Afvallen is een van de meest populaire goede voornemens aan het begin van het jaar. Met die gedachte in het achterhoofd en het gegeven dat de helft van de Amerikanen een dieet volgen, stelt U.S. News & World Report jaarlijks een dieetranglijst samen.
Dit jaar rangschikte het in rankings gespecialiseerde blad 24 diëten in verschillende categorieën met de hulp van meer dan 30 voedingsdeskundigen, artsen en epidemiologen. Die moeten 'iedereen helpen een dieet te vinden om zijn doelen te bereiken'. De ranglijst beoordeelt diëten die goed onderzocht zijn en tips geven voor blijvend gewichtsverlies.
Mediterraan dieet voor zesde keer kampioen
Dit jaar werd de methodologie iets bijgewerkt, maar staat desondanks het mediterrane dieet voor het zesde achtereenvolgende jaar op nummer 1. Net als vorig jaar behaalden DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) en flexitarisch eten een gedeelde tweede plaats in de categorie 'algemeen'. Alle drie deze diëten zijn meer een levensstijl dan een afslankdieet. Ze kenmerken zich door een hoofdrol voor plantaardig voedsel en spaarzame consumptie van (rood) vlees.
Hoewel de eetpatronen van de 3 koplopers kunnen leiden tot gewichtsverlies, gaat het vooral over een gezond eetpatroon. Het gewichtsverlies kan een extra voordeel zijn. Het mediterrane dieet heeft de meeste wetenschap achter zich en wordt aangeprezen om de hartgezondheid op peil te houden. Het DASH-dieet is ontwikkeld op basis van onderzoeken die zijn gesponsord door het Amerikaanse National Heart, Lung and Blood Institute. Het is bedoeld om hoge bloeddruk te helpen verlagen en het cholesterolgehalte te verbeteren. Het voornaamste verschil met het mediterrane dieet is dat DASH een behoorlijke hoeveelheid zuivel bevat vanwege de natrium/kaliumverhouding en meer concrete aanbevelingen en adviezen geeft over te eten hoeveelheden en limieten.
Deelcategorieën
Naast de algemene categorie zijn er ook verschillende deelcategorieën in ranglijsten gegoten. Het overall beste dieet scoort, net als de nummers 2, ook goed in de ranglijsten voor verschillende aandoeningen. Zo krijgt het mediterrane dieet een hoge positieve ranking voor 'diabetes', 'hartgezondheid' en 'gezondheid van botten en gewrichten'. De mediterrane eetstijl is ook 'gezinsvriendelijk', 'makkelijk te volgen' en het beste 'plantaardige dieet'.
Crash-diëten
In de categorie voor snel gewichtsverlies - met de vraag of deze categorie überhaupt wel zou moeten bestaan - bungelt het mediterrane dieet onderaan. In deze categorie pronken hele andere diëten met de kopposities: keto, Atkins en andere afslankprogramma's die vooral bestaan uit voorverpakt voedsel. De categorie is populair onder consumenten omdat deze crashdiëten je snel kilo's laat afvallen, maar het gewichtsverlies is niet altijd blijvend.
Op de overall ranglijst scoort het populaire keto-dieet dan weer niet zo goed, met een 20e plaats op een totaal van 24 onderzochte diëten. De 'prijs' voor het slechtste dieet ging dit jaar naar het ‘Raw Food’-dieet. Daarbij mogen volgers alleen onbewerkt voedsel eten dat niet is gekookt, in de magnetron is bereid, is bestraald, genetisch gemanipuleerd is of is blootgesteld aan pesticiden of herbiciden. De experts waren vooral bezorgd over de volledigheid van de voeding.
Wat eten zoals mensen dat doen rond de Middellandse Zee precies is, is al die jaren nog steeds weinig duidelijk. Het lijkt inderdaad te gaan om veel groenten en fruit en beperkt dierlijk voedsel. Volgens cardioloog Anseem Malhotra - die in 2018 eventjes populair was door zijn Pioppi-dieet - is het vooral een leefstijl.
Dit artikel afdrukken
Mediterraan dieet voor zesde keer kampioen
Dit jaar werd de methodologie iets bijgewerkt, maar staat desondanks het mediterrane dieet voor het zesde achtereenvolgende jaar op nummer 1. Net als vorig jaar behaalden DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) en flexitarisch eten een gedeelde tweede plaats in de categorie 'algemeen'. Alle drie deze diëten zijn meer een levensstijl dan een afslankdieet. Ze kenmerken zich door een hoofdrol voor plantaardig voedsel en spaarzame consumptie van (rood) vlees.
Hoewel de eetpatronen van de 3 koplopers kunnen leiden tot gewichtsverlies, gaat het vooral over een gezond eetpatroon. Het gewichtsverlies kan een extra voordeel zijn. Het mediterrane dieet heeft de meeste wetenschap achter zich en wordt aangeprezen om de hartgezondheid op peil te houden. Het DASH-dieet is ontwikkeld op basis van onderzoeken die zijn gesponsord door het Amerikaanse National Heart, Lung and Blood Institute. Het is bedoeld om hoge bloeddruk te helpen verlagen en het cholesterolgehalte te verbeteren. Het voornaamste verschil met het mediterrane dieet is dat DASH een behoorlijke hoeveelheid zuivel bevat vanwege de natrium/kaliumverhouding en meer concrete aanbevelingen en adviezen geeft over te eten hoeveelheden en limieten.
Deelcategorieën
Naast de algemene categorie zijn er ook verschillende deelcategorieën in ranglijsten gegoten. Het overall beste dieet scoort, net als de nummers 2, ook goed in de ranglijsten voor verschillende aandoeningen. Zo krijgt het mediterrane dieet een hoge positieve ranking voor 'diabetes', 'hartgezondheid' en 'gezondheid van botten en gewrichten'. De mediterrane eetstijl is ook 'gezinsvriendelijk', 'makkelijk te volgen' en het beste 'plantaardige dieet'.
Crash-diëten
In de categorie voor snel gewichtsverlies - met de vraag of deze categorie überhaupt wel zou moeten bestaan - bungelt het mediterrane dieet onderaan. In deze categorie pronken hele andere diëten met de kopposities: keto, Atkins en andere afslankprogramma's die vooral bestaan uit voorverpakt voedsel. De categorie is populair onder consumenten omdat deze crashdiëten je snel kilo's laat afvallen, maar het gewichtsverlies is niet altijd blijvend.
Op de overall ranglijst scoort het populaire keto-dieet dan weer niet zo goed, met een 20e plaats op een totaal van 24 onderzochte diëten. De 'prijs' voor het slechtste dieet ging dit jaar naar het ‘Raw Food’-dieet. Daarbij mogen volgers alleen onbewerkt voedsel eten dat niet is gekookt, in de magnetron is bereid, is bestraald, genetisch gemanipuleerd is of is blootgesteld aan pesticiden of herbiciden. De experts waren vooral bezorgd over de volledigheid van de voeding.
Wat eten zoals mensen dat doen rond de Middellandse Zee precies is, is al die jaren nog steeds weinig duidelijk. Het lijkt inderdaad te gaan om veel groenten en fruit en beperkt dierlijk voedsel. Volgens cardioloog Anseem Malhotra - die in 2018 eventjes populair was door zijn Pioppi-dieet - is het vooral een leefstijl.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het mediterrane dieet is een begrip. Het wordt al zeker een halve eeuw genoemd in onderzoeken, bijvoorbeeld het roemruchte Zeven Landen Onderzoek dat voor een deel ook in Nederland werd gedaan. Wie er over las en hoorde wist wat het dieet behelst.
Dacht u? Dacht ik? Opeens weet ik het helemaal zo zeker niet.
Nu hierboven staat geschreven dat het weer het beste dieet denkbaar wordt genoemd door deskundigen, overkwam het me. Was ik het vergeten of heb ik het nooit precies geweten? Wat is het mediterrane dieet? Vlug even googelen. En dan de rare gewaarwording: veel vage omschrijvingen op het internet en niet echt houvast. Wat Spanjaarden eten en doen (leefstijl) telt al vast niet mee.
Weet iemand het fijne er van nog van vroeger of heeft iemand nieuw inzicht in deze?
Ik associeer het mediterrane dieet met vis, olijfolie en rode wijn, maar misschien heb ik een selectief geheugen ;-)
Ik sprak vanmiddag Yneke Kootstra. Zij stoort zich aan dit soort verkiezingen.
Yneke, zou je zelf willen uitleggen waarom?
Olie, olie, olie, veel meer dan het eetlepeltje van ons VC.
Het Mediterraan dieet is niet meer te vinden in de Europese landen rond de Middellandse zee zoals het vroeger was. Maar nog steeds zien we dat olijfolie een belangrijke bron van koolhydraten is:
San Marino 24 liter pp per jaar (1 liter per week voor een 2-persoons huishouden, 8000kCal),
Griekenland 12 liter,
Spanje 11,7 liter,
Italië 8,2 liter,
Portugal 7,9 liter,
Nederland 0,9 liter.
(bron)
Voorheen waren het de lokale groentes en vruchten, van 's morgens tot 's avonds. Vanaf het vroege voorjaar schapen- en geiten zuivel, pas later in het jaar en in de winter de kaas daarvan. Kippen, eieren, vis, schapen- en geitenvlees met ingewanden, het hele jaar door. (runderen zijn daar niet veel). Alle bereidingen rijkelijk voorzien van verse kruiden, die veel Carvacrol en Thymol bevatten. Zoals oregano, tijm, rozemarijn, lavendel, maar we vinden ze te penetrant en laten ze daarom gemakshalve weg net zo als knoflook.. Ongeraffineerd zeezout waarin veel sporenelementen. Wel zoete vruchten en honing maar geen suiker, nog steeds te zien aan de recepten van mediterrane lekkernijen.
Wat daar van over is?
Wel de namen, maar meest Mediterraan-like (veel imitatie), in geheel andere verhoudingen, sluit niet aan bij onze eetcultuur en eetmomenten. Voor goede olijfolie waaraan de gezonde stofjes niet zijn onttrokken voor gebruik in de cosmetica industrie moet je tegenwoordig zelf op pad.
Zie ook: Etikettering vermeldt niet wat eruit gehaald is.
Onontbeerlijk is een goede olijfolie als aanzienlijk deel van de dagelijkse calorie inname, met een aantal gezondheidseffecten van de kleine bestanddelen zoals Tocoferolen (vit, E), Fenolen, Squaleen, Sterolen (ß-sitosterol) en Oleocanthal. Deze laatste zit vooral in Agoureleo (Grieks), de olijfolie geproduceerd uit onrijpe, dus groene olijven die helaas beperkt houdbaar en beperkt leverbaar is. De smaak is pittig, peper-achtig door de aan ibuprofeen verwante stoffen.
Meer over die kleine stofjes in olijfolie op Food-info: Deel 1 en Deel 2 (Nederlandstalig).
Het koopadvies van Tom Mueller luidt:
"Unlike many wines, which improve with age, extra virgin olive oil is perishable: like all natural fruit juices, its flavor and aroma begin to deteriorate within a few months of milling, a decline that can accelerate when the oil is bottled. To get the freshest oil, and cut out middlemen who often muddy olive oil transparency and quality, buy as close to the mill as possible." (ISBN:// 9780393070217)
#4 Joep, je bedoelt een belangrijke bron van vet... #relevantfoutje
#3 Het lukt je weer Dick :-))
Natuurlijk zijn dit soort verkiezingen stom. Voedingswetenschappers werken 'Evidence Based'. Wanneer je een voedingswetenschapper vraagt wat een goed dieet is dan blijft het hangen in wat inmiddels wetenschappelijk bewezen is met de verstrekkende implicatie dat wat niet bewezen is dus wel onjuist zal zijn.
Dat maakt ook dat de gemiddelde voedingskundige, arts en zeker een epidemioloog blijft hangen in algemeenheden waar ze geen buil aan kunnen vallen. Want behalve het inderdaad vage mediterrane dieet en het zouteloze DASH dieet kunnen we alleen kijken naar wat de consensus is: meer plantaardig, minder bewerkt. DASH en mediterraan passen daar perfect in.
En waarom zou je een arts vragen welk dieet het beste is? De gemiddelde arts heeft tijdens zijn studie een middag voedingsonderricht gehad en blijft wellicht steken in een vetarm advies als dat jaren geleden is. Hij of zij kan wellicht wel goed beoordelen hoe de therapietrouw is maar verder hecht ik weinig waarde aan het oordeel van de gemiddelde arts. (En voor alle artsen die het beter doen, ik heb het over de gemiddelde arts)
Het wordt tijd dat we voor diëten kijken naar wat 'Practice Based' is. Van deskundigen die in de praktijk met echte mensen werken en hun voortschrijdend inzicht gebruiken voor veranderingen. Die resultaten zien.
En dat betekent dat een lijst diëten samengesteld door de meest effectieve diëtisten waarschijnlijk een heel ander plaatje geeft. Niet alleen in de VS maar zeker ook in Nederland. Dan zal een koolhydraatbeperkt dieet of zelfs ketodieet veel hoger staan. Laten we Connie Hoek, Harriet Verkoelen of Janet Noome eens een lijst laten samenstellen!