Novo Nordisk is druk bezig met een project genaamd transformational prevention. Onderzoekers van het bedrijf gebruiken kunstmatige intelligentie en geavanceerde analysemethodes om obesitas beter te begrijpen. Ze hebben de beschikking over een uitgebreid onderzoek - de zogeheten Select-studie - waarbij ze de hartgezondheid meten en data verzamelen van meer dan 17.000 mensen die Wegovy gebruiken en DNA en bloedmonsters nemen. Deze info combineren ze met openbare databases om te onderzoeken wie obesitas ontwikkelt en waarom.

Nu al heeft het medicijn Wegovy, een van de nieuwe generatie GLP-1-agonisten, bewezen dat het het risico op type 2 diabetes, ernstige hartproblemen en zelfs overlijden kan verminderen. Maar Novo Nordisk wil verder gaan en obesitas aanpakken voordat het een probleem wordt. Dit zou een gamechanger zijn, omdat het veel makkelijker is te voorkomen dat mensen obesitas krijgen dan te behandelen als ze het al hebben.

De preventieve aanpak zou ook een einde kunnen maken aan een groot probleem met de huidige gewichtsverliesbehandelingen: mensen komen weer aan als ze stoppen met het medicijn. En, zoals Martin Holst Lange van Novo Nordisk zegt, het voorkomen van obesitas is de 'heilige graal'.

De onderzoekers zijn nog maar net begonnen met het verkennen van deze nieuwe wereld. Ze kijken naar genetica, epigenetica (hoe de omgeving onze genen beïnvloedt), en proteomica (hoe eiwitten in ons lichaam samenwerken). Ze onderzoeken zelfs hoe medicijnen mensen kunnen aanzetten tot gezonder eten.

Er zijn uitdagingen. Sommige gebruikers van Wegovy en Ozempic ervaren bijvoorbeeld bijwerkingen zoals misselijkheid. En dan is er nog de kwestie van de kosten en of gezondheidssystemen bereid zijn te betalen voor preventieve medicijnen.

Toch is Novo Nordisk optimistisch. Het bedrijf denkt dat het voorkomen van obesitas op lange termijn enorme kostenbesparingen kan opleveren voor gezondheidssystemen.

Is het ook verstandig? Nee, zei hier Dennis Zeilstra. Wijs het nou niet af, zei daarentegen Hanny Roskamp. Ze hebben alletwee verstand van gezond leven. Ik interviewde de hoogleraren Renger Witkamp (farmacoloog) en Hanno Pijl (internist en diabetesbehandelaar); zij hebben hun twijfels. Wat vind jij? Deel hier je mening.

Al onze eerder verschenen artikelen over afslankmiddelen, zoals Ozempic en Wegovy vind je hier.

Vind je dat obesitas moet worden voorkomen door preventief medicijngebruik (een techfix)?

Dit artikel afdrukken