Het medicijn heeft verrassende bijeffecten. Onderzoekers zien potentieel voor de behandeling van een reeks andere aandoeningen. Al eerder pakte het middel onder mensen met obesitas omdat het tot spectaculair gewichtsverlies leidt. Het wondermiddel inspireert onderzoekers. Ze speuren naar de inzetbaarheid voor andere aandoeningen waarin overgewicht een rol speelt.

Multifunctioneel inzetbaar
Ook is er een kans weggelegd voor Ozempic om de hormonale afwijking PCOS (Polycysteus Ovarium-Syndroom) te beheersen. Overgewicht is namelijk een gezondheidsrisico voor PCOS.

Om overgewicht te bestrijden en kilo’s te verliezen kan Ozempic wonderen verrichten. De werkzame stof semaglutide blijkt in te grijpen op dezelfde pathways die bij vrouwen PCOS laten ontstaan. Het kip-eiprobleem is dat we niet weten of het effect komt door het medicijn of door het gewichtsverlies, maar het werkt wel.

Koers door het dak
Novo Nordisk deelde begin augustus de onderzoeksresultaten van de effecten van Wegovy (net als Ozempic een semaglutide) op hart- en vaatziekten. De ruim 17.000 deelnemers kampten niet met diabetes, maar behoorden door hun overgewicht wel tot een risicogroep voor hartaandoeningen. Het gebruik van het medicijn verlaagt het risico op hartinfarcten en andere hart- en vaatziekten met maar liefst 20%, met hetzelfde kip-en-eiprobleem. De groei van Novo Nordisk gaat onderwijl door het dak en beïnvloedt de economie van zijn thuisland Denemarken op een ongekende manier. De economie groeide in het eerste kwartaal met 1,9%; 1,7 procentpunt daarvan zou voor rekening van de farmaceutische industrie komen, zei een analist van het Deense bureau voor de statistiek in The New York Times. Dat is bijna 90%!

Semaglutide leidt niet alleen tot een gevoel van verzadiging, maar beïnvloedt ook de werking van het beloningshormoon dopamine in de hersenen
Maar niet elke aandoening waarvoor semaglutide wordt getest is gelinkt aan overgewicht. Het idee om het medicijn te onderzoeken op het gebied van verslaving ontstond nadat onderzoekers zagen dat diabetici die Ozempic gebruiken minder alcohol drinken. Semaglutide leidt niet alleen tot een gevoel van verzadiging, maar beïnvloedt ook de werking van het beloningshormoon dopamine in de hersenen. Het medicijn vermindert het beloningsgevoel dat je normaal gesproken ervaart bij eten, seks en drugs. Ondanks een gebrek aan klinisch onderzoek denkt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven dat het een potentieel middel is om af te kicken van welke verslaving dan ook.

Hoe het komt dat dementie minder vaak lijkt voor te komen bij diabetici die semaglutide gebruiken, is nog een raadsel. Onderzoekers speculeren over een ontstekingsremmend effect op de hersenen.

Groter dan Deense economie
Ozempic en Wegovy werden oorspronkelijk op de markt gebracht voor diabetespatiënten. TikTok, Instagram en verschillende celebrities delen succesverhalen over het wonderbaarlijke gewichtsverlies, dat het nieuwe obesitasmedicijn al snel populair maakte. Inmiddels is Novo Nordisk goud waard. In de eerste helft van dit jaar boekte de fabrikant een winst van €49 miljard Deense kroon (€7 miljard euro), 32% meer ten opzichte van vorig jaar.

Inmiddels is Novo Nordisk goud waard
De Ozempic-rage in Amerika liet de beurswaarde van Novo Nordisk naar €385 miljard - $420 miljard - stijgen (ter vergelijking: Apple is op dit moment $293 miljard waard, €269 miljard). De Deense economie groeit, de waarde van de Deense kroon stijgt. Te hard. De Deense centrale bank probeert met het aanhouden van een lagere rente vergeleken met die van de Europese Centrale Bank de snelle stijging te remmen en de koers gelijk te houden met die van de euro. Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell vindt dat de farmaceut de inkomsten beter kan gebruiken om obesitas bij kinderen te voorkomen. “Dat zou enorme impact hebben”, schrijft hij op Twitter.

Semaglutides zijn al populair als afslankmiddel, maar wanneer artsen de medicijnen voorschrijven voor andere aandoeningen zoals hormonale afwijkingen, hart- en vaatziekten, verslaving en dementie, zullen de tekorten alleen maar toenemen. Dat is een probleem voor patiënten voor wie het middel echt onmisbaar is. Novo Nordisk probeert de tekorten te beperken door de dosis te verlagen.
Dit artikel afdrukken