Het panel beoordeelde de onderzoeken naar een positief gezondheidseffect van supplementen zoals B-vitamines, vitamine D, omega-3 vetzuren en cafeïne. De experts concludeerden dat weinig supplementen die claimen de hersengezondheid positief te beïnvloeden ook daadwerkelijk getest zijn op hun effect.
De beschikbare studies zouden te weinig bewijs leveren voor de stelling dat supplementen op latere leeftijd de hersenfuncties verbeteren of dementie helpen voorkomen. Ook het Voedingscentrum zet vraagtekens bij de werking van zogenaamde hersenfunctie-bevorderende supplementen.
Toch worden de supplementen volgens klinisch psycholoog en panellid Linda Clare gepromoot als producten die bewezen effectief zijn. Consumenten moeten een wat sceptischere houding aannemen ten opzichte van de supplementen, adviseren de gezondheidsexperts.
Het betekent nou echter ook weer niet dat alle supplementen per definitie slecht zijn, schrijft The Guardian. Mensen die vegetarisch of vegan eten en daardoor voedingsstoffen tekortkomen, zouden kunnen overwegen hun dieet aan te vullen met supplementen. Ouderen zouden hun geld daarentegen beter kunnen besteden aan een gezond dieet met veel groenten en fruit.
Overigens: of je van groenten en fruit gezonder wordt óf juist van het laten staan van 'fout' eten óf van die combinatie, is zo'n prangende vraag die de wetenschap nog steeds niet eenduidig heeft kunnen beantwoorden. Afgelopen jaar toonde de Grieks-Amerikaanse statisticus en epidemioloog John Ioannidis aan dat voedingswetenschappelijk onderzoek sowieso buitengewoon weinig zekere resultaten in termen van kennis heeft weten op te leveren. Dat zou ook kunnen gelden voor bovenstaand negatief oordeel over supplementen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ps bijv. regelmatig een echt mooie dashi (met zeewier, paddenstoelen - die als eerste veel langer getrokken, eventueel met een halve ongeschilde ui en in de lengte gehalveerde wortel erbij - gember, mierikswortel, knoflook, gefermenteerde sojasaus en bonitovlokken/ verse tonijn) - ook als basis voor een nog uitgebreidere Miso (met de uitgezeefde dashi ingrediënten deels mee gemalen met een staafmixer) - is ook zo een voorbeeld van supergezondheid (en lekkerte… mijn dashi/ Miso is onovertroffen in umami durf ik rustig te beweren).... niet alleen voor de hersenontwikkeling. Samen met veel bessen e.a. fruit erbij, noten, (groene groenten/ kruiden, kiemen, zwarte rijst, andere - gepofte - zaden door de Miso). Geen supplement nodig.... behalve misschien bij optredende ernstige aantastingen. Farmaceutica zijn vaak geen oplossing, alleen maar symptoombestrijding met vaak ernstige bij-effecten. Al wil ik het nut daarvan in sommige situaties zeker niet ontkennen. (dit overstijgt deze lijn.... maar veel hangt samen bij metabole aantastingen, waarvan hersenaantasting er maar één is)
"We examined the evidence relating to vitamin and mineral supplements, focusing primarily on the eight B vitamins, and vitamins D and E. We also discussed other well-known supplement ingredients commonly marketed for brain health including: the omega-3 fatty acids docosahexaenoic acid (DHA), eicosapentaenoic acid (EPA), and alphalinoleic acid (ALA); fish oil; medium-chain triglycerides (coconut oil); huperzine-A; caffeine; nicotinamide riboside; phosphatidylserine; curcumin; flavanols; coenzyme Q10 (CoQ10); ginkgo biloba; and apoaequorin (derived from jellyfish)'
Een uiterst discutabele keuze. Waar ik een aantal 'stofjes' mis, die ik als belangrijker zie.
Waarbij de opname van die 'stofjes' (zoals snelle afbraak daarvan in de lever) niet bekeken wordt. (zoals resveratrol - of curcuma, dat zonder co-existentie van bepaalde flavonolen snel verdwijnt uit het serum)
- bijv. bij ongeboren/jonge kinderen is natuurlijk jodium (en ook Omega 3) aangetoond uiterst belangrijk voor de hersenontwikkeling. Supplementen, of Jozo met chemisch jodium, zijn discutabel hierbij. Sea foods niet (bevatten beide stofjes veel, binnen een totale natuurlijke context).
- Alzheimer en Parkinson bij ouderen worden bijv. op een natuurlijke manier tegengegaan door bijv. een MD/ Japans dieet (ketogeen met veel vlees is nog maar de vraag), en door paarse vruchten. Bijv. blauwe bessen en bramen bevorderen de cognitieve processen. Plaquevorming en ontstekingsprocessen tegengaan is hierbij een centraal issue. Ook bij CVD, kanker, DB2 etc.
Supplementen zouden kunnen helpen misschien.... maar een gericht voedingspatroon veel meer. Dat overstijgt de eenzijdigheid van (de meeste) supplementen, en de focus op één, of maar enkele, 'stofjes'. Waaraan bepaalde voedingsmiddelen heel rijk kunnen zijn. Die voeding combineren is de grote kunst. Daarbij zou aanvulling met bepaalde supplementen misschien kunnen helpen.... maar welke? Als je bijv voor resveratrol/ kurkuma gaat.... drink hibiscus/kurkumawortelthee. Volle yoghurt en havermout voor de tryptofaan, vetten (en daarbij rauwkost ook) voor darmflora (de darm/hersenen axis is aangetoond). Met misschien een resveratrol (PQQ -PyrroloQuinoline Quinone) en/of kurkuma supplement erbij.... twee maal per week vette vis/ algen(wier)…. vasten. Ik kan hier meer over vertellen, maar stop maar, het moge duidelijker zijn.
Het rapport komt erg vooringenomen over. Van diverse stoffen wordt beschreven dat ze een essentiële rol spelen in hersenfuncties, er directe evidence is in studies dat ze een effect hebben, om vervolgens te concluderen dat die evidence onvoldoende is om het betreffende supplement aan te raden. De lat wordt zodoende onneembaar hoog gelegd en er wordt geen risk-benefit afweging gemaakt.
Bovendien wordt er in veel gevallen met een erg smalle blik gezocht, bijvoorbeeld alleen naar evidence dat een supplement helpt om Alzheimer te voorkomen. Dergelijke evidence is vrijwel onmogelijk te verkrijgen met een hoge graad van zekerheid, omdat preventie studies per definitie zeer lang moeten lopen.
Als dezelfde redeneringen losgelaten zouden worden op voeding, lichaamsbeweging, slaappatroon, ontspanning, etc., dan zou de conclusie daar ook luiden dat er onvoldoende bewijs is om het te adviseren. Als dat je conclusie is, moet je je gaan afvragen of je er wel op de juiste manier naar kijkt.
Ook hier is weer duidelijk dat het NIET te onderzoeken is omdat elk lichaam anders is, bij de 1 werkt zus, bij de ander zo, dat kan je gewoon NIET onderzoeken zonder praktijkvoorbeelden die je een paar jaar blijft volgen, minstens 5 jaar, dan heb je pas echte resultaten en effecten voor de lange termijn.
Absence of evidence does not mean evidence of absence (Carl Sagan). Veel gemaakte fundamentele fout.