Wil je gezond eten? Kies dan voor producten met veel onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn minder gezond omdat zij juist het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Eet daarom zo min mogelijk verzadigde vetten (...): Onverzadigd vet = Oké, Verzadigd vet = Verkeerd
Met deze mantra bestookt het Voorlichtingsbureau voor margarine, vetten en oliën de consument, overigens met Professor Katan aan zijn zijde (eet bruin brood met margarine en kroket). Maar gezondheid is helemaal geen hoofddoelstelling van het bureau - daar is het Voedingscentrum voor. Het ezelsbruggetje wordt dan ook vooral om strategische redenen ingezet, als middel om de eigen waar gunstig te positioneren ten opzichte van boter. Boter, vooral verzadigd vet, valt namelijk niet onder het productschap Margarine, Vetten en Oliën, maar onder het Productschap Zuivel. En dus wordt boter als de kwaaie pier in broodsmeersel- en bakland neergezet.
Nu zou de Zuivel-branche zijn eigen verhaal er tegenover kunnen stellen. Het is immers het jaar van de verzadigde vetten, die volgens toonaangevende dieetdeskundigen en trendwatchers weer helemaal in zullen raken. De promotie van boter bevindt zich echter op een erg laag pitje. Op zuivelonline staat een campagne uit 1996 en commercials uit 1986 en 1976. Uit deze eeuw is alleen een Kids-pagina te vinden. En die is nogal slordig in elkaar gestampt: in roomboter blijkt knoflook te zitten en grasboter wordt van vers gras gemaakt. Alsof de botermakers er zelf niet meer in geloven dat ze een superproduct hebben. Het wordt toch tijd om de mouwen weer eens op te stropen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Whoehahahahahahahaha, "het jaar van de verzadigde vetten"!!!! *LOL*
@Robin,
Ik las het zelfs van Karine Hoenderdos, die vroeger nog anti was: "Vermijd de verzadigde vetten. Die zitten vooral in vet vlees, volle melkproducten, roomboter, harde margarines in een wikkel, kaas, koek, roomijs, chocolade en snacks."
Maar hier onlangs beweerde:
Dick: Ok Karine, dan nu de ultieme test om te zien of het je echt gaat lukken: wordt 2008 het jaar van de plantaardige of de dierlijke vetten? :-)))
Karine: Makkie. Dan worden het de dierlijke vetten.
Hoe dan ook, het is toch niet meer vol te houden dat boter een soort vergif is?
Vergif, vergif. Waarom alles zo zwart wit?
Alcohol is ook vergif. Letterlijk.
In een normaal, gemiddeld, hedendaags, nederlands dieet zitten al meer dan genoeg verzadigde vetten, zodat het geen kwaad kan een beetje te letten op al die extra vetten die we tegen komen.
Ik vind het heel goed dat de consument opgevoed wordt en weet wat ie eet.
Het is februari en ik zie nog geen enkel teken van het jaar van de verzadigde vetten. :-)
Gaat echt niet gebeuren ook. :-)
Robin, het zwart-witbeeld komt nu juist van de margarinepushers. Die zeggen dat je zo min mogelijk dierlijk vet moet eten en dus bijvoorbeeld ALTIJD in margarine of olie moet bakken, van jongs af aan. En het blok kaas is uit de schijf van vijf gegooid.
Hoenderdos' jaar van het dierlijk vet houdt lijkt mij ook een "met mate" advies in. Als je je voleet met boterhammen met kaas, eet je jezelf snel heel erg vol. Maar omeletten mag je in boter bakken en aardappels in ganzenvet.
Mijn punt hierboven: boter mag zichzelf dus wel weer eens wat steviger op de kaart zetten. En dan kan het best nog het jaar van het dierlijk vet worden. Ganzenvet en reuzel liggen nog dit jaar bij de AH.
Ik vind ze dus helemaal niet zo zwart-wit.Voor mijn gevoel ben jij degene die ons probeert te doen geloven dat ze dat wel zijn, maar ik zie het niet.
"Zo min mogelijk" is niet zwart wit.
"Geen" zou zwart wit zijn.
En dat kaas ooit in de schijf van vijf was opgenomen is een grof schandaal. Gelukkig is dat nu recht gezet. Niemand die zegt dat je geen kaas mag eten. Maar 'm in de schijf van vijf zetten is echt van den zotte.
Jij vergeet dat mensen tussendoor al genoeg vette zooi eten. Een gebakje hier, een olijfje daar, een patatje zo, chocolaatje daar. Dat gaat niet meer veranderen. Dus dan moet je iets veranderen aan de vette bereidingswijzen in eigen keuken.