Minister Schouten blijkt vast te houden aan het regeerakkoord. Volgens het regeerakkoord moeten boeren eerlijk beloond worden. Dat zegt Rutte III als volgt: "De ACM [Autoriteit Consument en Markt, de mededingingsautoriteit, DV] gaat erop toezien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen, bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid of dierenwelzijn."
Commerciële en economische wetten zijn sterker dan het regeerakkoordIn haar antwoord aan Lodders doet Schouten wat water bij de wijn, maar blijft ze toch dicht bij de intenties van het regeerakkoord. In plaats van een hogere marge, mogen agrarische ondernemers ook beloond worden met een langjarig contract. Ze schrijft: Als een supermarkt bovenwettelijke eisen stelt, moeten boeren en tuinders gewaardeerd worden voor de extra inzet die daarmee van hen verlangd wordt. In het regeerakkoord staat dat de ACM erop gaat toezien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijk eisen stellen, bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid of dierenwelzijn. Over de nadere invulling daarvan zal ik u samen met de Staatssecretaris van EZK voor de zomer informeren en zal daarbij ook de keurmerken meenemen. Dit neemt niet weg dat ik vind dat alle partijen in de keten een morele verantwoordelijkheid hebben én dienen te nemen dat duurzaamheid beloond wordt. Dat kan in de vorm van het bieden van een hogere prijs, maar de waardering kan ook tot uiting komen in bijvoorbeeld leveringszekerheid over een langere periode door bijvoorbeeld langjarige contracten. Ik wil hierover op korte termijn in de bredere context van de passages in de het regeerakkoord over de positie van de boer in de keten het gesprek aangaan met de retail en andere partijen in de keten.
Dooie mus
Niettemin zal Schouten geconfronteerd worden met het feit dat Nederlandse supers zullen weigeren de extra kosten te dragen voor aanbod dat te goedkoop naar het buitenland moet worden verkocht. Zo'n driekwart van de Nederlandse productie gaat de grens over, terwijl de teler veelal één teeltwijze zal blijven hanteren en onze minister geen zeggenschap heeft in het buitenland. Het lijkt er dus op dat de minister de Tweede Kamer óf een dooie mus (een lang contract, maar geen extra kostendekking) óf een kostbare (export)subsidieregeling heeft beloofd waar ze later op terug zal moeten komen. Commerciële en economische wetten zijn nu eenmaal sterker dan het regeerakkoord op dit punt.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#8 Dick op beter is moeilijker concurreren als op goedkoop.
#6 en daar ben ik het mee eens, maar niet met een denken in 'eerlijke prijzen'.
Online ga ik er geen lange discussies meer over houden, wel blijf ik signaleren wat ik hierboven - en al een aantal keren - zei: eerlijke prijzen, bullshit.
Iets bieden waar mensen voor willen gaan, dát zou wat kunnen zijn ja.
Over hoe het nu gaat zegt Jumbo - prima marketeers (van onder tot helemaal boven) - dus: nou ja, we nemen onze verantwoordelijkheid maar, want waarde heeft het niet voor consumenten.
Interessant overigens: Peter denkt in #7 over Jumbo-klanten iets te weten waarvan Jumbo zelf zegt dat het niet bestaat. Wie mist wat?
Ik citeer overigens mijn goede en helaas overleden vriend Monny Querido, gevreesd en geliefd als retecommerciële retailer: 'waarom is er geen concurrentie op 40% beter?'
Ha Dick, inmiddels ben ik weer terug vanuit Nieuw-Zeeland. Prachtig land. Leuk voorbeeld gezien van markt en duurzaamheid: duurzaam geproduceerde merino-wol wordt tegen een betere prijs verkocht aan Amerikaanse winkelketen.
Dat Jumbo-klanten niet geïnteresseerd zijn in een betere wereld, geloof ik niet. In het Bee Deal project dat we uitvoeren met een aantal partners uit verschillende hoeken (waaronder Jumbo) zie je dat de Jumbo klanten zeker interesse hebben in het lot van de bijen. Dat ze tegelijkertijd vooral zo goedkoop mogelijk winkelen klopt wel. Maar wanneer supermarkten door hun vraag naar duurzamer product de bodem omhoog brengen, en -wellicht tijdelijk- daar meer voor betalen, wordt wel een flinke stap gezet.
Als ik hier even Melanie Peters aanhaal. Ze zei eergisteren in de Rode Hoed, dat maatschappelijke waarden moesten worden geïncorporeerd in technologische ontwikkelingen.
Ik zou het nog scherper willen zeggen in reactie op Dick #3 'dat er alleen juiste prijzen zijn':
Van juiste prijzen, naar juiste waarden.
Hell of a job, zeker. En nog lang niet onderdeel van marktwerking. Belangrijke taak voor de overheid, voor de hele keten uiteraard. Met name voor degene die daar een bijdrage aan willen leveren. Dat is niet iedereen. En we weten wie dat zijn.
Peter, je was (of bent nog) een tijdje uit Nederland weg. Hoe vond jij 'in termen van uit de markt halen', dit nieuws: Jumbo geeft winst weg voor een betere wereld waar niemand in geïnteresseerd is.