Van Eerd vertelde vlak voor het aansnijden van de kaas dat het geen kunst is om winkeliers voor zulke producten te winnen, maar dat de uitdaging is ze na hun introductie op het schap te houden. Klanten beslissen wat er op het schap komt en zijn de echte baas in de winkel.
Jumbo topman Frits van Eerd: 'liefst alles biologisch' from Dick Veerman on Vimeo.
Dat betekent dat de belofte, de prijs en de smaak van het product moeten kloppen en beter moeten zijn dan ieder ander product dat er een beetje op lijkt. Dat is een uitdaging waar wij consumenten verantwoordelijk voor zijn.
Ik mocht de kaas - met een eetbare natuurkorst - proeven en moet zeggen: serieus lekker ingetogen zuiver van smaak. De kaas is gemaakt van melk van Blaarkoppen, koeien die minder melk geven dan die grote zwart-witte Holstein-Friesians. Hun melk is geconcentreerder en daarom hoeft er 20% minder melk in een kilo kaas. De prijs is helaas nog niet bekend. In februari ligt hij in Jumbo-winkels in het oosten van het land. Daarna begint het dus pas en kun je in Zwolle en andere plaatsen in Overijssel en Gelderland gaan proeven wat ik bedoel met die smaak. Ik adviseer er alvast een Zuid-Franse Chardonnay bij van Vincent Pugibet, de zoon en kleinzoon van twee generaties wijnboeren die zich net als de Natuurboeren hebben ontworsteld aan meer van hetzelfde en daar succesvol mee zijn geworden in de hele wereld. Ze exporteren hun wijnen tot ver buiten de Europese Unie.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mijn opa had kassen zonder verwarming en lampen, dat had gevolgen ja... maar toch kon hij die kassen (bemest met eigen vee) niet missen. De ene kas is de andere niet. Ook binnen breder perspectief (zoals 'ecologische' middelen). Maar kas-sla/ spinazie in de winter mijd ik.... Liever kruisbloemigen van de volle grond. Tomaten en komkommers zijn toch een ander verhaal... ik kan niet zonder.. verslaving aan mediterrane salade's ;) Gezien mijn relatief geringe ecologische footprint neem ik die maar voor pragmatisch lief... (hoe inconsequent :(
Veel heeft te maken met smaken (en seizoenen). Met culinaire en smaakbewuste educatie. Kwaliteit en inzicht promoot zichzelf alleen door bekendheid.
ps
ik neem nu maar een stuk 'mislukte' 14 maanden oude rauwmelkse gatenkaas van de kaasboerderij vlakbij (9.95 per kilo... goedkoper dan roomboter)... met een heerlijk aroma dat 10 minuten blijft hangen.... een van mn favorieten. Gruyère ten andere top. Maar onbekend. Net zoals hun geweldige extra-oude kaas en (soms) jongere (kruiden)kazen (ik ben meer van de 'gerijpte', maar ook jongere kazen kunnen mij veel genot bieden... zeker de rauwmelkse zachte kazen uit Frankrijk... Brie is niet mijn favoriet... maar Brie de Meaux vind ik verukkelijk).
Al die diversiteit hier biedt onontgonnen mogelijkheden.
Je snapt ik heb me lichtelijk verbaasd over dat "overtuigende" anti vlees geblaat. Op basis van feiten nu geen kas groente meer. Benieuwd wie dat uit gaat venten! Ik vermoed niemand. De ene waarheid is blijkbaar aantrekkelijker dan de andere!
#46 Frank Buurman, dat zegt een zekere Hendrik J. Kaput ook helemaal niet. Hij heeft hier keer op keer gezegd dat veranderend grondgebruik, bijv oerwoud wordt grasland, in de emissieberekeningen als toevoeging wordt meegeteld. Hendrik zegt dat het merkwaardig is om PER DEFINITIE ook alles uit de omzet met de emissies mee te tellen zonder af te trekken wat er voor in de plaats komt. Dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de enorme impact van de verdubbeling van N in die rekensom. Een ding is zeker, er moet voor een juist beeld iets van die rekensom worden afgetrokken. Hoeveel? Daar kunnen we het nog uitvoerig over hebben. Veehouderij met de huidige rekensom nu twee keer zoveel emissies dan teelten in de kassen. Dat wordt voor de veehouderij in de nieuwe rekensom lager en voor de kassen hoger. Veel hoger.
Ik snap dat o.a. de PvdD dit niet leuk vindt, maar het is even niet anders. Conclusie, ook maar geen groentes uit kassen meer eten?
'Industriële' kaas is een belangrijk (en geliefd) Nederlands exportproduct (helaas is de Russische markt nog steeds weggevallen). De echte kwaliteitskazen die hier geproduceerd worden (en die bijv. aan bod komen bij de beste kaasverkiezingen... al doen Nederlandse zachte kazen hier niet aan mee ) zijn in het buitenland echter onbekend (behalve bij enkele rop-restaurants), en in de supermarkten niet te koop. De Fransen zijn veel beter in het structureel maken, promoten, organiseren en exporteren van unieke kazen.
Kwaliteit betaalt zich uit.
Die 70% bulk-landbouwproductie voor de export... 30% voor eigen gebruik...(waarvoor en waarnaast ook heel wat geïmporteerd wordt!). Daar komt veel bij kijken in een fundamentele discussie over productieketens/consumptie.... en mogelijkheden.
Goed uitziend initiatief van Jumbo. Met grotere potenties. Wat mis ik toch meestal in zelfs de 'boerenkazen' die in de supermarkt te koop zijn? (die nasmaak die in je mond blijft hangen) (overigens verkoopt de Jumbo op Texel ook boerenkaas van het eiland, vaak door mij gekocht - de Lidl niet - ... waarom de Jumbo hier niet met lokale boerenkaas? hoeft van mij niet biologisch te zijn... ik ken zoveel niet-biologische toppers, die ik niet had willen missen... als is een van de beste kazen in mijn ogen die van de BD st Donatiushoeve op Texel)
ps
Hendrik J. Kaput : je stelling dat alle biomassa zich uiteindelijk vertaalt in gelijke methaan en CO2 uitstoot klopt niet. Een aantal ecosystemen absorberen (zolang het duurt) 'rottende planten' (en CO2). Zoals oerwouden. Juist die oerwouden worden echter vervangen door grootschalige plantages voor onze veevoer- en palmolieproductie. Waardoor het absorptievermogen van het ecosysteem verdwijnt.
Zie bijv hier.
Dieselgebruik (voor grondstoffen, productie/transport) is ook een mee te wegen externe factor. Net zoals toegenomen methaan releases uit 'permafrost' Die mede een gevolg zijn van het aantasten van de oerwouden/ klimaat voor plantage-producten. Zelfs bepaalde chemicaliën de gebruikt worden (zoals ammonium-verbindingen en véél meer... - gier even apart gelaten...) kunnen reactieproducten in de atmosfeer geven die een negatieve klimatologische impact hebben. En de methaanreleases door gaswinning middels 'fracking' (en olie uit teervelden... waarvoor die beruchte pijpleiding aangelegd) zijn inmiddels ook een belangrijke factor geworden.
Fracking gaat in de UK.. en komend in de Oekraïne (waarvoor we onze kaasexport in mekaar lieten donderen) onverdroten verder. De contracten zijn onder Obama al afgesloten.
Juist het vrijmaken van geabsorbeerde gassen uit 'vastgelegde' lagen laat zien dat lang niet alle biomassa is vrijgekomen als methaan en CO2. En dat er wel degelijk sprake is (was) van vastleggend vermogen. Intussen is het negatieve effect DUBBELOP.
Gonneke van Veldhuizen-Staas, IBCLC , dat je expertise niet bij de landbouw ligt is geen probleem. De vraag is heel simpel. Wie gaat het betalen en waarom?