Geflankeerd door gedeputeerde Hester Maij van Overijssel - de drijvende kracht achter nieuwe business modellen voor boeren in de provincie - vertelde Van Eerd over zijn wens: eigenlijk zou het gehele voedingsassortiment biologisch moeten zijn. Hij sprak die woorden omdat hij een kaas in zijn winkels gaat opnemen waarvoor de melk geproduceerd wordt in en rond natuurgebieden door boeren die zich Natuurboeren noemen. Hun manier van produceren belooft behalve een biologische manier van werken en een goed dierenwelzijn ook nog eens meer biodiversiteit en het behoud en onderhoud van natuurgebieden.

Van Eerd vertelde vlak voor het aansnijden van de kaas dat het geen kunst is om winkeliers voor zulke producten te winnen, maar dat de uitdaging is ze na hun introductie op het schap te houden. Klanten beslissen wat er op het schap komt en zijn de echte baas in de winkel.


Jumbo topman Frits van Eerd: 'liefst alles biologisch' from Dick Veerman on Vimeo.Dat betekent dat de belofte, de prijs en de smaak van het product moeten kloppen en beter moeten zijn dan ieder ander product dat er een beetje op lijkt. Dat is een uitdaging waar wij consumenten verantwoordelijk voor zijn.

Ik mocht de kaas - met een eetbare natuurkorst - proeven en moet zeggen: serieus lekker ingetogen zuiver van smaak. De kaas is gemaakt van melk van Blaarkoppen, koeien die minder melk geven dan die grote zwart-witte Holstein-Friesians. Hun melk is geconcentreerder en daarom hoeft er 20% minder melk in een kilo kaas. De prijs is helaas nog niet bekend. In februari ligt hij in Jumbo-winkels in het oosten van het land. Daarna begint het dus pas en kun je in Zwolle en andere plaatsen in Overijssel en Gelderland gaan proeven wat ik bedoel met die smaak. Ik adviseer er alvast een Zuid-Franse Chardonnay bij van Vincent Pugibet, de zoon en kleinzoon van twee generaties wijnboeren die zich net als de Natuurboeren hebben ontworsteld aan meer van hetzelfde en daar succesvol mee zijn geworden in de hele wereld. Ze exporteren hun wijnen tot ver buiten de Europese Unie.
Dit artikel afdrukken