De norm voor het ‘slechte’ LDL-cholesterol stond jarenlang op 2,5. Wie daaronder zat, hoefde niet aan de statines, een familie van cholesterolverlagende geneesmiddelen die onder groeiende kritiek te lijden heeft. Twee maanden geleden werd het verlaagd tot 2,3. Volgens alweer een nieuwe richtlijn moet die grenswaarde fors verder omlaag naar 1,8. Tussen de half en een miljoen Nederlanders worden daardoor opeens patiënt en moeten volgens de nieuwe medische norm aan de medicijnen.

Huisartsen hadden zo'n 10 jaar geleden nog nauwelijks bezwaren tegen statines; die houding keert, vanwege de bijwerkingen.

De Volkskrant sprak met een aantal artsen en noteert:
Belachelijk, vinden diverse verontruste huisartsen. Het aantal infarcten dat je voorkomt, staat niet in verhouding tot de nadelen, zoals meer bijwerkingen door de statines. Ze wijzen er ook op dat het wel heel toevallig is dat farmaceuten net veel duurdere cholesterolremmers op de markt hebben gebracht. Ook saillant: de twee cardiologen in de commissie die de nieuwe richtlijn vaststelde, ontvingen de afgelopen jaren duizenden euro’s van geneesmiddelenfabrikant Amgen, die een van de nieuwe remmers maakt.

Volgens hoogleraar klinische epidemiologie Arno Hoes (UMC Utrecht) die medeverantwoordelijk is, zien de critici spoken. Er zijn inderdaad nieuwe middelen op de markt, maar die mogen alleen in uitzonderlijke gevallen voorgeschreven worden. De nieuwe richtlijn zou volgens Hoes zelfs strenger zijn dan de Europese leidraad die veel cardiologen, internisten en neurologen al hanteerden.

Dat kan wel zo zijn, zegt de huisartsen, maar 1,8 is nog steeds lager dan onze oude streefwaarde van 2,5. "We keken altijd al wat vermoeid naar de strenge LDL-regels van de cardiologen. Nu moeten wij daar ook in mee en moeten alle patiënten wel aan de statines, zo voelt het."
Dit artikel afdrukken