Onderzoekers schrijven de relatief goede gezondheid van mensen in de landen rondom de Middellandse Zee toe aan het Mediterrane dieet, dat zich kenmerkt door veel verse groenten, relatief weinig vlees en ruime hoeveelheden olijfolie.

Leefstijl
De Britses cardioloog Aseem Malhotra, bekend van zijn bezwaren tegen het gebruik van suikers, gelooft dat het niet alleen de voeding is, die het verschil maakt, maar de hele leefstijl. Dat toont hij aan in zijn documentaire, ‘The Pioppi Protocol’. Met de film wil hij het publiek duidelijk maken dat verschillende factoren samenhangen. Bovendien wil hij duidelijk maken dat een paar eenvoudige ingrepen al binnen een paar weken tot gezondheidsverbetering kunnen leiden.

Pioppi
Malhotra situeert zijn film in Pioppi, een klein stadje ten zuiden van Napels, waar mensen ‘vergeten dood te gaan’. De gemiddelde levensverwachting is er 90 jaar. Mensen leven er lang, gelukkig en gezond. Ancel Keyes, de eerste wetenschapper die het Mediterrane dieet koppelde aan gezondheidsvoordelen, woonde 30 jaar in dit stadje. Hij legde in Pioppi de basis voor de huidige voedingspyramide.

Het is de voeding, de sociale interactie, de juiste manier van bewegen, het zonlicht, de afwezigheid van stress. De vraag is nu hoe we dit kunnen combineren met de inzichten uit de moderne gezondheidszorg
Malhotra kwam in Pioppi tot het inzicht dat het Mediterrane dieet niet de enige sleutel tot een betere gezondheid is. Er is geen sprake van één en hetzelfde eetpatroon. In sommige regio's is het eten van lam en varken heel gewoon, de manieren van olijfolie maken zijn overal anders, de geconsumeerde graansoorten wijken behoorlijk af van wat Amerikanen over het algemeen consumeren, maar de consumptie van suiker is overal betrekkelijk laag. Malhotra concludeert dat het gaat om de positieve manier van leven. Malhotra: “Het is de voeding, de sociale interactie, de juiste manier van bewegen, het zonlicht, de afwezigheid van stress. De vraag is nu hoe we dit kunnen combineren met de inzichten uit de moderne gezondheidszorg”.

Gezondheid verbeteren
Malhotra: "Mensen met hartproblemen denken dat er al zoveel schade is, dat ze niet veel meer kunnen doen". In de film wil Malhotra een aantal misvattingen rondom het Mediterrane dieet aanpakken en laten zien dat "mensen in een paar weken hun gezondheid kunnen veranderen door een aantal aspecten van hun leefstijl aan te passen. Het is geschikt voor iedereen. Eenvoudige veranderingen kunnen in korte tijd een groot verschil maken”, zegt hij in de New York Times.

Onafhankelijkheid
Malhotra en filmmaker Donal O’Neill hopen de documentaire in juni uit te brengen, maar zijn nog op zoek naar financiering. Daarvoor hebben ze een crowdfundingsactie gestart, zodat hun onafhankelijkheid geborgd is. Malhotra: “Veel misleidende informatie ontstaat door beïnvloeding van financierende bedrijven en verschillende commerciële belangen. Wij willen deze documentaire zo puur en onafhankelijk mogelijk maken".

Fotocredits: Food Pyramid, The Pioppi Protocol
Dit artikel afdrukken