondiaal blijkt 56% van de oceanen te verkleuren, een gebied groter dan al het land op aarde. In de meeste gebieden is er een duidelijk groenkleurend effect te zien, maar er zijn ook plaatsen waar rood of blauw toenemen of afnemen.

Fytoplankton is essentieel voor mariene ecosystemen omdat het de basis is voor de meeste voedselketens. Toch denken de onderzoekers niet dat kleurverandering het bewijs zijn dat die ecosystemen massaal bedreigd worden. Wel denken ze extra bewijs te hebben gevonden dat menselijke activiteit waarschijnlijk grote delen van de wereldwijde biosfeer beïnvloedt op manieren die we nog niet steeds niet kennen. Mogelijk zijn de verkleuringen ook het gevolg van de hoeveelheid plastics in zee. Ook die reflecteren het licht anders.

Nasa lanceert januari a.s. de satellietmissie Pace (plankton, aerosol, cloud, ocean ecosystem) die zelfs honderden kleuren in de oceaan zal meten in plaats van slechts een paar. Dat maakt verder en geavanceerder onderzoek mogelijk.