Russisch vaccin voor huisdieren
Rusland heeft een coronavaccin ontwikkeld voor honden, katten, nertsen en vossen (RTL Nieuws, 4.2). Allemaal dieren waarvan bekend is dat ze het coronavirus kunnen krijgen. Volgens de Russen helpt het vaccin besmettingen tussen mensen en dieren voorkomen en vermindert het het mutatierisico. Uit de hele wereld is belangstelling voor het Carnivac-Cov-vaccin, dat sinds maart in Rusland is goedgekeurd. In Europa zou de aanvraag voor goedkeuring in voorbereiding zijn.

Al vroeg na het uitbreken van de pandemie werden ook bij huisdieren besmettingen vastgesteld. In ons land bleek de nertsenhouderij een reservoir voor SARS-CoV-2, met als gevolg dat de alle nertsen in ons land vorig jaar preventief zijn geruimd en de bontfokkerij vervroegd uitgefaseerd wordt. Of de nertsen ziek geworden waren van de mens, of de mens van de nertsen, is onopgehelderd gebleven. Met huisdieren met klachten moet je overigens naar de dierenarts, en heb je zelf klachten, knuffel dan je hond of kat maar liever niet. Of laat je harige huisgenoot preventief inenten, straks, als het Russische vaccin hier ook goedgekeurd wordt.

Openbaar toilet kán superspreader zijn
In principe (in theorie) zou je Covid-19 kunnen oplopen op een openbaar toilet. Als je het doorspoelt, of als het net doorgespoeld is en vooral als er sprake is van slechte ventilatie (Scientias, 3.3). Dat blijkt uit een onderzoek naar de aerosole druppeltjes die bij het doorspoelen in de lucht komen en daar onverwacht lang kunnen blijven hangen. In stilstaand water, maar ook in urine en ontlasting kunnen levensvatbare coronavirussen voorkomen. Bij doorspoelen komen wel tienduizenden minuscule druppeltjes in de lucht terecht - zelfs als je het deksel van de wc naar beneden doet en die blijven wel 20 seconden in de directe nabijheid van de toiletpot hangen en nog langer in de hele ruimte. Als goede ventilatie ontbreekt, kunnen de aerosolen uren tot zelfs dagen blijven hangen, volgens de onderzoekers.

Tot nu toe zijn er nog geen gevallen bekend van mensen die Covid-19 hebben opgelopen op een openbaar toilet. Maar in theorie is het dus wel mogelijk. "Ik hoop dat we hiermee de aandacht vestigen op de cruciale rol van goede ventilatie bij het behouden van een gezond binnenmilieu,” zegt onderzoeker Siddhartha Verma. “Niet alleen in toiletten, maar ook op andere plaatsen waar we regelmatig samenkomen, zoals in theaterzalen, klaslokalen en winkelcentra."
Dit artikel afdrukken