Isolatie heeft gevolgen voor de samenstelling van microben in de darmen. Het aantal aanwijzingen groeit dat baby's die geboren zijn tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie blijvend een andere samenstelling van hun microbioom dan baby's die zijn geboren vóór de invoering van de lockdowns in maart 2020. Dit kan andere aspecten van de ontwikkeling van baby’s beïnvloeden. Ze kunnen bijvoorbeeld een verhoogd risico op allergieën en eczeem hebben.
Lockdown-babies hebben een ander microbioom
Onderzoekers van de New York University ontdekten in een (klein) cohort Amerikaanse baby's die geboren waren tijdens de eerste lockdown, een kleinere diversiteit aan microben. Dat vonden de onderzoekers in eerste instantie verrassend
Dat blijkt uit een aantal onderzoeken naar de effecten van pandemische beheersingsmaatregelen op de gezondheid van zuigelingen, schrijft Nature.

De kolonie micro-organismen die zich in het spijsverteringskanaal bevinden, het darmmicrobioom, is belangrijk voor de werking en ontwikkeling van je lichaam. Het samenspel van al die bacteriën, virussen, gisten en schimmels heeft een grote impact op je leven en hoe iemand zich voelt. Een onbalans zou verantwoordelijk zijn voor psychiatrische stoornissen, huidaandoeningen en maag-darmproblemen.

De eerste 1000 dagen - geteld vanaf de bevruchting - zijn van cruciaal belang voor het opbouwen van een gezond microbioom. Zonder de juiste vestiging van nuttige bacteriën in deze periode lopen baby's later een groter risico op gezondheidsproblemen. Baby’s verwerven darmmicroben vooral uit hun omgeving. Daarom maakt het al uit hoe je geboren wordt - vaginaal of keizersnede - en ook met wie en waarmee je in aanraking komt speelt een rol. Bij de keizersnede mist het kind net dat beetje poep uit de buurt van de anus.

Onderzoekers van de New York University ontdekten in een (klein) cohort Amerikaanse baby's die geboren waren tijdens de eerste lockdown, een kleinere diversiteit aan microben. Dat vonden de onderzoekers in eerste instantie verrassend. Maar toen ze beter nadachten over alle kansen om microben te verwerven die baby’s geboren tijdens de lockdown misliepen, zoals bezoeken aan speeltuinen en winkels, en contact met andere kinderen, ontdekten de onderzoekers dat wat ze dachten heel logisch was.

Niet alleen waren de darmmicrobiomen van de lockdown-baby's minder divers, een team van onderzoekers onder leiding van Liam O'Mahony, een immunoloog aan het University College Cork in Ierland ontdekten veranderingen in specifieke bacteriepopulaties in de darmen van Dublinse baby's. De in lockdown geboren baby’s hadden hogere niveaus van Bifidobacterium, een bacterie positief geassocieerd met borstvoeding en die negatief beïnvloedt wordt door antibiotica. Dat klinkt logisch, moeders hadden meer tijd en rust om de borstvoeding te laten slagen en (langduriger) voort te zetten. Ook liepen de baby's mogelijk minder snel infecties op waarvoor antibiotica nodig waren. Aan de andere kant hadden ze juist lagere niveaus van Clostridia, bacterieën die doorgaans uit de omgeving worden verkregen.

“Eén op de 4 baby’s had in de loop van het onderzoek nog geen ander kind van hun eigen leeftijd ontmoet”, zegt medeauteur Susan Byrne, kinderneuroloog aan het Royal College of Surgeons in Ierland, in Dublin. Byrne neemt aan dat de combinatie van binnenblijven, betere hygiëne, verminderde sociale interacties en de verhoogde stress die veel ouders ervaren, allemaal hebben bijgedragen aan het specifieke darmmicrobioom dat wordt aangetroffen bij baby's die rond deze tijd zijn geboren.

De vraag is hoe deze veranderingen de algehele gezondheid en ontwikkeling kunnen beïnvloeden. Het team uit Dublin ontdekten dat bij 12 maanden oude kinderen geboren tijdens de pandemie het veranderde microbioom het risico op het ontwikkelen van allergieën en eczeem sterk verhogen.

Dan is er nog de ingewikkelde link tussen de darmen en hersenen. Andere onderzoeksteams toonden verminderde communicatieve vaardigheden aan bij baby's geboren tijdens de lockdowns. Of dit in verband kan worden gebracht met hun microbioom is niet bekend. Ook zal er om de bevindingen te kunnen generaliseren meer onderzoek gedaan moeten worden. De omvang van de onderzoeken was niet al te groot.