Volgens The Lancet zijn er veelbelovende ontwikkelingen in de behandeling van diabetes en obesitas. Met de komst van middelen zoals retatrutide en semaglutide, oorspronkelijk bedoeld voor de behandeling van diabetes, neemt het lichaamsgewicht van gebruikers drastisch af. Al gauw werd Ozempic gezien als wondermedicijn om obesitas effectief te bestrijden.

Zorgen over de onbekende effecten op de lange termijn en gezondheidsrisico’s van de middelen blijven bestaan. Die zorgen groeiden na een recent onderzoek dat verband legt tussen het gebruik van afslankmiddelen en risico’s op aandoeningen in maag en darmen. Er is behoefte aan onderzoek om de veiligheid van de medicijnen vast te stellen en de effecten voor diverse patiëntengroepen te bepalen.

In de VS pleiten kinderartsen van nota bene de American Academy of Pediatrics voor het voorschrijven van Ozempic en andere agressieve technische ingrepen als preventie om jeugd te behoeden voor obesitas
Ook waarschuwt het tijdschrift voor de hoge kosten van de medicijnen voor zowel de gezondheidszorg (overheid en verzekeraars) als de gebruiker. De middelen dienen levenslang gebruikt te worden waardoor de behandeling niet voor iedereen is weggelegd. Ze veroorzaken bovendien ongelijkheid omdat sociaal achtergestelde groepen en mensen in armere landen de hoge kosten van de middelen niet kunnen betalen. Zorgen over gezondheidsrisico’s en kosten stapelen zich op naarmate de middelen meer en meer worden gebruikt.

Uit voorzorg benadrukt The Lancet dat een techfix om het obesitasprobleem aan te pakken geen goed idee is. “Obesitas vereist een multidimensionale preventieve aanpak”, aldus de redactie. Dit vergt veranderingen in de dikmakende voedselomgeving, waaronder stimulansen om meer te bewegen, wandelen en fietsen de norm maken, de invoering van een suikertaks en het inperken van de marketing van energierijke, vetrijke en ultrabewerkte voedingsmiddelen.

Net zoals de gezondheidsexperts Hanno Pijl en Renger Witkamp pleit The Lancet voor een preventieve aanpak, waarin leefstijlmaatregelen en regulering van de voedingsindustrie centraal staan. In de VS pleiten kinderartsen van nota bene de American Academy of Pediatrics voor het voorschrijven van Ozempic en andere agressieve technisch ingrepen (zoals maagverkleining) als preventie om jeugd te behoeden voor obesitas. Hun actie zet de opinie van The Lancet weg als een vorm van Luddisme, zoals verzet tegen technologische vooruitgang ook wel genoemd wordt.
Dit artikel afdrukken