Wil je gezond eten? Kies dan voor producten met veel onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn minder gezond omdat zij juist het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Eet daarom zo min mogelijk verzadigde vetten (...): Onverzadigd vet = Oké, Verzadigd vet = Verkeerd
Met deze mantra bestookt het Voorlichtingsbureau voor margarine, vetten en oliën de consument, overigens met Professor Katan aan zijn zijde (eet bruin brood met margarine en kroket). Maar gezondheid is helemaal geen hoofddoelstelling van het bureau - daar is het Voedingscentrum voor. Het ezelsbruggetje wordt dan ook vooral om strategische redenen ingezet, als middel om de eigen waar gunstig te positioneren ten opzichte van boter. Boter, vooral verzadigd vet, valt namelijk niet onder het productschap Margarine, Vetten en Oliën, maar onder het Productschap Zuivel. En dus wordt boter als de kwaaie pier in broodsmeersel- en bakland neergezet.
Nu zou de Zuivel-branche zijn eigen verhaal er tegenover kunnen stellen. Het is immers het jaar van de verzadigde vetten, die volgens toonaangevende dieetdeskundigen en trendwatchers weer helemaal in zullen raken. De promotie van boter bevindt zich echter op een erg laag pitje. Op zuivelonline staat een campagne uit 1996 en commercials uit 1986 en 1976. Uit deze eeuw is alleen een Kids-pagina te vinden. En die is nogal slordig in elkaar gestampt: in roomboter blijkt knoflook te zitten en grasboter wordt van vers gras gemaakt. Alsof de botermakers er zelf niet meer in geloven dat ze een superproduct hebben. Het wordt toch tijd om de mouwen weer eens op te stropen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Campina grasboter beweerd een gezonde keuze te zijn -).
Op het pakje staat vermeld:
Campina grasboter is de gezonde keuze, omdat het een betere balans tussen verzadigd en onverzadigd vet heeft dan gewone roomboter.
@Nick, ganzenvet bevat toch nog wel meer verzadigd vet dan olijfolie, maar je hebt gelijk dat er een genuanceerd moet worden. Of 2008 het jaar van het dierlijk vet gaat worden, is een andere dan of producten met veel verzadigd vet als ongezond mogen worden geafficheerd door concurrerende producten.
Hier zelfs een bericht dat niervet (70-80% verzadigd) goed is. Maar dat valt weer wel onder het voorlichtingsbureau, want geen zuivel. Geen idee of dat een betrouwaar verhaal is. Maar dat geldt voor zo ongeveer elk vet-evangelie.
Ik leef er anders prima mee.
"Een gebakje hier, een olijfje daar, een patatje zo, chocolaatje daar". Mijn definitie van "vette zooi" is alleszins anders. "Vet MOET", dat zou nog eens een slogan zijn.
Daarenboven worden hier een aantal dingen op een hoopje gegooid. Dierlijk vet is niet gelijk aan verzadigd vet. Smout en ganzenvet zijn daar het bewijs van. En mensen moeten gewoon eens leren dat je niet met ezelsbruggetjes kunt leven, noch met de steen der wijsheid kunt overleven.
Man, dat is een EZELSBRUGGETJE!