Verantwoording
U.S. News legt in het dossier bij de dieetvergelijking uit hoe de beoordelingsprocedure was opgezet en welke uitgangspunten en definities de experts gehanteerd hebben bij het opstellen van de rankings.
Het blad liet het panel, bestaande gerenommeerde experts op de gebieden van voedingspatronen, voedingsleer, obesitas, voedingspsychologie, diabetes en hartziekten, de diëten beoordelen in 7 categorieën. Dat waren respectievelijk:
1. hoe gemakkelijk is dit dieet te volgen?
2 & 3 wat zijn het korte termijn en lange termijn gewichtsverlies
4. is het volwaardig in voedingswaarde
5. is het veilig
6 & 7. heeft het de potentie voor het voorkomen of onder controle houden van diabetes en hartziekten.
DASH: niet om af te vallen, wel gezond
Het DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dieet blijkt het best te scoren in alle categorieën. Het wordt door de Amerikaanse overheid aanbevolen om hoge bloeddruk tegen te gaan. Hoewel het niet geschikt is om af te vallen, scoort het erg goed op de gezondheidsaspecten en daarmee kwam het met een score van 4,1 uit 5 op de eerste plaats uit.
Het DASH dieet legt de nadruk op het eten waarvan we allemaal al eens gehoord hebben dat het gezond is (fruit, groente, volkoren, magere eiwitten en magere zuivel), het vermijden van het eten dat we té lekker zijn gaan vinden (vetrijke en calorievolle snacks en zoetigheid, rood vlees) en het terugdringen van je zoutinname. Het lijkt wel wat op andere hoogscorende diëten als TLC (Therapeutic Lifestyles Changes), dat op 2 staat, het Mayo Clinic dieet en het Mediterrane dieet die samen met het Weight Watchers dieet op 3 staan. Ook lijkt het op vegetarisch eten dat echter pas op een gedeelde 11e plaats komt.
De winnaars per categorie
- Beste dieet om af te vallen: 1. Weight Watchers, 2. HMR dieet (Health Management Resources)
- Beste diabetesdieet: gedeelde eerste plaats voor het Biggest Losers-dieet en het DASH-dieet
- Beste dieet voor je hartgezondheid: 1. Ornish dieet, 2. TLC dieet
- Beste commerciële afvalprogramma: 1. Weight Watchers, 2. Jenny Craig
- Beste gezond eten dieet: 1. DASH, 2. TLC dieet
- Gemakkelijkst te volgen dieet: 1. Weight Watchers, 2. Jenny Craig
- Beste plantaardige dieet: 1. Mediterraans dieet, 2. Flexitarisch eten
De volledige ranglijst
In ex aequo-notering, waarbij de volgende positie steeds opschuift met het aantal gelijke geëindigden op een plek in het klassement:
1, zoals gezegd, het Dash dieet met 4,1 punten (van maximaal 5).
2. TLC (4)
3. gedeeld door Mayo Clinic dieet, Mediterraans dieet en Weight Watchers (3,9)
6. gedeeld door Flexitarian dieet en Volumetrics (3,8)
8. Jenny Craig (3,7)
9. gedeeld door het Biggest Loser dieet en het Ornish dieet (3,6)
11. gedeeld door traditioneel Aziatisch eten en vegetarisch eten (3,5)
13. gedeeld door het Anti-Inflammatory dieet, Slim-Fast en het Spark Solution dieet (3,3)
16. gedeeld door het Flat Belly dieet, HMR en Nutrisystem dieet (3,2)
19. gedeeld door het Abs dieet, Engine 2 dieet, South Beach dieet en veganistisch eten (3,0)
24. gedeeld door het Zone dieet, Eco-Atkins en het glycemische index-dieet (2,9)
26. gedeeld door macrobiotisch eten en Medifast (2,7)
28. gedeeld door het Acid Alkaline dieet en het Supercharged Hormone dieet (2,6)
30. gedeeld door het Body Reset dieet en het Fast dieet (2,5)
32. gedeeld door het Atkins dieet en het Raw Food dieet (2,3)
34. het Dukan-dieet en het paleodieet (2 uit 5 punten).
Paleo: niet te repliceren
Paleo eindigt in de bezemwagen. In The Huffington Post wordt kernachtig samengevat waarom de ranking er uit ziet zoals hij er uit ziet. De laatste plaats van het paleodieet wordt er als volgt toegelicht: 'Experts hadden met het paleodieet in elke categorie wel een appeltje te schillen. Onafhankelijk van welk doel de diëter heeft - afvallen, hartgezondheid of een makkelijk te volgen dieet - concludeerden de experts dat diëters hun heil beter elders konden zoeken. "Een echt paleodieet zou wel eens een hele goede optie kunnen zijn: mager, puur vlees, stapels wilde planten", zei een expert - om daar vervolgens snel aan toe te voegen dat een dergelijk regime in onze moderne tijden moeilijk te repliceren zou zijn.'
Wil je de volledige toelichting bij ieder dieet lezen, dan kun je bij het dossier op U.S. News terecht.
*De experts, hier met hun expertise kort beschreven: Kathie Beals, Ph.D., R.D., Associate professor, clinical, division of nutrition, University of Utah, Salt Lake City. Amy Campbell, M.S., R.D., L.D.N. C.D.E., Nutrition and Wellness Consultant and Writer. Lawrence Cheskin, M.D., Founder and director, Johns Hopkins Weight Management Center, Baltimore. Michael Davidson, M.D., Director of preventive cardiology, University of Chicago Medical Center. Marion Franz, M.S., R.D., Nutrition and health consultant, Nutrition Concepts by Franz, Inc., Minneapolis. Teresa Fung, Sc.D., R.D., L.D.N., Professor of nutrition, Simmons College, Boston. Andrea Giancoli, M.P.H., R.D., Nutrition advocate, consultant and communicator, Los Angeles. Carole V. Harris, Ph.D., Senior Fellow, Public Health Division, ICF International. David Katz, M.D., M.P.H., Director, Yale-Griffin Prevention Research Center, Derby, Conn. Penny Kris-Etherton, Ph.D., R.D., Distinguished Professor of Nutrition, the Pennsylvania State University, University Park, Pa. Robert Kushner, M.D., Clinical director, Northwestern Comprehensive Center on Obesity, Chicago. JoAnn Manson, M.D., Dr.P.H., Michael and Lee Bell Professor of Women's Health, Harvard Medical School, Boston, Mass. Lori Mosca, M.D., M.P.H, Ph.D., Director of preventive cardiology, New York-Presbyterian Hospital, N.Y. Yasmin Mossavar-Rahmani, Ph.D., R.D., Associate professor of clinical epidemiology and population health, Albert Einstein College of Medicine, New York. Elisabetta Politi, M.P.H., R.D., C.D.E., L.D.N., Nutrition director, Duke Diet and Fitness Center, Durham, N.C. Rebecca Reeves, M.P.H., Dr.P.H., R.D., Adjunct assistant professor, University of Texas School of Public Health, Austin. Michael Rosenbaum, M.D., Professor of clinical pediatrics and clinical medicine and associate director of the Clinical Research Resource at Columbia University Medical Center, N.Y. Lisa Sasson, R.D., Clinical associate professor of nutrition, food studies and public health, New York University. Joanne Slavin, Ph.D., R.D., Professor, department of food science and nutrition, University of Minnesota, Twin Cities. Laurence Sperling, M.D., Director of preventive cardiology, Emory Clinic, Atlanta. Sachiko St. Jeor, Ph.D., R.D., Professor Emeritus of Internal Medicine, University of Nevada School of Medicine, Reno, Nevada. Brian Wansink, Ph.D., Director, Food and Brand Lab, Cornell University, Ithaca, N.Y.
Fotocredits: ereleases.com
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
huib #20, Fascinerend artikel. Het laat tegelijk zien waarom fruit consumptie waarschijnlijk maar een beperkt onderdeel was:
Carrigan says the discovery might explain why human brains evolved to link pleasure pathways with alcohol consumption—ethanol was associated with a key food source.
Datzelfde geldt voor suiker; zoet is geassocieerd met gezond eten. In beide gevallen geldt dat echter alleen voor kleine hoeveelheden suiker en alcohol; er was blijkbaar geen evolutionaire druk om voor suiker en alcohol ook een signaal van 'nu is het genoeg' te ontwikkelen, zoals we dat voor vet en eiwit hebben. dat impliceert dat we zoveel vet en eiwit beschikbaar hadden, dat we moesten stoppen met eten voordat we gingen overeten -maar dat overeten op suiker en alcohol blijkbaar geen issue was.
Huib #17, come on. Bovenstaande 'onderzoek' rammelt. Er worden aspecten in meegenomen als 'hoe gemakkelijk is dit dieet te volgen'; kortom, haalbaarheidsdenken. We bekijken helemaal niet wat echt 'het beste' is, maar wat het simpelste in te voeren is. Er zit dus vantevoren al een compromis ingebakken.
De beste constatering zit ana het eind:
"Een echt paleodieet zou wel eens een hele goede optie kunnen zijn: mager, puur vlees, stapels wilde planten", zei een expert - om daar vervolgens snel aan toe te voegen dat een dergelijk regime in onze moderne tijden moeilijk te repliceren zou zijn.
Juist die compromissen wil ik graag ter discussie stellen. Dan blijkt namelijk, dat er (net als met de milieuvriendelijke plofkip) allerlei lastige dilemma's zijn.
Dit onderzoek is denk ik zowel begrijpelijk als interessant voor je non-food CDA volgers, Irene #19. Het gaat terug naar de Schepping en beschrijft de oorsprong van onze trek in alcohol en ons vermogen überhaupt ethanol te kunnen verteren. Het begon namelijk met gevallen fruit, appels bijvoorbeeld, waarin de suiker door bacteriën wordt omgezet in alcohol. Misschien wel de belangrijkste vorm van fermentatie!
Je kan je nu dus dronken paleo'ers voorstellen, zwalkend over de steppen. Ze hebben na al die alcohol trek in een vette bek, dus stappen ze tijdelijk van hun geloof in lean meat af en schrokken een vette berenhap naar binnen.
Verder laat ik het plan voor een V, H & G kookboek nog even gisten.
Ik vraag mij wel eens af of paleo's ook "potgrond" aten, dus gefermenteerde planten. Compost, zo je wilt, dat is misschien minder een landbouw term. Het maakt planten veel verteerbaarder, en je kon compost in de paleotijd ook zo van de grond rapen. En ook gefermenteerde vruchten, die hingen te rotten aan de boom.
Dus fermentatie is alom vertegenwoordigd in de natuur. Ik hoop eerlijk gezegd dat de paleo's anno 2015 vinden dat fermentatie er niet bij hoort, want de fermentatie discussie is veel breder dan paleo.
Ook frappant dat 3 post paleo producten uit het artikel genoemd in #5 gefermenteerd zijn: zuivel, koffie en chocola. Ik neem aan dat die paleo's in hun berevelletje ook wel eens een "verrotte" gefermenteerde koffieboon hebben gevonden, en ook in hun mond hebben gestopt. Ik zie het meteen voor me. Wat is de tijd toch relatief. Gelukkig hebben we nu kwantumfysica, om het allemaal een beetje te relativeren.
Voor paleo's die compost willen proberen, hoor ik graag of er lekkere tussen zit. Johnnie Boer ook denk ik, die is ook helemaal druk en hip met fermentatie.
Voorlopig hou ik het bij vers, hartig en gefermenteerd. Ik had al een tijdje het plan om alles wat ik eet op twitter te zetten, dus iedere keer als je iets eet een foto maken en twitteren. Maar ik heb ook non-food volgers van het CDA, die snappen dat misschien niet.... Dus fijn als Huib er toch een boek over schrijft!
@Martijn #17 Klopt hoor, dat is ook wat ik in het begin van het stukje al zeg. Cordain en Wolf zijn daar dacht ik ook van teruggekomen, van lean meat.