Er zijn meerdere redenen voor moeders om te stoppen met borstvoeding geven. Zeker de eerste dagen, maar ook de eerste weken kunnen pittig zijn. Problemen als pijn, borstontstekingen en bezorgdheid over de melkproductie laten moeders overstappen op poedermelk. Later kan het weer beginnen met werken een reden zijn om te stoppen.
Dat het percentage moeders dat borstvoeding gaf bij 6 maanden iets hoger lag in de coronajaren suggereert dat ook. Om moeders maar ook werkgevers en omgeving hiervan bewust te maken, stond dit thema tijdens de internationale week van de borstvoeding (1 t/m 7 augustus) centraal: 'je zou geen superkrachten nodig moeten hebben om borstvoeding en werk te combineren'. Bij voldoende ondersteuning op het werk hoeft weer gaan werken geen reden te zijn om te stoppen.
Nederlandse werknemers hebben onder meer recht op kolf- of voedpauzes, een kolfruimte en een koelkast om moedermelk te bewaren.
Dat klinkt goed, maar ook in Nederland doen verhalen de ronde over het schoonmaakhok en toilet als kolfruimte en stimagiserende opmerkingen van collega's en leidinggevenden. Kleine veranderingen kunnen dan ook een enorm verschil betekenen, zegt Niels Heselmans van de Vlaamse organisatie Opgroeien. Met de campagne #kolfgolf wil het Vlaamse agentschap alle initiatieven blijven aanmoedigen om borstvoeding alle kansen te geven.
Moeders geven borstvoeding omdat moedermelk alle nodige voedingsstoffen bevat, maar ook bestanddelen als prebiotica en antistoffen. Weet dat het spijsverteringskanaal van een baby de eerste maanden nog niet klaar is om vaste voeding te verteren. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt uitsluitend borstvoeding aan tot 6 maanden. De Europese Vereniging voor Pediatrische Gastro-enterologie, Hepatologie en Voeding spreekt over een periode van 4 tot 6 maanden exclusieve borstvoeding. Als je kind vaste voeding gaat eten, adviseert de WHO gewoon door te gaan met het geven van borstvoeding tot je kind 2 jaar of ouder is.
Maar ook één dag is beter dan geen dag. Moedermelk bevat verschillende stoffen die in koemelk niet zitten. Dat geldt zeker voor de moedermelk in de eerste paar dagen na de bevalling (colostrum).
Dat betekent niet dat kunstvoeding slecht is; ook die bevat de essentiële voedingsstoffen. De industrie zit er bovenop om moedermelk te evenaren, maar het blijft een benadering en (nog) niet alle bestanddelen zijn na te maken. Daarbij varieert de samenstelling van moedermelk met de tijd en verschilt die van moeder tot moeder.
Onderzoekers ontdekken steeds nieuwe stoffen in moedermelk. In juli verscheen een onderzoek over een speciaal soort suikermolecuul (myo-inositol) in moedermelk dat essentieel is voor de ontwikkeling van jonge hersenen, schrijft Scientias.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is inderdaad vreselijk hoe wij omgaan met moeders die borstvoeding willen geven. Je moet tegenwoordig wel heel sterk in je schoenen staan om te beginnen met borstvoeding, het begint al bij de geboortezorg die flesjes pusht.