Na jarenlang het boegbeeld te zijn geweest van Weight Watchers, heeft de Amerikaanse presentatrice Oprah Winfrey aangekondigd dat ze vertrekt bij het dieetbedrijf. De beurskoers stortte in. De reden van haar vertrek is de overstap op afslankmedicijnen.
Het verlossende medicijn
In 2015 werd Winfrey het gezicht van Weight Watchers dat bekend staat om zijn afvalmethodes. Tevens werd ze met 10% van de aandelen in het bedrijf lid van de raad van bestuur. De waarde van het toen kwakkelende bedrijf verdubbelde in korte tijd. Na de aankondiging van haar vertrek nu, daalde de beurskoers met 26%.

Winfrey worstelde jarenlang met haar gewicht en sprak openlijk over haar strijd tegen de kilo’s. Volgens haar viel ze dankzij het Weight Watchers dieetprogramma meer dan 19 kilo af. Haar eigen succesverhaal trok nieuwe abonnees. Daar kwam weer de klad in, want ondanks afvalsucces blijven ook de Weight Watchers last hebben van het jojo-effect: weer aankomen na het afvallen en dan weer moeten afvallen.

De laatste tijd heeft het bedrijf te maken met een daling in het aantal abonnees, omdat meer mensen de voorkeur geven aan afslankmedicijnen zoals Ozempic en Wegovy. Winfrey maakte in december openbaar dat ook zij de medicijnen gebruikt. Die blijken beter te werken dan afvallen met Weight Watchers.

Hoewel Winfrey betrokken wil blijven bij Weight Watchers om te pleiten voor een gezond gewicht, schonk ze haar aandelen aan het Nationaal Museum voor Afrikaans-Amerikaanse Geschiedenis en Cultuur in Washington. Daarmee wil ze belangenverstrengeling rondom afslankmedicijnen voorkomen, mede gezien het feit dat Weight Watchers vorig jaar een bedrijf overnam dat afslankmedicijnen verkoopt. Haar lovende woorden over het wondermedicijn kunnen de aandelen van de Deense fabrikant Novo Nordisk bijna onmogelijk nog meer doen stijgen. Die beurskoers was al door het dak gegaan alvorens Winfrey sprak over ‘het verlossende medicijn’.