'Wondermiddelen' of crash-diëten om in no time af te vallen doen het altijd goed op de sociale media en in de roddelbladen. Vooral als er nog een beroemde influencer of celebrity aan te pas komt. Maar deze TikTok-hype heeft een ongewenst bij-effect. Diabetespatiënten komen zonder hun noodzakelijke medicijn te zitten.
De al jarenlang durende zoektocht naar een obesitaspil kwam een jaar of wat geleden in een stroomversnelling. Uit een groot onderzoek, waarover gepubliceerd werd in het toonaangevende vakblad New England Journal of Medicine, bleek een veelgebruikt diabetesmedicijn in hoge doses bijzonder effectief in de behandeling van obesitas. Obesitaspatiënten verloren 15 tot 20% van hun lichaamsgewicht. Het gaat om semaglutide, onder de merknaam Ozempic op de markt gebracht door het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk.

Het succes van Ozempic bleef niet onopgemerkt en dat betekende dat de vraag naar het medicijn (en vergelijkbare medicijnen van andere producenten) het afgelopen jaar sterk toenam.
Verkopen semaglutide plus ontstaan schaarste

Dat komt ook doordat artsen het gingen voorschrijven aan massa's mensen die af willen vallen, op het idee gebracht door, juist ja, de TikTok-trend #myozempicjourney. En het gerucht dat Kim Kardashian juist dit wondermiddel had gebruikt om in de ikonische Marilyn Monroe-jurk te passen die ze droeg naar het Met Gala.

In de VS is het toegestaan dat artsen off-label recepten uitschrijven, ze schrijven dan geneesmiddelen voor om een andere aandoening te behandelen dan die waarvoor ze officieel zijn goedgekeurd. Maar ook medische kuuroorden bieden het middel aan, naast shots Botox en laserontharing. Gesponsorde advertenties op Google beloven gewichtsverlies zonder oefening of dieet. Plastische chirurgen raden het aan om van de covidkilo's af te komen. Alles tegen betaling uiteraard.

Dat maakt het huidige tekort extra pijnlijk. Semaglutide is in eerste instantie een diabetesmedicijn. "Al die beroemde mensen en sterren die niet eens af hoeven te vallen, gaan naar de dokter en krijgen het," moppert diabetespatiënt Shane Anthony. Hij is één van de 35 miljoen Amerikaanse diabetes type 2-patiënten en sinds een maand kan hij zijn Ozempic-recept nergens meer krijgen. "Ik heb het nodig om gezond te blijven en niet dood te gaan." Zonder medicatie lopen diabetespatiënten hogere risico's op hartziekten, covid-infecties en voortijdig overlijden.

Volgens Bloomberg is er in de Verenigde Staten al 4 maanden een tekort. In Australië moeten Ozempic-gebruikers tot maart 2023 wachten tot er weer genoeg in voorraad is.