In Nederland bleek Noord-Brabant de meest getroffen provincie met Covid-19 besmettingen en doden. In Italië werd Lombardije het meest getroffen, net als Brabant een veerijke streek. Maar er is ook de nodige industrie, net als in Brabant. De Nederlandse provincie wordt bovendien dominant bediend met wind uit het zuidwesten die fijnstof aanvoert vanuit België en Frankrijk. In New York City vielen de nodige doden in een door mobiliteit en bedrijvigheid vervuilde stad. Significante dierconcentraties die fijnstof opleveren, zijn er niet te vinden.
Een heel ander feit. In de EU worden vervuilende oude diesels uit de steden geweerd omdat ze volgens de hoofdzakelijk op statistiek gebaseerde milieu-epidemiologie een van de belangrijkste bronnen zijn voor hoge vroegtijdige sterfte onder de bevolking (zo'n 6% van de totale sterfte, vroegtijdige en natuurlijke). De unieke lockdowns in heel Europa leidden in Duitsland tot de constatering dat het fijnstofniveau in de steden gelijk blijft, terwijl het verkeer grotendeels stil is komen te liggen. Hoe dat kan weet niemand, maar tot voor kort wisten we het zeker: het komt van de diesels.
Die waarheid staat nu op losse schroeven. Het kan ook niet van de banden van elektrische auto's komen (een onder dossierkenners beruchte bron van fijnstof), want ook die reden minder en er zijn nog niet zoveel. Maar waar ligt het dan wel aan?
In Brabant weten tegenstanders van de veehouderij het al nagenoeg zeker: de coronadoden zijn het gevolg van de veehouderij. Milieu-epidemioloog Dick Heederik, Nederlands leidende onderzoeker op het gebied van One Health (dier/mens/milieu), moet een oordeel gaan vellen op basis van statistische data en modelbouw. Zouden de uitkomsten straks aanspraak kunnen maken op enige zekerheidsgraad? Omdat wetenschappelijke constateringen geen feiten zijn, moeten de uitkomsten met Bayesiaanse statistiek worden beoordeeld, zou de Wageningse emeritus hoogleraar Tiny van Boekel zeggen.
Slaat het coronavirus harder toe in gebieden waar de luchtkwaliteit slecht is? Deze vraag houdt politieke partijen in Noord-Brabant bezig. Zij zien opvallende parallellen tussen Wuhan, Noord-Italië en hun eigen provincie, en willen een onderzoek. #Nieuwsuur pic.twitter.com/0Z3AxUXxyH
— nieuwsuur (@Nieuwsuur) May 1, 2020
In @Nieuwsuur item gepresenteerd door @wol heeft men door Corona weer een stok gevonden om de landbouw “te slaan.” In de Achterhoek ( geen massaal carnaval ) ook veel dieren en WEINIG Corona doden. Luchtverontreiniging komt ook door zware industrie. Eerst onderzoek ipv wijzen. pic.twitter.com/YyHlVJoM3F
— Collin Ernst (@4ernst) May 1, 2020
In New York lopen heel veel varkens rond.
— hidde nota (@hitje89) May 1, 2020
Onze zuiderburen zijn zeer zwaar getroffen door Corona. Zie hier het verband in België tussen veedichtheid en Corona pic.twitter.com/lFWG6wF0I3
— Jos Verstraten (@jos_verstraten) May 1, 2020
BREAK: het RIVM gaat onderzoek doen naar het mogelijke verband tussen #veehouderij en #luchtvervuiling enerzijds en de impact van #corona anderzijds.
— Marco van der Wel (@PvdDvanderWel) May 1, 2020
Het RIVM is daarover in gesprek met onder meer de universiteiten van #Utrecht en #Wageningen. pic.twitter.com/JXJNu2lQVK
Als er zorgen of aanwijzigingen zijn lijkt het mij heel zinnig nader onderzoek te doen. En dat gaat het RIVM nu gelukkig doen.
— Laura Bromet (@LauraBromet) May 1, 2020
En zoals ik al schreef: er zijn vele argumenten om te stoppen met de intensieve veehouderij.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#6 Dick Veerman absoluut eens. Johan Cruijf : “je gaat het pas zien als je het doorhebt”. En rationaliteit gecombineerd met een gezonde portie holisme zonder wetenschappelijke inzichten (diepte krijgt na vele jaren), dat is nodig, althans dat denk ik, op alle dossiers. En politiek mag niet blind varen op wetenschap. Zeker daar waar wetenschap te eng eenzijdig de diepte in gegaan is. Politiek Den Haag mist intern EN bij haar instituten deze vaardigheid. Daar gaat het mis op stikstof, Corona en CO2. Ben ik daarop te kritisch? Wellicht. Maar Cruijffs wijsheden blijken ook in de politieke praktijk van toepassing.
Blij te lezen dat het Theo Jonkhart Instituut eruit is.
Heel goed Aart; het noemen van 2 vliegvelden. Daar had ik mbt het Brabants virusgebied nog niet eens bij stilgestaan. Maar het aantal Eindhovense vliegbewegingen en ook die van Volkel (jachtvliegtuigen hebben kleinere motoren) speelt er geen significante rol volgens mij. Eindhoven zelf maar 70 virusgevallen. Leeuwarden – 26 gevallen – en Groningen – 7 gevallen – hebben ook vliegvelden.
Chemelot mogelijk wat meer invloed. Met Z- en ZZOwind, maar die prevaleert niet, dus niet doorslaggevend. Rondom Chemelot klopt het overigens wel aardig.
Maasvlakte? Dan moet een WNWwind overheersen en dat doet het niet. Rotterdam in de windrichting ervan zit maar op 70 virusgevallen en de omgeving is ook niet alarmerend.
Moerdijk lijkt de beste kandidaat. Maar ZWwind is de meest voorkomende richting en dan valt Moerdijk weer af, Moerdijk heeft er ‘slechts’ 37. Hertogenbosch zou dan ook meer opnames te zien moeten geven dan die 80.
Overigens valt het me op dat de fijnstof-connectie van starten en landen van vliegverkeer als virus aanjager, bij Schiphol helemaal niet op gaat. Daarmee spreek ik mezelf nu tegen. Hoe red ik me hier uit? Aalsmeer staat op slechts 28. Haarlemmermeer op 41, Amsterdam op 66. Met ook nog eens een enorme wegverkeer overlast er omheen en er tussendoor zijn dit ‘comfortabele’ posities. Wat is dan de verklaring?
Overigens ook een uit band springer maar dan in negatieve zin is Heerde, met 253 virusgevallen. Kan je zo tegen Bernheze en Boekel aanplakken en het valt niemand op. Maar Heerde is wel een gemeente met het Cittaslow keurmerk. Die krijg je alleen als je goed scoort op het gebied van leefomgeving, milieu en nog wat zaken. Geen buitenissige hoeveelheid aan dieren en ligt ook niet ‘onder de rook van’. Wat is dan de verklaring?
Conclusie:
De corona hotspot is duidelijk het alleen met fijnstof van vee overladen gebied in die cluster van 5 Brabantse gemeenten.
PS Aantal gevallen is per 100.000 inw.
Theo #33 , terecht dat je hier een opmerking over maakt:
"Met een longziekte loop je uiteraard geen extra risico het Virus te krijgen. Maar als je het krijgt heb je wel een achterstand op iemand die het oploopt zonder een longziekte."
Ik mag niet de kans dat je het virus krijgt en de impact van het virus door elkaar gooien.
Neemt niet weg dat in het stuk van Mari allerlei zaken bij elkaar gebracht worden om de suggestie te wekken dat de intensieve veehouderij schuldig is aan de impact van covid-19 in onze regio. Ik vind dat gevaarlijk.
Pal naast Uden, lange tijd de zwaarst getroffen plaats van Nederland, ligt de militaire vliegbasis Volkel. Op 25 km afstand ligt Eindhoven Airport. Onze regio zit vanuit het oosten (Ruhrgebied), zuiden (Chemelot) en westen (Moerdijk) in de rook van stevige industrie. Toon jij maar eens aan waar de hogere fijnstofgehaltes in onze lucht vandaan komen.
Is covid-19 van dier op mens overgegaan? Aannemelijk. Maar wat zegt dat over de impact van corona in onze regio? Niets, want vooralsnog is niet aangetoond (en niet aannemelijk) dat er ook maar één Brabander besmet is geraakt door een dier. Hooguit door een koe met carnaval, of een indiaan, of prins carnaval zelf.
Moet er gekeken worden naar hoe we fijnstofgehaltes in de lucht terug kunnen brengen in onze regio? Absoluut! Moet er gekeken worden naar de risico's van zoönosen in veedichte gebieden in een regio als de onze? Absoluut! Moet er, met de toenemende schaalvergroting van landbouwbedrijven, kritisch gekeken worden of deze vorm van industrie nog wel plaats mag vinden zo dicht bij onze woon- en leefomgevingen? Absoluut! Moet er gekeken worden naar de impact van ammoniak op onze natuurgebieden? Absoluut!
Maar daar gaat het me helemaal niet om. Ik hoop dat dat duidelijk is.
Een prima artikel volgens mij Aart. Klopt naar de huidige inzichten. Onzekerheden? Waar? Ik zie ze niet. Met een longziekte loop je uiteraard geen extra risico het Virus te krijgen. Maar als je het krijgt heb je wel een achterstand op iemand die het oploopt zonder een longziekte.
Longfonds loopt hier en daar, net als het RIVM, achter de feiten aan. Maar hoe kan het ook anders want die voorziet ze van ‘de juiste’ informatie. Ibuprofen is weinig tot niets mis mee vertellen ze. Daarmee lopen ze inmiddels al 2 maanden achter de feiten aan.
Mensen als Mari van Berlo moeten worden gekoesterd.