Iemand die nog weet wat het Supplement van het Jaar 2018 was? Nee? Magnesium. Van het jaar 2019 dan? Ook niemand? Kurkuma. Op de Nationale Gezondheidsbeurs in februari werd dat alvast bekend gemaakt. Bezoekers van de beurs mochten “stemmen op hun favoriete vitamines, mineralen, kruiden en andere supplementen waar ze baat bij hebben,” aldus het bericht destijds van NPN, de branchevereniging van de voedingssupplementen.

De uitslag was verrassend, want kurkuma hield de winnaar van een jaar eerder achter zich op nummer 3 en de vaste waarde vitamine D op plaats 2.

Knalgeel
Voordat u nu elke maaltijd knalgeel gaat kleuren, even wat informatie. Kurkuma is een oosterse specerij, in de Indische keuken bekend als koenjit en gemaakt van de geelwortel. Het polyfenol kurkuma is een potente antioxidant waarvan in studies met hoge doses is aangetoond dat het een anti-inflammatoire werking heeft, zoals wel meer van die plantaardige gifstofjes.

Probleem is dat kurkuma vele verschijningsvormen heeft, ook als nep met dosis nul. Uit voeding wordt het slecht opgenomen. In hoge doses, in combinatie met stoffen die de opname door het lichaam verbeteren, zou het wel zeer goed werken en de laaggradige inflammatie, de bron van veel kwaad, verlagen.

Er is heel veel gestudeerd op en gejuicht over kurkuma. In het ene overzichtsartikel worden tal van voordelen opgesomd. Maar in het andere wordt vervolgens weer gehakt gemaakt van alle aannames.

Exemplarisch
Dat is exemplarisch voor veel onderzoek naar supplementen. Het hele veld is zo onoverzichtelijk en divers, dat er eigenlijk geen peil op te trekken is. Uit dat mistige landschap is niettemin een algemeen geaccepteerde, heldere aanbeveling naar voren getreden. Normaal gesproken heeft niemand extra vitaminen of voedingssupplementen nodig. ‘Normaal’ betekent dan: niet baby of hoogbejaard zijn, gezond eten en verstandig leven.

Het korte overzicht van het Voedingscentrum impliceert dat al die preparaten overbodig zijn en dat alleen een beetje extra vitamine D voor veel mensen gewenst is. Maar dat heeft dan niet eens met voeding te maken, maar met gebrek aan zonlicht. Sommigen moeten letten op hun K, B12 en foliumzuur.

Op de site voor professionals gaat het Voedingscentrum in een factsheet wat dieper in op de ‘suppletieadviezen vitamines, mineralen en spoorelementen’, maar komt bij hetzelfde advies uit, uiteraard.

Vitaminebehoefte
Weggegooid geld, die supplementen, heet het dan al gauw. ‘Dure plas’ is wat je krijgt van extra vitamine C en je bent hooguit 1 dag korter verkouden. Pillen met extra hoge doses zijn gevaarlijk en sportdrankjes doen niets. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat niet op. Aanvullen van vitaminen tot de ADH, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, is het enige dat veilig is. Maar nu we toch aan het twijfelen zijn: ieder mens heeft een andere vitaminebehoefte, dus een algemene optimale dosis voorschrijven heeft geen zin. Bovendien: “Voor de meeste microvoedingsstoffen zijn onvoldoende gegevens beschikbaar om vast te stellen of een te lage inname gepaard gaat met een tekort of nadelige gezondheidseffecten,” aldus het Voedingscentrum.

Dat dit minimalistische, doch verstandige advies aan dovemansoren gezegd is, mag blijken uit de verkoopcijfers van supplementen en sportvoeding. Inmiddels slikt bijna de helft van de Nederlanders iets extra’s, vooral vitamine C en D en multivitaminen. Het RIVM noteerde in 2017 dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen ook nog kruidensupplementen gebruiken.

‘Mainstreaming’
Supplementen zijn een miljoenenhandel in Nederland, met onze DSM als grootste leverancier. Volgens onderzoeksbureau Euromonitor vlakte de verkoop van merkvitaminepreparaten in 2019 echter wat af en verloor terrein aan huismerken. Daarom zoekt de handel met nieuwe producten nieuwe klanten in doelgroepen, zoals ouderen en zwangeren. Maar de verkoop van voedingssupplementen, zoals omega 3 en calcium+magnesium, nam flink toe, weer volgens Euromonitor.

Een stijgende omzet is ook te zien bij de sportvoedingpreparaten. NutritionInsight signaleert ’mainstreaming’ van sportvoeding en daarmee nieuwe gaten in de markt.

‘Weekend warriors’
Vroeger gebruikten alleen topatleten en bodybuilders speciale voeding met veel eiwitten en mineralen, nu klokt iedereen met een paar gymschoenen (ook wel ‘weekend warriors’ genoemd) pakken hippe proteïnedrank weg. Of maakt zelf een whey-toverdrank met poeder uit van die enorme bussen die ook bij de Action te koop zijn. Eiwitten stillen de honger goed, deze producten dreigen daarom ook een nieuw soort fast food te worden.

De ironie wil, dat de meeste consumenten van al die voedingssupplementen en vitaminepreparaten ze helemaal niet nodig hebben, terwijl degenen die ze wel kunnen gebruiken, ze niet kopen. De ‘worried well’, of wie daarnaar neigen, zijn toch al bewust van hun gezondheid en eten volgens de regels. Maar wie minder tijd, geld of verstand heeft om op zijn voeding te letten, koopt dat noodzakelijke beetje extra hulp van de zelfzorgmedicijnen niet. En dan is ook nog de enige vitamine die je echt extra nodig hebt, D, sinds 2019 uit het basispakket verdwenen.
Dit artikel afdrukken