Fout is fout en goed is goed. Dat vinden - gelukkig niet alle - kwaliteitsmanagers in de levensmiddelenindustrie. Dat zeg ik zo omdat ik het zonde vind dat er 2 miljoen kilo vlees van de markt dreigt te verdwijnen omdat er een verdenking is tegen Willy Selten.
Mijn stukje van gisteren over de 2 miljoen kilo met weggooien bedreigd vlees in de diepvries van het failliete Brabantse vleeswerkingsbedrijf Willy Selten leidde tot een deels merkwaardige discussie. Goed vlees moest volgens sommige commentatoren lijden onder fout. Om het simpel te zeggen: in een tijd waarin we de voedselverspilling willen terugdringen, kun je niet zonder er verder over na te denken zomaar alles weggooien als je met een beetje verstand van zaken het goede van het foute vlees kunt scheiden.
Hoe je dat doet, is niet anders dan wat curator Jaap van der Meer deed:
- pak de enkele technische delen en kijk of die uit een EU-waardig slachthuis komen: die zijn echt gegarandeerd goed (als je daar niet op vertrouwt, zeg je alle vertrouwen in de EU-keurmeesters op)
- kijk of de zgn. snippers (de grondstof voor gehakt vlees) uit EU-waardige slachthuizen komen. Als je ook die wilt redden: monster ze en test of ze sporen van fraude bevatten
En daarom is er maar één vraag die ons nu moet bezighouden: waarom moet de curator die het goede vlees probeert te redden de NVWA uitleggen dat je deel voor deel de voorraad door kunt lopen? De NVWA wil daar - gesteund door de staatssecretaris - niet van horen en geeft het vlees niet vrij voor verkoop. Omdat, zoals de NVWA bij monde van zijn directeur zei, er paardenvlees in de inkoop, maar niet in de verkoopadministratie van het bedrijf is gevonden. In de uitzending van Nieuwsuur van gisteren werd duidelijk dat er ook prima identificeerbare losse delen rundvlees deel uitmaken van de 2 miljoen kilo die met weggooien bedreigd wordt.
Disproportioneel
Weet je nog hoe de hele affaire over het paardenvlees van Willy Selten begon? Er werd paardenvlees gevonden in de kant-en-klare lasagne. Eerst in Engelse gevangenissen, daarna bij super Tesco en daarna in supers in heel Europa. Pas daarna realiseerden de Europese NVWA's zich dat er iets aan de hand was en gingen ze op zoek. Uiteindelijk leidde het spoor naar Selten in het Brabantse Oss.
Nu moet opnieuw de buitenwereld - in dit geval de curator - de NVWA erop wijzen dat er iets aan de hand is. Een weggooischandaal dat disproportioneel genoemd mag worden. Als we tenminste de curator mogen geloven die samen met een onafhankelijke deskundige én een NVWA medewerker heeft vastgesteld dat hij bergen EU-conform veilig vlees heeft aangetroffen in de vriescellen van Selten.
Wat vind je: moet de NVWA gewoon even op zoek naar de gegarandeerd veilige delen of moet alles maar worden weggegooid omdat er niet gegarandeerd kan worden dat er met delen van de voorraad iets niet in de haak is? Wie tegen weggooien is, moet zich realiseren dat dat de Nederlandse overheid een boel centjes kan kosten. Het betekent namelijk dat de tent van Selten niet had hoeven te failleren en geeft de curator en advocaat van Selten alle argumenten in handen om een forse schadeclaim tegen de NVWA en de Nederlandse overheid in te dienen. Wie voor weggooien is, moet zich realiseren dat hij zomaar een berg goed vlees van zo'n 5 à 6.000 koeien en paarden in de plomp wil gooien. Krankzinnig en niet te verantwoorden!
Fotocredits: still, Harry Paul, directeur NVWA, NOS
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
Hoe je dat doet, is niet anders dan wat curator Jaap van der Meer deed:
- pak de enkele technische delen en kijk of die uit een EU-waardig slachthuis komen: die zijn echt gegarandeerd goed (als je daar niet op vertrouwt, zeg je alle vertrouwen in de EU-keurmeesters op)
- kijk of de zgn. snippers (de grondstof voor gehakt vlees) uit EU-waardige slachthuizen komen. Als je ook die wilt redden: monster ze en test of ze sporen van fraude bevatten
En daarom is er maar één vraag die ons nu moet bezighouden: waarom moet de curator die het goede vlees probeert te redden de NVWA uitleggen dat je deel voor deel de voorraad door kunt lopen? De NVWA wil daar - gesteund door de staatssecretaris - niet van horen en geeft het vlees niet vrij voor verkoop. Omdat, zoals de NVWA bij monde van zijn directeur zei, er paardenvlees in de inkoop, maar niet in de verkoopadministratie van het bedrijf is gevonden. In de uitzending van Nieuwsuur van gisteren werd duidelijk dat er ook prima identificeerbare losse delen rundvlees deel uitmaken van de 2 miljoen kilo die met weggooien bedreigd wordt.
Disproportioneel
Weet je nog hoe de hele affaire over het paardenvlees van Willy Selten begon? Er werd paardenvlees gevonden in de kant-en-klare lasagne. Eerst in Engelse gevangenissen, daarna bij super Tesco en daarna in supers in heel Europa. Pas daarna realiseerden de Europese NVWA's zich dat er iets aan de hand was en gingen ze op zoek. Uiteindelijk leidde het spoor naar Selten in het Brabantse Oss.
Nu moet opnieuw de buitenwereld - in dit geval de curator - de NVWA erop wijzen dat er iets aan de hand is. Een weggooischandaal dat disproportioneel genoemd mag worden. Als we tenminste de curator mogen geloven die samen met een onafhankelijke deskundige én een NVWA medewerker heeft vastgesteld dat hij bergen EU-conform veilig vlees heeft aangetroffen in de vriescellen van Selten.
Wat vind je: moet de NVWA gewoon even op zoek naar de gegarandeerd veilige delen of moet alles maar worden weggegooid omdat er niet gegarandeerd kan worden dat er met delen van de voorraad iets niet in de haak is? Wie tegen weggooien is, moet zich realiseren dat dat de Nederlandse overheid een boel centjes kan kosten. Het betekent namelijk dat de tent van Selten niet had hoeven te failleren en geeft de curator en advocaat van Selten alle argumenten in handen om een forse schadeclaim tegen de NVWA en de Nederlandse overheid in te dienen. Wie voor weggooien is, moet zich realiseren dat hij zomaar een berg goed vlees van zo'n 5 à 6.000 koeien en paarden in de plomp wil gooien. Krankzinnig en niet te verantwoorden!
Fotocredits: still, Harry Paul, directeur NVWA, NOS
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De zaak onder het tapijt schuiven om schadeclaims te ontlopen lijkt mij een strategie die thuis hoort in een bananenrepubliek.
Ik denk dat Niels in die ene zin erg goed opschrijft hoe de situatie eruit ziet: de slimme curator Jaap van der Meer toont aan dat de NVWA en daarachter de Nederlandse overheid in een onmogelijke positie zijn gekomen. Dat is geen goed nieuws voor Nederland. Gelukkig ziet het publiek het nauwelijks. Juristen wel. Ik denk dat ze met spanning zitten te kijken naar de afloop hiervan.
Dick, voordat de Foodlog lezers denken dat 2000 ton laagwaardig rundvlees veel is, een waar gebeurt verhaal uit de praktijk: het Braziliaanse concern Marfrig heeft de afgelopen 12 maanden honderden tonnen gekoelde luxe rundvleesdelen (waarde ongeveer 10-15 euro per kg) voor een prikkie (< 5 euro/kg) verkocht aan afnemers in landen als Kosovo en Albanië. Schade loopt in de miljoenen. Gevolgen van open end commodity produceren. Geen fraude, niets weggegooid. Behalve miljoenen van onwetende aandeelhouders. Wat vind jij, Dick ?
Zé, ik vind dat dom( ja, ook zakelijk: ik zou als belegger - ben ik niet, helaas - een andere visie op de markt voor rundvlees hebben). Ik vind ook dat jij met je opmerking de wijsheid van het spreekwoord dat wie het kleine niet eert, het grote niet weerd is, ontkent en de aandacht van het onderwerp afleidt.
Dick, lees 'Waste' van Tristram Stuart er op na. 50% van alle voedsel bereikt onze magen niet. Als we dat percentage kunnen verhogen, kunnen we 9 miljard mensen voeden met twee vingers in de neus. Want daar gaat dit onderwerp toch over ? Weggooien ? En stel ik dat geld van aandeelhouders weggooien net zo verdorven is als voedsel weggooien. On topic: als 1% van Selten's vlees onveilig is en niemand kan preciseren welk deel dat is, doos voor doos, kg voor kg, dan vind ik het acceptabel dat het vernietigd wordt en niet voor een schijtprijs de concurrentie aan gaat met vlees dat A1 is. Capiche ?