Waar veel West-Europeanen gekoelde gemaksmaaltijden boven diepvries verkiezen, daar kiezen Polen voor traditionele Poolse diepvriesgerechten. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van EVD naar eettrends in acht West-Europese landen. De landenvergelijking heeft als doel voedingsmiddelenbedrijven een breder beeld te geven van trends op het gebied van gemaksvoeding, biologische producten, functionele voeding en regionale producten op buitenlandse markten in vergelijking met thuismarkt Nederland. Zo kunnen bedrijven kijken naar welk land ze bijvoorbeeld willen exporteren. De studie levert enkele opmerkelijke resultaten op. Zo kwam de Iersemarkt voor functionele voeding later op gang dan de Belgische, maar is deze al wel groter en daalt het vertrouwen van de Belgen in de gezondheidseffecten van functionele voeding. In Duitsland staan functionele voedingsmiddelen wel volop in de belangstelling. In hun voeding zoeken Europeanen duidelijk naar verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. Kiest de Duitser vooral voeding die cholesterol-verlagend is of de spijsvertering verbetert, Fransen en Spanjaarden kiezen producten die obesitas terugdringen. Voor Ieren zijn de welzijnsbevorderende eigenschappen van probiotica en de positieve effecten weer belangrijk.

Bron: Voedingsmiddelentechnologie met dank aan mkbnet
Dit artikel afdrukken