Dat is één van de duidelijke boodschappen van de vernieuwde richtlijnen voor dyslipidemie (verstoorde niveaus van vetdeeltjes in het bloed) van de European Society of Cardiology (ESC) en de European Atherosclerosis Society (EAS).
De richtlijnen zijn bedoeld voor artsen en andere zorgverleners en worden ook door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) gehanteerd. Onder de 22 vermelde auteurs uit heel Europa is ook de Leidse cardioloog Victoria Delgado.
Lagedichtheidlipoproteïne
De ESC en de EAS stellen geregeld de richtlijnen bij, de laatste keer in 2016. Ze werden nu weer herzien, onder meer omdat er nieuw bewijs is dat ‘de voornaamste eerste gebeurtenis in atheromatose het achterblijven in de vaatwand is van lagedichtheidlipoproteïne (LDL)-cholesterol (LDL-C) en andere cholesterolrijke lipoproteïnen die apolipoproteïne (Apo) B bevatten’. Atheromatose is het langzaam dichtslibben van de aderen met vet, het ontstaan van wat vroeger aderverkalking heette (atherosclerose). Apo B is een eiwit dat vetmoleculen bindt.
LDL blijft de boosdoener en Apo B is een belangrijke indicator van atherosclerose. De nieuwe richtlijnen stellen dat er een causaal verband is tussen verhoogd LDL-C en Apo B en hartinfarcten en beroertes. Er zijn vele oorzaken voor de ontwikkeling van atherosclerose en de consumptie van verzadigd vet is één van de belangrijkste. De hernieuwde kijk op vet van dierlijke herkomst die de afgelopen tijd opgeld doet, heeft volgens de cardiologen geen invloed gehad op het slechte oordeel over LDL.
Overtuigend bewijs
De uitkomsten van het vele onderzoek spreken volgens de opstellers van de richtlijnen duidelijke taal. "De opmerkelijke eensluidendheid van deze studies, gevoegd bij het biologische en experimentele bewijs, levert overtuigend bewijs dat LDL-C een causaal verband heeft met het risico op hartziekten ten gevolge van atherosclerose en dat het verlagen van LDL-C het risico op die ziekten verkleint, evenredig aan de behaalde verlaging van LDL-C."
De richtlijnen bestrijken het hele terrein van de zorg voor een gezond hart, van de wetenschappelijke onderbouwing van de opvattingen en een handig overzicht van de verschillende soorten vetdeeltjes die in het bloed circuleren, tot dieetadviezen en praktische tips voor in de huisartsenpraktijk. Verhoogd cholesterol is niet het enige probleem. Andere vetdeeltjes die vaak in een te hoge concentratie in het bloed zitten zijn de triglyceriden, bestaande uit diverse vetzuren, die vooral het gevolg zijn van een te calorierijk dieet.
Ongezonde gewoontes
Gezonder leven is en blijft het belangrijkste advies om dyslipidemie te voorkomen. Gezond eten, matig drinken, meer bewegen en vooral niet roken. Dat liedje is hetzelfde gebleven. Een Mediterraan dieet of het DASH-dieet verlagen ook nog eens de bloeddruk, wat ook een belangrijke factor over de jaren is van het ontstaan van hartziekten. Niet alleen vet, ook snelle koolhydraten dienen vermeden te worden.
Huisartsen kunnen met allerlei hulpmiddelen achterhalen hoe groot het risico op een hartziekte van een patiënt is en in zijn of haar toekomstige leven zal worden. Maar als zo’n globaal beeld geen reden voor ongerustheid geeft, kan er altijd nog groot gevaar op de loer liggen. Afgezien van een niet-ontdekte genetisch aanleg zijn dat bij jongeren vaak zeer ongezonde gewoontes, zoals excessief drank- en drugsgebruik, stress, weinig slaap en slecht eten. Stop daarmee rond je veertigste, is het advies.
Afgezien van een niet-ontdekte genetisch aanleg, kan er altijd nog groot gevaar op de loer liggen. Bij jongeren zijn dat vaak zeer ongezonde gewoontes, zoals excessief drank- en drugsgebruik, stress, weinig slaap en slecht eten. Stop daarmee rond je veertigste, is het adviesOnverminderd enthousiasme
Als alleen een verbeterde leefstijl niet genoeg is, zijn er altijd nog statines om het LDL-C te verlagen en levens te redden. Het onverminderde enthousiasme voor de vele soorten statines onder cardiologen wordt misschien alleen overtroffen door dat voor nieuwe cholesterolmedicijnen, de PCSK9- remmers. Er zijn vele individuele verschillen in de reactie op statines, maar die zijn door behandelaren goed te achterhalen. Daardoor is voor bijna iedereen met te hoog cholesterol een uitgekiende behandeling met statines en PCSK9-remmers mogelijk. Het doel moet zijn, volgens de richtlijnen, het LDL-niveau met minimaal 50% naar beneden te brengen.
Statines verlagen niet alleen het LDL-C, het slechte cholesterol dat tegenwoordig tussen aanhalingstekens wordt geschreven, omdat het niet alleen maar slecht is. Er zijn ook andere vetstoffen (de ‘andere cholesterolrijke lipoproteïnen’ uit het citaat hierboven) die net als LDL-C het dichtslibben van de aderen veroorzaken. Eén daarvan is het zogenoemde remnant cholesterol, dat tot nu toe vrijwel buiten schot gebleven is van de LDL-onderzoekers. Een Deens onderzoek liet zien dat dit zogenoemde ‘ugly cholesterol’ in veel hogere concentraties in het bloed voorkomt dan werd aangenomen, ook bij gezonde personen.
Een andere belangrijke boodschap van de richtlijnen is dat een levenslange controle op en aanpak van de hartgezondheid noodzakelijk is. Op elke leeftijd, bij elk individueel risiconiveau is aandacht (vooral gepraktiseerd als een gezonde leefstijl) een goed idee, volgens de cardiologen.
Niet alle cardiologen denken volgens de consensus in hun beroepsgroep. De Britse activist-cardioloog Aseem Malhotra is een fel tegenstander van strooien met statines omdat maar een heel beperkte groep patiënten er baat bij heeft, maar ze voor een veel grotere groep vervelende en pijnlijke bijwerkingen hebben. Volgens Malhotra is het de kunst die groep goed te bepalen. Om hart- en vaatziekten te voorkomen, pleit Malhotra al jaren voor het aanpakken van de voedselomgeving. Hartziekten moet je niet repareren, maar radicaal voorkomen, is zijn standpunt.
The mass prescription of #statins on the back of cholesterol misinformation has been a public health disaster.
— Dr Aseem Malhotra (@DrAseemMalhotra) September 7, 2019
It’s time instead to focus on insulin resistance through lifestyle changes to truly beat heart disease
My Sky News interview here https://t.co/XjJ0igHCYi #NHS pic.twitter.com/xzfd5nuGmc
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Cholesterin, der große Bluff, TV documentaire (83 minuten) tot 6 november op www.arte.tv te zien in de talen Fr, De en En.
#15, Omega-3 is ook meervoudig onverzadigd, en kan inderdaad ook snel oxideren. Maar dat is in het huidige voedingspatroon niet iets waar we te veel van binnen krijgen. Je zult daarvoor vis moeten eten als een Inuit en lijnzaadolie gorgelen, bij wijze van spreken. En de vis in kwestie moet voornamelijk algen hebben gegeten en geen soja, of andere omega-6 rijk voer. Dit is bij kweekvis namelijk vaak het geval.
Je uitspraak over het gradiënt in kwaliteit is correct, maar irrelevant. De hedendaagse imbalans tussen omega-3 en -6 waar de meeste Westerse landen mee te kampen hebben komt niet omdat men massaal op zonnebloempitten kauwt en zelfgemaakte tempeh eet. Het is een toename in geraffineerde zaadoliën in margarine, bakolie, frituurvet en goedkoop banket die geen precedent heeft in de menselijke geschiedenis. Ook krijgt vee en de eerder genoemde vis meer voer dat rijk is aan omega-6, waaronder sojaschroot, en minder vers gras/algen. Dus ook voedsel dat voorheen relatief rijk was aan kwalitatief goede omega-3 is nu in dat opzicht vaak verarmd.
Omega-9 zoals in olijfolie is enkelvoudig onverzadigd en is hierdoor al een stuk minder gevoelig voor oxidatie. Dit is een vetzuur waar je aanzienlijk meer van binnen kunt krijgen (en hoort te krijgen). Maar rundervet is ook voor bijna de helft enkelvoudig onverzadigd!
Ik zeg niet dat iedereen aan de aspirine moet. Ik zeg dat er klinische trials moeten komen die het effect van elke mogelijke statine vergelijkt met zowel een placebo als met aspirine, om het zo het netto effect van beide (statines en aspirine) te bepalen alsmede de mate van bijwerkingen tussen die twee te vergelijken. Er zullen een HOOP statines zijn die het niet significant beter doen dan aspirine wat betreft all-cause mortality. En deze iatrogene "medicijnen" mogen op de schroothoop van de medische industrie, net als thalidomide, diethylstilbestrol en lobotomie. (Was cerivastatine al verboden? Dat leidde tot nierfalen.)
In antwoord op de vraag van Huib over het mogelijke waarom van 1 mening in de cardiologie (die er overigens niet is, dat bewijzen de nodige dissidenten): lees deze - wat mij betreft heel relevante opinie van Rik Torfs, kerkjurist (jazeker, die kunnen nadenken) en oud-voorzitter van de KU Leuven: Wetenschap als religie: over het toenemende conformisme in de academische wereld.
Om het eenvoudig en twisted te zeggen: een kritische theoloog signaleert dat wetenschap steeds religieuzer wordt.
Ludo van de Wiel zie hieronder #7
hallo Frank, naar welke site verwijs je in je laatste reactie?
Het plaatsen van een linkje doe je zo: te linken tekst
grt, Ludo