2
Fotocredits: Frans Timmermans, European Parlement

Flash PerspectiefMilieuministers EU geven Natuurherstelwet nog een kans

Vanmorgen spraken de milieuministers van de EU-lidstaten over de Natuurherstelwet, waarvan het lot aan een zijden draadje hangt. Het is nog steeds niet gebroken. De ministers stemden namens hun regeringen voor een mandaat aan Frans Timmermans om namens de Europese Commissie met het Europees Parlement te onderhandelen over een compromis. Dat gebeurde met een nipte meerderheid van 15 landen die samen voor 65% van de Europese bevolking staan.

Nederland, Belgiƫ, Polen, Oostenrijk, Italiƫ, Finland en Zweden verzetten zich tegen een door Zweden aangepast voorstel. Zweden stemde tegen zijn eigen voorstel, maar deed de aanpassingen vanuit zijn verantwoordelijkheid als huidige voorzitter van de Unie.

De ENVI-commissie (leefmilieu) van het Europees Parlement stemt komende week over een ruime serie amendenten op de Natuurherstelwet. Vermoedelijk volgt rond 10 juli de laatste stemming in het Europees Parlement. Daarna moeten de 27 landen en het Europese Parlement het eindvoorstel voor de wet in elkaar zetten. Dat zou er dan eind dit jaar of pas begin van het voorjaar van 2024, vlak voor de verkiezingen, kunnen zijn. De Europese Christendemocraten (EVP) zijn tegen de wet en zullen proberen die over de periode van de zittende Europese Commissie heen te tillen en dan geheel opnieuw te formuleren.

NOS - Natuurherstelwet Timmermans neemt horde, maar lot blijft onzeker, 20 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 29 jun '23
  • 18:23

Nederlandse Ambtenaren geven een opinie: steun de natuurherstelwet. Er is een register waarop ambtenaren hun steun kunnen betuigen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 27 jun '23
  • 21:18

De leden van de milieucommissie van het Europees Parlement konden het niet eens worden over het voorstel. Of er uiteindelijk voldoende steun is in het Europarlement is dan ook zeer de vraag. Zo vat nu.nl het overleg in de ENVI-commissie van vanmorgen samen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.